Társunk a kutya
Kutyaruha: Cuki vagy ciki?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 12.

Kutyaruha: Cuki vagy ciki?

Aki felöltözteti kutyáját, kétfajta reakcióra számíthat: „juj de cuki, hol vetted” és „te normális vagy?


Mit művelsz szerencsétlen állattal?” Ha ruhába bújtatott blökit pillantunk meg az utcán mosolygásra késztet, pedig hasznos. Vagy mégsem? Érvek és ellenérvek a kutyaruha viseléséhez.

A hideg időjárás a kutyákra is veszélyt jelent. Ha a meleg szobából kimerészkednek, a mínusz fokokat bizony ők is ugyanúgy megérzik, mint mi, emberek. Néhány évvel ezelőtt a többség csak mosolygott azon, hogy az Amerikai Egyesült Államokban egész áruházakat szentelnek a házi kedvenceknek, ahol nem csak ételek, gyógyszerek és a tartásukhoz szükséges eszközök kaphatók, hanem csinos szoknyácskák, kabátok, mellények, sőt, overallok is. Ma már hazánkban is számos olyan üzlet, weboldal létezik, ahol mindezek a ruhadarabok megvásárolhatók, de tényleg szükség van-e erre?

Tény, hogy a kisebb termetű és rövid szőrű kutyáknak nem árt egy vastagabb, takarószerű kabát a téli sétákhoz, az azonban vita tárgya, hogy szoknyácskákra és nadrágokra is szükségük van-e a kedvenceknek. Ez a gazditól függ. A kutyagardróbot azért még nem tudja olyan sok ember megfizetni idehaza, de a kutyaszerkók használata folyamatosan viták tárgyát képezik. Manapság a kutyák elveszítették régi őrző szerepüket, javarészt társként, házi kedvencként vagy hálótársként tarjuk őket. A szobakutyák szervezete alkalmazkodik a meleg otthon hőmérsékletéhez, így egy hűvösebb napon az utcára lépve remegést tapasztalhatunk tőlük. Pillanatok alatt lehűl a testük a 20 fokos különbséget érezve és felfázhatnak, tüdőgyulladást, vesemedence gyulladást kaphatnak. Bár mindenki tudja, hogy nem a ruha az egyetlen megoldás a hideg ellen: energiában dús eleséget kell adni nekik, érdemes gyakran leellenőrizni az ivóvizes tálkát, minden nap időt kell szánni a velük való sétára, játékra, a mozgást ilyenkor is igénylik.

Idén áprilisában New York-ban már megrendezték a második "Fashion Institute of Technology" kisállat ruházati divatshowt.A kutyusok metálfényű kutyakabátban, gyapjú kötött pulóverben, bőr bomber dzsekiben vonultak végig a kifutón. A bemutató fénypontja a fehér, szatén mennyasszonyi ruha bemutatása volt. Ez a legfőbb bizonyíték arra, hogy az ”állati áruház” virágkorát éli. Idén már nem divat a baba kék és a rózsaszín. A rocker stílus lett a menő, de a fekete, a fehér és a szürke is jöhet, igazodva az emberi stílushoz.

IGEN

A kistestű, lakásban tartott fajták érzékenyebbek a hidegre, de a nagytestű kedvencekre is jobban kell figyelni, ha kevés szőrzettel rendelkeznek, vagy idősödő korban vannak. Pénztárca kímélő és egyben praktikus megoldás is a kutyaruha. Ha a kutyának fajtajellegéből adódóan a hideg időszakban szüksége van valamilyen melegebb ruhácskára, és hajlandó is magán elviselni, akkor érdemes olyan darabokat vásárolni melyben jól is érzi magát. Legyen kényelmes, ne akadályozza az állatot a mozgásában, és semmiképpen ne műszálas anyagból készüljön. Az úgynevezett szobakutyákat télen is megfürdetik, s ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú zsírréteg a kopik, lemosódik. Ezért a lakásban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól, akik emiatt könnyen megbetegedhetnek. Ha olyan helyen lakik, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, a kutyacipő is jó szolgálatot tehet. A só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a gyógyulás hetekig is eltarthat. A kutyacipő vízálló anyagból készül, mely hasznos viselet a téli időszakban. (Bár nyáron is, mert akkor véd a forró aszfalttól.) A kutyaruhát rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktérium, vírus is rátapadhat, ezért nem árt, ha ruhából kutyánkét két-három váltást készítünk vagy szerzünk be.

