Társunk a kutya
ARCHÍV! - Klimaxol a kutyám?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. január 14.

Klimaxol a kutyám?

Sok gazdiban felmerül, hogy idősödő kutyusának vajon mire van szüksége, milyen folyamatok zajlanak le testében, mivel tehetik könnyebbé életüket?


Az embereknél sem zökkenőmentes az átállás a "változó korba", jogos hát az aggodalom: kedvenceinknek is át kell élni a klimax viszontagságait?

A klimax nem más, mint a nemi hormonális termelés részleges, vagy teljes megszűnésének folyamata. Átlagosan a 47-48. életév táján köszönt be a nők többségének életébe a "változó kor", vagyis a menopausa, amelynek hátterében a petefészek hormontermelésének kimerülése és a hormonegyensúly felborulása áll. Változatos tünetekkel járhat: hőhullámok, rossz alvás, a  menstruációs ritmus megváltozása, elmaradása, vizelet inkontinencia, vagy éppen csontfájdalmak. Fontos megjegyezni, hogy menopausa nem betegség, csupán a tünetei kelthetik betegség érzetét.  Jó hír viszont az aggódó kutyatulajdonosoknak: ez csak az emberekre igaz! Az egészséges szukánál nem szűnik meg idős korban sem a tüzelése. A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek időpontja szorosan kötődik a kifejlett kori testméret eléréséhez, ami kistestű kutyáknál akár már 6 hónapos korban bekövetkezhet, így náluk már 6-9 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. Ez a pröosztrusz, vagy előivarzás. Nagytestű kutyáknál ez az időpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra. A tüzelés kb. 21 napig tart, de az első tüzelés lehet rövidebb, majd 1-2 hónap múlva újraindulhat és akkor tart 21 napig. A kutyák átlagosan 6 havonta tüzelnek, de 4-11 hónapos intervallum is előfordul. Ez a nyugalmi szakasz, vagy anösztrusz. A kutyáknál tehát nincs emberi értelemben vett klimax, a legtöbb szuka élete végéig ivarzik.

A szukákra leselkedő veszélyek

Mivel azonban szinte élete végéig kész a párosodásra, ez problémákhoz vezethet. Ha mondjuk egy 10 év körüli eb vemhes lesz, veszélyes lehet nem csak a kölykök, de az anyuka életére is. Ezért az orvosok általában azt javasolják, hogy még a tenyésztésre szánt szukákat is érdemes idővel ivartalanítani, így csökkenthető mostanában olyan gyakorinak számító ivarszervi daganatos betegségek kialakulásának esélye is.

Cikkünk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség januári számában, vagy töltse le digitális kiadásunkat ITT.

cimlapjanuar.jpgnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)