Társunk a kutya
Amitől a kutyák is szenvednek: a táplálékallergia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 08.

Amitől a kutyák is szenvednek: a táplálékallergia

Nem mindegy, mi kerül az etetőtálba: a kutyák is éppúgy allergiásak lehetnek egyes ételekre, mint mi, emberek.


Az allergia napjainkban sajnos nem csak az embereknél egyre gyakoribb jelenség, hanem a kutyák esetében is: a különböző élelmiszereken kívül a pollenek, penészgombák, a bolhanyál, sőt, az emberi hámsejtek is kiválthatják. Az ételallergia kialakulása sem fajtához, sem életkorhoz nem köthető, a hajlam azonban örökölhető. A legtöbb kutya a magas fehérjetartalmú ételekre, például a csirkehúsra allergiás, hiszen a tápokban ez a legáltalánosabb alapanyag, illetve a házi koszton élő állatok is csirkefarhátat vagy csirkenyakat kapnak a leggyakrabban. Allergiát válthat ki továbbá a marhahús, a hal, a tojás, a különböző tejtermékek, a búza, a kukorica, zabpehely, a kenyér, a liszt vagy az élesztő. Az eledelekben található segédanyagokkal szemben is kialakulhat allergia, azonban ezt nagyon nehéz felfedezni; általában akkor derül ki, ha a gazda áttér egy másik tápra, és attól fogva a tünetek megszűnnek. A más típusú, például pollenallergiában szenvedő kutyáknál sokkal nagyobb eséllyel alakul ki élelmiszer allergia is. Mivel a legtöbb kutyát gazdája éveken keresztül eteti ugyanazzal az eledellel, a tünetek megjelenésekor ritkán gyanakodik ételallergiára, pedig az, akárcsak az emberek esetében, bármikor kialakulhat, nem feltétlenül függ össze az új étrend bevezetésével. Ha kutyánk allergiája nem szezonális, mint például a pollenallergia, hanem folyamatosan jelen van, bizonyos étellel szembeni túlérzékenységre kell gyanakodnunk.

A betegség leggyakoribb tünete a viszketés, illetve ennek következtében a lábfej és a lábujjak, a faroktő vagy a pofatájék rágcsálása. A kutya gyakran addig harapdálja magát vagy dörzsöli pofáját a szőnyeghez vagy a bútorokhoz, míg bőre be nem pirosodik. A viszketegségen kívül jellemzők még a kiütések, a bőrhámlás, a csillapíthatatlan hasmenés, hányás, ritkábban megjelenhet étvágytalanság, fejrázás vagy agresszív viselkedés is, illetve a fülben lévő viaszmirigyek az allergia kiváltotta túlműködése miatt a kutya fülgyulladást is kaphat. Az állat bőre kiszáradhat és repedezhet, néhány esetben szőrhullás is tapasztalható. A bőr sérülései miatt gyakoriak a másodlagos bakteriális vagy gombás fertőzések is. A fenti tünetek észlelésekor mindenképp állatorvoshoz kell fordulni, aki vérvizsgálattal állapítja meg, hogy mely szájon át bevitt anyagokra allergiás a kutya.

Amennyiben kiderül, hogy az állat allergiás bizonyos élelmiszerekre, az adott táplálékot javasolt a továbbiakban mellőzni az étrendjéből, illetve a diéta elején olyasmivel etetni, amit korábban egyáltalán nem fogyasztott. A tünetek súlyosságától függően gyógyszeres kezelésre is szükség lehet: a viszketést szteroid tartalmú kenőcsökkel vagy antihisztamin-származékokkal csökkenthetjük. Mivel az allergia nagyon gyorsan kialakul, ám tünetei igen nagyon lassan enyhülnek, ha azonnal meg is vonjuk az állatoktól a betegséget kiváltó ételt, a tünetek csupán négy-hat hét alatt múlnak el. Azonban, ha a kutya a diéta alatt véletlenül mégis hozzájut az ételhez, órákon vagy napokon belül újra megjelenhet a bőrviszketegség, a szőrhullás, a sebesedés vagy a lábnyalogatás. Vigyázzunk, hogy az allergenitást kiváltó étel mellőzése miatt ne váljon egyoldalúvá a kutya táplálkozása, próbáljunk meg a továbbiakban is minél változatosabb menüt összeállítani a számára.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)