Állatorvos
Kutyák álvemhességének kezelése homeopátiás szerekkel
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 01.

Kutyák álvemhességének kezelése homeopátiás szerekkel

Lassan beérnek a nyárvégi fedeztetések „gyümölcsei” és megszületnek az első őszvégi, tél eleji kölykök.


Minden bizonnyal vannak már és lesznek is még idén is szép számmal olyan szukák, amelyek nem maradtak vemhesek, ennek ellenére megduzzadnak tejmirigyeik és a leggondosabb szoptató szukát meghazudtoló módon elkezdenek tejelni és  elkezdik „gondozni” a gazda kedvenc párnáját, pokrócát vagy a gyerek hajasbabáját.

Az álvemhesség főként kutyákon fordul elő akkor, ha az állatnál a szaporodási folyamatok idegi és hormonális szabályozása valamilyen szinten zavart szenved. Ilyenkor az állat kezdetben úgy viselkedik, mintha várandós lenne, készül az ellésre (vackol, fészket készít magának). Később, mintha már le is fialt volna, a tejmirigyei megduzzadnak. Azokból tej szivárog, azonban miután nincsenek kölykei, mert hiszen az egész folyamat csak egy „álvemhesség” következménye, a kiszopatlan tejmirigyek a pangó tejtől begyulladnak, fájdalmasak lesznek, az állat belázasodik, és testileg, lelkileg egyaránt szenved.

Ilyenkor legtöbb esetben, már szinte rutinszerűen - de főként, ha a szuka sír, egyre szeszélyesebbé válik, egyre több simogatást igényel, az emlők duzzadtak, az erek kidomborodnak a bőrön, az étvágya is változó lesz, vakargatja a hasát, a hátát, a füleit, nyalja a végbél-és hüvelynyílását - a Pulsatilla a leginkább javasolható szer magas potenciában. Ebből naponta 3 x 5 golyót célszerű adni az állatnak legfeljebb(!) egy héten keresztül, ill. addig, amíg nem látjuk, hogy a tünetei jelentős mértékben csökkentek. (Az adagolás azonban semmi képen ne tartson egy hétnél tovább.)

Ha a kritikus időszakban az egyébként jellemző tünetek mellett feltűnően megnő a szuka vízfogyasztása, akkor adjunk ugyancsak magas potenciában Cyclament is hasonló adagban. Az is előfordul, hogy az álvemhes szuka éjszaka nyugtalanul jár-kel a lakásban, és csepegő tejével beszennyezi a padlót, szőnyeget, fotelt, stb. Az álvemhességnek ilyen jellegű viselkedésváltozással járó formáját leghatékonyabban a Lilium tigrinum nevű homeopátiás szer alacsony potenciájának 4 óránként történő adagolásával orvosolhatjuk. Az idegesen szorongóvá, nyugtalanná váló szukák kezelésére ugyancsak alacsony potenciában az Asa foetida javasolható.

Ha az álvemhes szuka szomorú, de közönyössége, búskomorsága után gyorsan méregbe gurul, és hisztérikus „jeleneteket rendez”, elbújik, azt kívánja, hogy hagyják békén, minden olyasmit megeszik, ami azelőtt nem is érdekelte (és ez természetesen hamar emésztési zavarhoz vezet), javasoljuk az Ignatia nevű szer adagolását alacsony potenciában, naponta 3 -4 alkalommal. Francia szerzők a visszatérő álvemhességre hajlamos egyedeknek a tüzelést követően nyolc héten keresztül heti egy (!) alkalommal megelőzésképpen rutinszerűen egy adag (három - öt golyó) Ignatia-t javasolnak igen magas potenciában beadni. Tapasztalataik szerint ezzel megelőzhető a tüzelést követő párosodás ill. a vemhesség elmaradását követő álvemhesség kialakulása.

Ha az álvemhes szuka szomorú, sír, nem akar egyedül maradni, és zavart, könnyen dühbe gurul, sokat alszik és iszik, bármit képes megenni: földet, fát, papírt, e mellett pedig még elhízottnak is tűnik, tejjel teli emlői szinte a földet súrolják, akkor Sepia-t és/vagy Calcium carbonicumot javasolt adagolni, a tünetek megszűnéséig alacsony potenciában naponta háromszor.

Ha csillapítani akarják a duzzadt emlők fájdalmát, és az emlők bőrének kirepedezését, masszírozás nélkül, finoman kenjék be Körömvirág krémmel, majd egy széles fáslival kössék át úgy a kutya testét, hogy duzzadt emlőit tartsa a fásli.

Ha az álvemhesség megszűnése után az emlőkben kis csomókat tapint a gazda, emellett a szemhéjon, ajkakon kis fekete szemölcsöket is talál, akkor a Thuja occidentalis magas potenciája lehet a megoldás, 3 héten át hetente kétszer, és ha még szükséges, esetleg havonta egyszer ismételve, még fél éven keresztül.

A homeopátiás kezelés hatására – szemben a hormonkezeléssel – lassan, fokozatosan gyengülnek az álvemhességi tünetek, azonban az a tapasztalat, hogy az így kezelt állatoknál az ismételten jelentkező álvemhesség már nem jár olyan heves tünetekkel, mint korábban.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
www.matrayhaz.hunyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)