Társunk a kutya
Hogyan nevezzelek?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 12.

Hogyan nevezzelek?

A névadás buktató, avagy milyen szempontok szerint válasszunk nevet kutyánknak.


Új jövevény érkezik a családba. Sok egyéb mellett azt is el kell dönteni: milyen nevet adjunk leendő kedvencünknek. Lássuk mire érdemes odafigyelni a névadásnál.

Kutyanévadási bulin jártam nemrégiben. Igazából születésnapi partynak indult, amit a kolléganőm rendezett a saját 34 születésnapjára, amely alkalomból több évnyi vágyakozás után meglepte magát egy kis szőrös négylábú gombolyaggal. Figyelembe véve, hogy többségében kutyafanatikusok gyűltek össze, nem is kell magyarázni, hogy miért nem az ünnepelt volt a figyelem középpontjában. Mikor kiderült, hogy a kis simaszőrű foxinak még nincs neve, kórusban kezdtük bekiabálni a javaslatokat.  Egyik borzasztóbb volt, mint a másik, viszont jókat nevettünk az elképesztő ötleteken. Kolleganőnk három név között hezitált, trikolor színére utalva szóba jött névként a Tri, a Prézli, és végül a Zorró, utóbbit azért, mert a különösen helyes pofijú kisfiú egy különös fekete „szemüveget” visel a szeme körül, mint egy kocka formájú Zorró-álarc. A név mégsem tetszett senkinek, a Tri volt az egyetlen, amit szó jöhetett volna, de valamiért ez lányos hangzásúnak éreztük. Mielőtt az akkora már hivatalosan is kutyanévadó bulinak átkeresztelt rendezvény eredmény nélkül zárult volna a rádió mentett meg minket. Felcsendült egy U2 szám, amire kolléganőnk kijelentette ez a kedvenc száma, a kedvenc együttese. Egy másodpercnyi csönd után egymásra néztük és tudtuk a kutya nevét. Bono., meg az ő elmaradhatatlan kocka formájú szemüvege. Valószínűleg nem ez az egyetlen kutya, amit Bono-nak hívnak, de annyira nagyon találó a külsejére, hogy másként nem is lehetne elnevezni.  A kisfiú már 5 hónapos, izgága természete ellenére szinte együltő helyében végignéz egy U2 koncertet a TV előtt gazdája mellett, s elég gyakran hallatja is a hangját, hááát… nem koncertminőségben.
Nevet adni kutyusunknak egyáltalán nem könnyű. Mindig vannak népszerű nevek, vannak, amik a gazdinak tetszenek, és ott vannak azok, amik igazán illenek majd a kutyához és ezek néha teljesen eltérőek. Nézzük mit is kell figyelembe vennünk egy találó kutyanévhez.

Toplistás nevek

Nemrégiben felmérés készült arról, hogy mik napjaink legnépszerűbb kutyanevei. Jóllehet a tanulmány a britek kutyanév adási divatját boncolgatja, mindjárt kiderül, hogy náluk sem sokkal másabb a helyzet. E szerint ugyanis 30 éve a Lassie volt a legnépszerűbb kutyanév, de ma már senki nem nevezi el így kedvencét. Jelenleg a népszerűségi listát az Alfie, a Poppy, a Molly, a Charlie, a Ruby, a Max és a Roxy és a Daisy vezeti. Ezek többsége kishazánkban is hasonlóan nagy kedvenc, miközben eltűntek a régi jó Bundás, Benji, Morzsi nevek. Ezzel szemben sokan adnak emberi neveket kutyájuknak, ami annak is köszönhető, hogy egyre többen tekintik családtagnak a kutyát és nem csak háziállatnak. Többek szerint viszont zavaró az emberi név a kutyánál, ami igaz is lehet. Képzeljük el, hogy egy népszerű magyar nevet viselő kutyánk után kiabálunk a parkban,  biztos, hogy legalább két-három szülő fogja felkapni a fejét.
Nem véletlen, hogy a legtöbb gazdi azt szereti, ha egyedi és eredeti neve van a kutyájának, ezért napjainkban legtöbben pont, hogy élőlények neveként egyéként nem funkcionáló tárgyi nevekkel illetik kutyájukat.
A listán találhatók olajos magvak, úgy mint Dió, Mogyoró; gyümölcsök, például Ribizli, Füge, vagy márkanevek, mint a Negró, de  vannak, akik Pizsi, Süti, Ropi és hasonló nevekkel illetik kutyájuknak.  És pont ez adja meg számunkra azt a szabadságot, hogy kutyusunk saját személyre szabott nevet kapjon, hiszen a név lényege pont a megkülönböztetés.

