Társunk a kutya
ARCHÍV! - Éreznek-e a kutyák?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. január 12.

Éreznek-e a kutyák?

Az én kutyám kimondottan utálja a cicákat...


Éreznek-e a kutyák?

Nemrégiben az állatorvosnál, a vizsgálóasztal alatt aludt egy frissen operált macska. Bizony megijedtem, hogy mi fog történni. Legnagyobb ámulatomra, épp ellenkezője történt annak, mint amire számítottam. A macskákkal kifejezetten barátságtalan kutyusom aggódva, nyüsszögve körbeszimatolta, lehúzta róla a takarót, s vigasztalóan nyalogatta az alvó macska orrt. Eszébe sem jutott, hogy itt fekszik az ellenség.

Erényi Zita elmesélte: Charles Darwin meg merte kockázatni azt a kijelentést, hogy a kutyának van tudata. Mert vajon mi játszódik le a kutyák fejében, mikor haldokló vagy sebesült társukat körbeállják, és figyelmesen bámulják. Ha valaki járt már állatkertben és látta a csimpánzok, magányosan ücsörgő orángutánok szemében a szomorúságot, aligha vonja kétségbe, hogy az állatok éreznek. 1976-ban Donald Griffin kutatásait érte támadás, mely szerint az állatoknak van értelmük és kritizálta a kutatókat, amiért olyan keveset foglalkoznak az állatok kognitív képességeivel.
Vajon miért lehet, hogy kutatók ennyire nem foglalkoznak az állatok, kutyák viselkedésével?  A magyarázatok szerint részben azért, mert félnek az antropormorfizmus vádjától. Másrészt talán az állatok viselkedésének és érzelmeinek kutatása nem túl hálás terület. Jane Goodall például egy tanulmányában azt írja, hogy a csimpánzoknak van egyéniségük. Ezzel pedig emberi tulajdonságokkal ruházta fel a majmokat.

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség januári számában, vagy letöltheti digitális kiadásunkat ITT.

cimlapjanuar.jpgnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)