Társunk a kutya
A modellverseny nem szépségverseny!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 14.

A modellverseny nem szépségverseny!

A Pet Head Next Top Dog Model versenyre több mint 50 kutyát neveztek.


Többen azonban félreértelmezték a megmérettetés lényegét, és egyszerűen szépségversenynek titulálták. Mi a legfőbb különbség egy kiállítás és egy modellverseny között? Kiállítási elvárások: standardnek megfelelő küllem és mozgás, stabil idegrendszer, kellő szőrfelkészítés, kondíció, jó rindresszúra. Ezzel ellentétben a modellversenyen teljesen más szempontból értékelik az ebeket.
Kis Hegedűs Réka főszervező nem győzi hangsúlyozni, milyen nagy eltérés van a kiállítás és a modellverseny között.
- Sok édes kis ölebet neveztek, közülük mégsem jutott be több. Irtó cukik voltak, de nem tudtak az elvárások szerint teljesíteni. A fotós feladatánál az időt is mértük, így az elődöntőn elért azonos pontszámoknál az idő döntötte el a bejutást a döntőbe. Sok azonos pontszámmal végzett kutyus is volt, ezért volt erre szükség. Több kedvenc kutyusom épp egy hajszállal csúszott csak le. Magyarország első Next Top Dog Modellje címet egy olyan kutyus nyerheti meg, aki az mellett, hogy szép lesz, a legokosabb, és legügyesebb kutyus. Valamint akivel a fotózások során is egy álom együtt dolgozni.
Kiss Csanád fotós szempontból teszteli, értékeli az ebeket:
- A kutya külleme egy fotózáson kevésbé számít. Sokkal többet nyom a latba, hogy a kívánt feladatokat, alapvető pózokat (pl. ülés, állás, fekvés, helyben maradás) milyen gyorsan, rugalmasan tudja teljesíteni. Ha egy kutya lámpalázas, az nagyon látszik a tartásán, így az is lényeges, hogy mennyi idő alatt lehet őt ebből a feszült állapotból kizökkenteni. Bár fel tudjuk oldani a gátlásokat, nem mindegy, hogy ez mennyi időt vesz igénybe. Minél fegyelmezettebb egy kutya, minél egyszerűbben, szebben áll be az adott pozitúrába annál könnyebben fotózható, így számomra ezek a legfontosabb szempontok az értékelésnél.
Horváth Ildikó kutyakiképző is próbára tette a Pet Head Next Top Dog Model verseny nevezőit:
- Egy modellkutyának rendkívül jól szocializáltnak kell lennie, ez az elsődleges! Ezen felül pedig majdnem hogy BH vizsga szinten kell teljesítenie. Ez azt jelenti, hogy póráz nélkül is el kell végeznie ugyanazokat a gyakorlatokat, amiket pórázon. Szabadon kell tudnia állni, ülni, feküdni, helyben maradni. Az első elődöntőn azt figyeltem, hogy a gazda mennyire tudja kézben tartani a saját kutyáját, hogy mennyire figyelmes a kutya, mennyire várja a gazda vezényszavait, és mennyire működik a gazda - kutya közti kommunikáció. Minimum elvárás, hogy ismerje és végrehajtsa a következő parancsokat: ül, fekszik, áll, majd ott ül, ott fekszik, ott áll. Ezek a vezényszavak napi 15 perc gyakorlással, 3-5 hét alatt elsajátíthatók. Tehát ennél a versenynél a legfontosabb, hogy: a kutya távolról is jól irányítható legyen, – hiszen nem gazdával együtt szerepelnek – megfelelően kontaktáljon a gazdájával, és ismerje a kívánt vezényszavakat. Ezeket az alapokat minden kutyának tudnia kéne. Az elődöntőn több kutya szocializációs és/vagy nevelési problémák miatt nem jutott tovább.

A verseny folytatása tervbe van véve, így ha valaki kedvet érez ahhoz, hogy kedvencével részt vegyen a következő megmérettetésen, az elhangzottak alapján most már teljesebb képet kaphatott arról, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy eb-modellnek.

Varga Adrienn
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)