Kár tagadni, de a szépségen kívül ezeknek a ruhadaraboknak jelentős funkciójuk is van: a víztől való védelem, és a hideg maró erejének csökkentése, a betegségek megszüntetése. A legtöbb ruhába bugyolált négylábú nem a kertben nőtt fel és él, hanem a négy fal között, egy lakásban. Ezek a kutyusok a legrosszabb esetben sem voltak huzamosabb ideig 19-20°C alatt. Az esőtől való védelem az ember komfort érzetét is szolgálja, hiszen egy vizes kutyának nem éppen parfüm illata van, így mindenki jól jár, ha nem ázik bőrig az eb. Sokan mondanák, hogy de nekik van szőrük, nekik az a kabátjuk. Ez így igaz, nekik ez a kabátkájuk, de van, hogy ez a kabát nem elegendő. A ma kitenyésztett ölebek többsége igen kényes állat, az ő bundájuk nem a funkciót, hanem az esztétikát szolgálja. A legtöbb kutyafajta mai formája, és 50-100 évvel ezelőtti példányai között sok különbség található, így ha már „létrejöttek” ezek a kutyák, akkor gondoskodjunk is róluk.

NEM

Amíg ezek a ruhák szimplán funkcionálisak, mellőznek mindenféle csicsát és trendet, addig az emberek is elfogadóbbak. Ami ellenérzéseket vált ki az már a sznobizmus irányába mutat. Amikor a vállra akasztható táskában ott csücsül a kis kedvenc, rózsaszín tütüszerű szoknyában, fehér kis csatokkal, esetleg még egy csinos gyöngysor is virít a nyakörve helyén. Ez az, amire már mindenképp azt mondják az emberek, hogy egy már sok(k). Az ellenérzéseket lehet magyarázni, de az észérvekre nem lehet hatni. Az internetes fórumokon rendre elszabadulnak az indulatok, ha a kutyaruha, vagy nem kutyaruha kérdés kerül elő. Nézzük a fokozatokat:

„A kutya az kutya. Házat őriz és bírja a hideget, az óljába viszont nem árt tenni valami meleg kabátot, mert azt szereti. Főleg, ha az a gazdié, mert azon érzi még az illatot.”

„Szerintem 1300 éve a kutyáknak nem volt ruha érdekes még sem fagytak meg.”

„Szegény kutyák! Elég belenézni a szemükbe és látni,hogy ez a számukra rossz és nem élvezik.”

„Idióta az, aki ezt rájuk adja. Szegény kutyusokat így megkínozni. Ezeknek a kis kutyáknak van jobb dolguk is minthogy ezeket a hülye göncöket viseljék. Én legalábbis rosszul vagyok ha állatokon meglátom ezeket a ruhákat.”

„Aki olyan hülye, hogy rá adja a kutyákra, az szerintem ne tartson kutyát, mert mindegy milyen évszak van nem szabad rájuk ruhát adni! Melegük lesz és a ruha alatt teljesen tönkre megy az a zsírréteg, ami megvédi őket hidegtől.”

A kutyadivatnak nem csak szórakoztató, hanem praktikus oldala is van. Egy jól öltöztetett kutya körülbelül annyi figyelmességet kaphat, mint a nagyon divatos ember, és mivel ez nem megszokott ezért is osztja meg az embereket. A kutyadivat azonban mindenképpen aktuális, és sokáig az is marad.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)