A kutyáról általában
Csillaglesen
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 07.

2. fajtacsoport – örző-védő kutyák


Folytatjuk kutyaasztrológiával foglalkozó sorozatunkat, amelyben arra törekszünk, hogy két szakember, egyikük tenyésztő, aki jól ismeri a kutyákat, másikuk a bolygóállások értelmezésében jártas. Mindez sokat segíthet abban, hogy a kis- vagy nagy kedvenccel való együttlét minél harmonikusabb és építőbb jellegű legyen.

A „csillag lest” a Nemzetközi Kinológiai Társaság (FCI) által meghatározott 10 fajtacsoport közül a másodikba tartozó, örző-védő kutyákkal folytatjuk, melynek három szekciója van.
·    Pinscher és Schnauzer típusúak
·    Molossoid típusúak
·    Svájci hegyi- és pásztorkutyák
Az ember ősi vágya, hogy saját javainak megóvásához segítségre leljen, így az örző-védő fajták őseit kifejezetten erre a célra tenyésztette ki. A tenyésztés során azon egyedek kerültek előtérbe, akik leginkább mutattak rátermettséget, bátorságot, stabil idegrendszert, kitartást, engedelmességet, és megbízhatóságot igénylő feladat ellátására. A hadjáratok és egyéb barangolások során terelt élő húst (például barmokat), amelyek az ember táplálékául szolgáltak, ezek a kutyák őrizték és védték az úton, más értékekkel együtt. Ebből adódóan ezen fajták kialakulásában kimondottan nagy jelentősége van a vándoréletnek, hiszen a fedeztetéseket távoli párral lehetett végezni, ami kizárta a beltenyészetet, miközben stabilizálódtak a javak védelmét szolgáló fajtajellegek. E fajtacsoportba tartozó egészséges egyedek nem csak testük mérete miatt sugároznak erőteljes fellépést, hanem személyiségükből adódóan is, s mivel bátor jelleműek, sosem támadnak félelemből, csak a gazda vezényszavára. Parancsszóra fognak, de arra is engednek. Legtöbbjük egygazdás egyed. Kifejezetten keresik az ember közelségét, és a családi élet tagjaiként tudnak kibontakozni, mert csak azt tudják őrizni és védeni, aminek a közelében vannak. A mára részben funkciójukat vesztett, ezáltal többnyire „munkanélkülivé” vált fajták egyedei az idők során veszítettek eredetileg heves vérmérsékletükből a tenyésztési irányelvek tudatos változtatásának köszönhetően.

Kos
Foga helyett elég a fejét használnia, hogy érvényt szerezzen elképzeléseinek, hiszen a Kos jegyű egyedre jellemző, hogy alapvetően fejjel megy, de nem csak a falnak, hanem mindennek, amit szeretne elérni. Állandó versenyszellem uralkodik benne, így társai közül ő van először az etetőtálnál és a kerítésnél is azonnal harcra kész. Mivel nyílt, egyenes jellem, tiszteli a szemtől szembe való küzdelmet, ezért a betolakodónak már bejövetelkor nekiugrik, nem csak kimenetelkor kapja el.

Bika
A megfontolt cselekedetek szülötte. Kiképzésen valószínűleg nem ő az, aki elsőnek fogja meg a segéd karját, viszont minden bizonnyal utolsóként ereszti el. Ennél az alapvetően hízásra hajlamos fajtacsoportnál, nem csak a túlsúly miatt kell vigyázni a túletetéssel, hanem azért is, mert anatómiai felépítésükből adódóan könnyen megfordulhat a kutyák gyomra. A Bika jegyűeknél ennek veszélye fokozott, mert e szülöttek rendkívül szeretik minden étkezéskor teletömni a hasukat.

Ikrek
Levegő szülöttként rendkívül mozgékony, ami ennél a fajtánál azért lehet veszélyes, mert ebből adódóan könnyen átfordulhat a gyomra, ha nagyokat és sokat ugrál. Számára a gazdaváltás a fajtacsoportba tartozó többi jegyű társától eltérően, lényegesen könnyebb, hiszen könnyed természetének köszönhetően jól alkalmazkodik a változásokhoz. Kitűnően reagál a hirtelen helyzetekre és a parancsszóra, helyzet-felismerési képessége a fajtacsoporton belül kimagasló.


Rák
Mivel ragaszkodó csillagjegy, eleve szívesen őrzi, védi, ami az övé. Gazda nélkül is pontosan jól tudja a dolgát, sőt gyakran túlzásokba is esik és gyűjtöget, bespájzol mindenféle haszontalan tárgyat, ami valaha az útjába akadt. Amit egyszer megkaparint, nem szívesen engedi el. A gazdaváltás lelkileg rettentően megviseli. Ragaszkodása felülmúlja őrző-védő ösztönét, ám ő az, aki, ha gazdája elhunyt, akkor annak sírját őrzi, védi.

