Társunk a kutya
Állati karácsony, avagy kiskutya a nagy fenyőn
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 11.

Állati karácsony, avagy kiskutya a nagy fenyőn

Mindenki máshogy készül a karácsonyra. Mások a szokások, a hagyományok, ételek, ajándékozás.


De egész más az ünnep, ha az állatok velünk ünnepelnek a meleg szobában. Az ő biztonságukra legalább annyira kell figyelni, mintha csak egy kisgyerek bóklászna a karácsonyfa árnyékában.

Tavaly karácsonykor a youtube legnézettebb videói közt volt a Népszigeti Kutyaiskola karácsonyi videója, melynek felvételén több kutya díszít egy karácsonyfát. Néhol mesterkélt, de jópofa és főleg eszünkbe jutatja, hogy az ebek nem tudják felakasztani a fára a szaloncukrot, de leszedni már annál könnyebben megy nekik.

Se dió, se mák, se kocsonya!

Sokan úgy vélik, az állatok nem sokat értenek a karácsonyból, csupán annyit vesznek észre, hogy a gazdi nem megy el dolgozni, így többet tud velük foglalkozni, ugyanakkor a tányérjukban más jellegű és nagyobb mennyiségű étel halmozódik fel. Lehet erről így vélekedni, de ha mást szeretnénk gondolni elég, ha szenteste egy pillantást vetünk kedvencünk szemire. A kutyák – a szerető családban – érzik az ünnep különlegességét. Az ő szemük is máshogy csillog, éppen ezért kell fokozottan odafigyelni rájuk. Akárcsak nálunk, úgy kedvenceinknél is gyomorrontás lehet az ünnepi lakmározás vége. Bár néhány kutya megeszi a szaloncukrot és egy-egy szemtől még nem lesz bajuk, az édesség alapvetően nem az ebek számára van kitalálva. Ahogyan a kocsonya sem lesz a kedvenc eledelük, bármennyire is szeretnék. Ebben ugyanis olyan csontdarabok vannak, amiket egyben is lenyelhet a blöki és elakadhatnak a bélcsatornában. Ugyanez igaz a halászlére is, tehát érdemes elkerülni ezt is, hacsak nem szálkamentes halból készítettük a levest. A bejgli-evés is könnyen hasmenést okozhat, mert sok kutya se a dióval, se a mákkal nincs igazán jóban, ahogyan az alkohollal sem.

A tűlevelek sem emészthetők

Ne feledkezzünk meg a dekorációkról sem. A magyal, a fagyöngy és a tiszafa is mérgező, ezért az adventi koszorút, a karácsonyi dekorációkat mindenképpen olyan helyre, tegyük, ahol az állatok nem érik el. A karácsonyfa alsó ágaira semmilyen dísz ne kerüljön. Főleg ne a gyertya, vagy az elektromos égő. Ezekkel megégethetik magukat, és ha a vezetéket megrágják még áramütést is szenvedhetnek. A törékeny díszeket is érdemes abba a magasságba tenni, ahol már nem érik el, akkor sem ha felugranak. A fényes gömbök, csilingelő csengettyűk nem csak a gyereket vonzzák, hanem a kutyákat is. Márpedig, amit leránthatnak, azt le is fogják, majd a szilánkok a szájukba, vagy a lábukba kerülnek, és karácsonykor állatorvoshoz szaladgálni nem a legjobb elfoglaltság.

Akár igazi, akár műfenyőt állítunk a lakásba jó, ha tudjuk, hogy egyik sem emészthető. Ne hagyjuk, hogy a kutya belakmározzon belőle, ahogyan a sújtásoktól és aranyszálaktól is óvjuk őket. Ezek könnyen rácsavarodhatnak a nyelvére, vagy akár a beleire és bélelzáródást okozhat. Érdemes kikötni a fát, mert egyik fenyőfa talpban sem bízhatunk meg annyira, hogy azt nem dönti fel a szeleburdi négylábú.


Ha túléltük a karácsonyt, még ott a szilveszter

Az év végi stressz a karácsony elmúltával sem ér véget, hiszen a szilveszter is óvatosságra inti a gazdikat.  A legtöbb kutya retteg a petárdázástól, attól az erős hanghatástól, amit ezek a pirotechnikai eszközök keltenek. A kísérő fények pedig – akárcsak a villódzó karácsonyi füzérek – az arra hajlamosaknál epilepsziás rohamot is kiválthatnak. A félelemtől az idős, beteg, alig mozgó kutyák is megtáltosodnak és menekülnek, amerre tudnak.  Hogy ez ne történjen meg sokat segíthet, ha a gazdi is az állat mellett van. Az udvaron tartott kutyákat, kinti cicákat ilyenkor be kell engedni a lakásba, de az is hasznos, ha van az udvaron egy olyan hely, ahol biztonságban érzik magukat, ahová nem jutnak el olyan élesen a hangok. Azoknak a kedvenceknek, amelyek nagyon nem bírják a petárdás-tűzijátékos tortúrát, adható gyógyszer is. Ezt pár nappal korábban el kell kezdeni adagolni, de csak állatorvosi javaslatra.

nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)