Állatorvos
Morzsiporszívó
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2011. november 02.

Morzsiporszívó

Miért fél Morzsi a rendelőben?          Egyáltalán, érthetetlen, hogy egy egész kutya miért fél! De miért csak majdnem minden egész kutya fél és miért vannak kivételek?
          Merthogy vannak. Évekkel ezelőtt volt egy kedves barátnőm: egy argentín dog. Ő volt az, akit majdnem annyiszor láttam belülről, mint kívülről. Köldöksérvtől a császármetszésekig majd a méheltávolításig rekorder vendége volt a műtőasztalnak. Mindezt úgy, hogy a legnagyobb barátságban voltunk. Vidáman, farkcsóválva jött a rendelőbe mindannyiszor és a sarokban megvolt a helye: gazdája egyéb dolgait intézve akár fél napokra is itthagyhatta. Félelem nélkül itthon volt, pedig hát volt némi tapasztalata egy rendelővel kapcsolatban.
          Valljuk be: nem ez az általános. Morzsiék nem szívesen jönnek be. Húzva, vonva, kézbefogva, rimánkodva kerülnek a vizsgálóasztara, riadtak vagy netán agresszívek a félelemtől.
          Az okosok azt mondják, hogy a fájdalomérzet, a félelemérzet kondicionálódik, a rossz tapasztalat okozza a menekülés kényszerét. Azért ezt bontogassuk ki, mi fájhat!
          Szuri! Hát persze, hogy ez az első, a fájdalom abszolút jelképe! Nos, azért ezt nem kell eltúlozni. Egy bőr alá beadott védőoltás szinte alig jelenthet fájdalmat. Az izomba adottak kicsit fájdalmasabbak lehetnek: mégis inkább azt tapasztaljuk, hogy a kutya számára jóval nagyobb stressz a rögzítés, a beavatkozáshoz való megfogás. Főleg, ha az szakszerűtlen, netán önmagában fájdalmas. Tudnunk kell, hogy a kutyák egy része a mozgása korlátozását stresszként éli meg. Nincs ebben fajta szerinti törvény, bár mondják, hogy a kisebek a rosszabbak. Az is megfigyelés, hogy a kanok sokkal kényesebbek okos kis testükre! Kiemelt kellemetlenség lehet a hőmérőzés, hiszen a számára kevéssé ellenőrzött területen dolgozunk!
          Valóban vannak fájdalmas beavatkozások is. Ha már pont itt hátul járunk, akkor a végbélmirigy tisztítása vélhetően nem kellemes. Úgyanígy egy hallójárat gyulladása esetén a kezelés fájdalommal járhat. Mégis sok kutyában a nem fájdalmas beavatkozások is ugyanilyen stresszreakciókat váltanak ki. Természetesen a fájdalmas beavatkozások némelyikénél az állatorvos mérlegeli, hogy azt bódításban vagy altatásban végezze el. Mérlegeli ilyenkor az altatás kockázatának arányát a beavatkozás fontosságával és a fájdalom mértékével.
          Mindezek mellett  ugye  azt Morzsival együtt mindannyian tudjuk, hogy a bolhafésű, a hátra cseppentés vagy a szakszerű karomvágás bizonyosan nem fáj. Ezekért gondolhatjuk azt, hogy a rendelői stresszt nem első sorban a fájdalom, hanem maga a helyzet, a kényszer, a mozgáskorlátozás válthatja ki. 
          Itt kell visszatérnünk a kondicionáláshoz, a kellemetlen érzés emlékéhez. Nem csoda, hogy az a kutya, aki egyszer is kapott már a rendkívül kellemetlen, erős fájdalmat majd gyakran hányást, nyálfolyást, rossz közérzetet okozó kullancsbetegség elleni injekcióból, legközelebb nem szívesen jön a rendelőbe! 
          Mégsem teljes a képünk, ha Morzsi félelmeit csak a fájdalmas élményekhez kötjük. Soha nem szabad elfelejteni a kutya egyik legfejlettebb érzékszervét: az orrát. Mi is tudjuk magunkról, hogy az orvosi rendelő vagy a kórház sajátos szaga – benne a fertőtlenítőszerek, gyógyszerek – bennünk is kiváltják a magunk félelmeit. Morzsiék szagérzékelése nagyságrendekkel múlja felül a miénket.
Azt is tudjuk, hogy a kutya számára a rendelőben igenis, vannak stresszhelyzetek. Ilyenkor a szervezet sajátos, a félelemre, stresszre jellemző szaganyagokat is kiválaszt. Ezeket ők kitűnően érzékelik. Kis üzenetek, kis felírótáblák: itt valaki félt, valakinek fájt! Ezt fontos helyen kell említenünk ahhoz, hogy megfejthessük az egész kutyák félelmét a rendelőben.
          Mi most elindulunk befelé. Morzsi szemében ott a félelem, fegyelmezett, de tudom, hogy menekülne. Kicsit húzni kell a pórázt. Remeg a lába, mikor az asztalra teszem.
          Annyira szeretném azt mondani, hogy Morzsi olyan okos, hogy tudja, hogy azért csináljuk, hogy neki legyen jó. De ember ésszel nem tudunk kutyaként gondolkodni. Meg azt is valljuk be magunknak: mi is szorongunk az emberorvosi rendelőben!

Morzsit nyugtatgatta, simogatta de a szuriját beadta:nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)