Mikor adjunk nevet a kutyának?

Az új jövevény érkezését, hosszas tervezgetés előzi meg. Akárcsak a gyermekvárás időszakában, a leendő négylábú megérkezése előtt is neveket ízlelgetünk, találgatunk. Talán van is személyes kedvencünk, még mielőtt a kennelből kiválasztanánk a kutyát, de azt tanácsoljuk: ne határozzunk a kutya nevéről, mielőtt megtörtént volna az első személyes találkozás, hacsak nem akarjuk, hogy a kutya nevének - ha már fantázianevet választunk - semmi köze ne legyen négylábú gyermekünkhöz.
Nagymamám minden kutyáját Bundásnak hívta. Mind a harmincat. Az ő hatalmas kertje egyfajta menhelyként működöt, csupa megunt, kidobott kutyát fogadott be, akik olyan hálás szeretettel csüngtek rajta, hogy ha csak kinyílt az ajtó, már rohantak a lábához, ezért szólítani sem kellett őket, egyébiránt ha mégis, a Bundásra mind hallgattak. És végül is elég találó név, mert bundája (majdnem) minden kutyának van. Nem? Nos, ha ettől kicsit eredetibb nevet szeretnénk akkor ne siessük el a választást, akkor is ráérünk, ha a négylábú jövevény már otthon van velünk és mókásan ismerkedni kezd új otthonával. Ne feledjük, kedvencünknek átlag 10 évig fogjuk mondani ugyanazt az az egy szót...

Milyen a jó kutyanév?

Kutyanevet több szempontból is választhatunk. Először is fontos, hogy illeszkedjen a személyiségéhez, egy bolondos kutyához például kedvesen vidám név illik, de vegyük figyelembe az eb méretét, származási helyét és persze a nemét is. Ezeken túl az elnevezés utalhat az négylábú színére, a foltjaira, egy feltűnő egyedi jelre. Nézzünk néhány példát a névválasztásra!
Ha nem fantázianév mellett döntünk, akkor stílusos lehet a kutyafajta származási helyéhez igazodunk. Hungarikumunkat, a magyar vizslát minden bizonnyal nemzeti öntudatában zavarnánk össze, ha Kingnek szólítanánk, még akkor is, ha egyébként igaz lenne. Hasonlóan a francia bulldognak, vagy egy orosz agárnak jobban hangzanak például a Folkus illetve az Igor nevek, mint egy magyar jellegű, míg a Yorkshire terriernek jól áll a Plum (mazsola) név, csakúgy, mint a masszív amerikai staffordshire terrier-nek a Bronx, de utóbbit ne akarjuk mazsolának hívni, mert nem az! Az erdélyi kopónak találó lehet a Dános név (ami egy erdélyi község neve, illetve egy magyar utónév is). A kistetű mozgékony kutyáknak találók a szótagok ismétléséből alkotott nevek, mint a Fifi, Zizi, Momo, és társaik, a nagytestű lomhább kutyákhoz pedig jobban passzolnak a kedves Maci, Dinó nevek vagy a már hangzásra is súlyos Brutus, Butch, Castor, Dáriusz elnevezések, s nyilvánvaló okokból nem hozzuk nagytestű kutyánkat szégyenbe a Ropi névvel bármennyire is tetszik ez a név nekünk.

Rövid nevet válasszunk

Köztudott, hogy a kutyák két szótagnál hosszabb szót nem igazán képesek megjegyezni, ezért ne adjunk hosszú nevet nekik  – és most nem a hangzatosan hosszú törzskönyvi névre gondolunk, hanem, amin ténylegesen szólítjuk majd.  Ha mégis egy hosszabb név tetszene, akkor inkább annak rövidített változatát használjunk, amit kutyusunk is könnyebben megjegyez majd. Miután a névvel nem csak kapcsolatot teremtünk kutyánkkal, de az a nevelés alapjait is képezi, ezért figyeljünk arra, hogy a név ne hasonlítson egyetlen vezényszóra sem, így például a Jules név, amit Zsül-nek ejtünk nem jó választás, könnyen összekeverhető az ül! vezényszóval.
Egy tanulmány arra is rávilágít, hogy nem mindegy milyen betűk alkotják a kutya nevét, mivel  azokat a szavakat, amiben sok az: a, b, f, l, o, p, illetve az u betűt nehezebben jegyzik meg a kedvenceink.
Tehát Baflopu biztos, hogy ne legyen a kutya neve. Ugye, hogy nem is olyan könnyű eldönteni, hogy miként nevezzük el kutyusunkat?nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)