Oroszlán
Egyes fajták, így a Molosserek, anatómiailag is hasonlítanak a nagymacskákra.
Az uralkodó típusú Oroszlán szülött kifejezetten jól érzi magát az őrző-védő fajtacsoportban, hiszen feladatának ellátása során kiterjesztheti hatalmát. Vele szemben nem szívesen kockáztat sem ember sem másik állat, mert fizikai ereje, belső felvértezettséggel párosulva ellentmondást nem tűrő személyiséget tükröz. Ha lelkileg a közelébe férkőztünk, kenyérre lehet kenni, nagyvonalú és odaadó.

Szűz
Nem kifejezetten az eredeti funkcióra alkalmas e jegy szülötte, ugyanis az átlagnál erősebben megjelenik benne a szorongás, a félelem, ami az őrző-védőknél alapvetően nem jellemző és nem is kívánatos. E fajtacsoport tagjait általában nem kell önbizalomra trenírozni, kivéve a Szűz egyedet, akire ráfér egy kis tréning e téren… Ilyen jellegű lelki kiképzés nélkül könnyen előfordulhat, hogy labilis idegrendszere okán váratlanul, akár indokolatlanul támad szükségtelent önvédelemből.

Mérleg
A jegy szülöttei nem szívesen konfrontálódnak, ezért aligha közülük kerültek ki annak idején a legjobb örző-védők. Ma viszont talán ők tudják leginkább elviselni a funkcióvesztettségből adódó „munkanélküliséget”. A többnyire robosztus alaktű örző-védők között, e jegy szülöttei valószínűleg kecsesebb testalkattal, lágyabb vonásokkal rendelkeznek. Mindig mérlegelnek, miért mit adnak cserébe és mire eldöntik, hogy őrizzenek vagy védjenek, a tolvaj már lehet, hogy rég lelépett.


Skorpió
Nincs számára lehetetlen. Bármi áron véghezviszi akaratát és teljesíti feladatát. Nem tud semmit ímmel-ámmal tenni, ha harcról van szó, bizony nem csupán odakap, hanem harap. Nála nincs próbálkozás, egyet fog, de azt biztosan. Rendkívül érzékeny lélek, nevelése különös figyelmet igényel és elsősorban lélektani hatásokkal célravezető. Indokolatlanul sosem támad és a végsőkig elmegy, függetlenül  a támadás indokának súlyától. Anno a Molosserek közt elsősorban ők lehettek az igazán jó harci kutyák.


Nyilas
Vendégszerető és társaságkedvelő típus. A rábízott javakat nagyvonalúan kezeli, mert a jó szíve vezérli és szívesen juttat másoknak is a közösből, főleg ha neki is juttatnak egy kis játékot, mókát, vidámságot, amire minden pillanatban készen áll. Fontos neki a nagy tér, amit birtokolhat, de szívesen beenged „játszótársakat”. Arra született, hogy élvezze a környezetét és a körülötte lévő dolgokat, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden áron őrzi és védi is.


Bak
A rangsorban, előbb vagy utóbb szinte biztos, hogy az élvonalba jut, kitartással, türelemmel, és számtalan újra próbálkozással. Személyisége lehet, hogy az átlagnál kicsit később érik be teljesen, ám amikor ez bekövetkezik nem csak a féltett velős csontját őrzi kitartóan, hanem az egész portáján mindent és mindenkit. Teszi ezt töretlen figyelemmel és fegyelemmel. Szinte lehetetlen elterelni a figyelmét arról, amit a feladatának tekint. Érzelmeit nehezen, de egyértelműen mutatja ki.


Vízöntő
Különcködő típus, a megszokottól eltérő frekvencián mozog. Ennek ellenére, nagyon jól szótért gazdájával, ha a gazdi hajlandó feladni a hagyományos nevelési-, irányítási elveket és megkeresi a kutyájához speciálisan illő kulcsot. Ha szoros pórázon van és egyszer kiszabadul, örökre elmegy. Ha szabadon engedjük, számíthatunk örök hűségére és örző-védő társra találhatunk benne. A szabadságérzet mindennél előbbre való számára, csak ezt követi a hűség és a kötelességtudat.


Halak
Felelősségteljes teljesítményt nem nagyon várhatunk tőle, mert a felelősségérzet, csakúgy, mint a harciasság, nem az erőssége. A Halak szülött aligha lehet élenjáró munkás az örző-védők között. Ha tehetné, a nyakörvből mihamarabb kihúzná a fejét és leköszönne, menne világgá, mert mindenben a határtalanságot keresi. Fizikai fegyelmezéssel nem tudjuk rábírni szinte semmire, lelki síkon annál fogékonyabb.


Folytatjuk a 3. fajtacsoportba tartozó kutyákkal, a Terrierekkel…


Sziebig Tímea és Kovács László
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)