A kutyáról általában
Mentőöv a rákban szenvedő állatoknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. október 30.

Mentőöv a rákban szenvedő állatoknak

Ki szeret beteg lenni? Senki! Ki szereti, ha hozzátartozói, szerettei betegek?Senki! Ha azon múlnának a betegségek kialakulásai, amit szeretünk, akkor nem lenne szükség orvosokra, korházakra. Ám az emberi és állati szervezet sem így működik, ezért örülünk, hogy vannak, akik tudnak segíteni.  

Négylábú barátaink ugyanazt a vizet isszák, ugyanazt a levegőt lélegzik be, ugyanott élnek, és gyakran ugyanazt eszik, mint mi emberek. Ahogy az embereknél is nő az átlagélettartam, úgy a házi kedvenceik is egyre idősebb kort élnek meg, így a környezeti behatások őket is elérik. Megjelennek olyan urbanizációs betegségek, mint a retteget rák. A daganatos betegség megállapítása azonban nem egyenértékű az állat halálos ítéletével. Többféle kezelési stratégia létezik, és ezek a kezelésmódokat ma már Magyarországon is el lehet érni. Határokat csak a tulajdonos hozzáállása és pénztárcája jelenthet.

Budapesten, a XIV. kerületben működik Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan intézménye, ami teljes körű kezelést biztosít az állatoknak: a diagnosztizálástól a gyógyulásig. Barátságos környezet, mosolygós emberek, de amint egy állat betér a gazdijával rögtön megérzi, hogy most olyan helyen van, ahol félnie kell, pedig jobb esetben a gyógyulás vár itt rá. - Az Állatorvosi Hematológiai és Onkológiai Központot azért hoztuk létre, hogy tapasztalatainkkal és képességeinkkel mindent megtegyünk olyan kutyák és cicák gyógyításáért, amelyek betegségei nagyon nehezen kezelhetők - mondja Dr. Bokor Apor, aki Dr. Vajdovich Péterrel közösen álmodta meg a klinikát. – Pár évvel ezelőtt szóba került, hogy olyan körülményeket kellene biztosítani, ahol az onkológiai terápia, és az onkológiai kutatás összekapcsolódhat – vette át a szót Vajdovich doktor, aki a Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Belgyógyászati Tanszék és Klinika egyetemi docense. – Ennek egyik feltétele az volt, hogy a daganatos mintavételeket megfelelő körülmények között - a minta-előkészítéshez közel - tudjuk végezni. Úgy kellett kialakítani az intézményt, hogy a vizsgálók mellett olyan helységek is legyenek, ahol csöpöghet az infúzió, vagy kemoterápiás kezelés történhet. Az volt a lényeg, hogy az általunk kezelt betegek megfelelő kontrol alatt legyenek. 

 - Klinikánk Magyarország első referáló klinikája, ez azt jelenti, hogy hozzánk csak előre bejelentkezett betegek érkeznek külön időpontokra. Az állatorvos kollégák ezt már tudják, így sűrűn küldik hozzánk a betegeket – teszi hozzá Bokor doktor.

De tisztázzuk még az elején mi ez a két szó: hematológia és onkológia. A hematológia a vérképzőszervek megbetegedéseinek vizsgálatával, és gyógykezelésével foglalkozó tudományág. Míg az onkológia a daganatos megbetegedésekkel foglalkozik. - Az emberek és az állatok vérképzőszervi és daganatos betegségei a legsúlyosabbak közül valók és gyakran a betegek életének végét okozzák. Ugyanakkor, számos esetben ezek mégis kezelhetőek. A tudomány naprakész ismeretének birtokában alkalmazzuk azokat a gyógymódot, ami elérhető, és ami által a betegeink állapota jelentősen javítható. Sokszor az utolsó remény, az utolsó lehetőség vagyunk – mondja Vajdovich, aki mondata végén rögtön elsiet, mert megérkezett a következő páciens, Maja. A kutyának orrdaganata van, és a két orvos azonnal kezelésbe veszi. Maja visszatérő páciens, most örülnek is, hogy „jó húsban van”, és a gazdája is elégedetten számol be a kutya állapotáról. Egy különleges eljárással műtik a kutyát, amit Vajdovich doktor maga talált ki, és úgy tűnik sikeres a módszer.

- Az onkológia területén nem feltétlenül az a siker sztori, ha meggyógyult az állat, hanem hogy meghosszabbítottuk és fájdalommentessé tettük az életét – zárja a beszélgetést Bokor doktor, hiszen idő van, Maja az altatószerek hatására még kicsit éberen alszik, de néhány pillanat és kezdődhet a műtét. 

A daganatos betegségek tünetei

A felületesen növekedő tumort, például a bőr vagy az emlőmirigy daganatait sokszor a tulajdonos maga észleli. Jóval nehezebb a szájüregben vagy még inkább a nagy testüregekben rejtetten növekedő daganatokat észlelni. Sokszor teljesen általános tünetekkel - levertség, étvágytalanság - kezdődik a baj. Kicsit könnyebb a helyzet, ha más problémát is látunk, például a száraz köhögés a légzőszervekre, a hasmenés vagy székrekedés és hányás a gyomor- és bélrendszerre, a sántítás a csont- és izületi rendszerre, a fájdalmas vagy véres vizelés a húgy- és nemi szervekre kell, hogy irányítsa a figyelmet. A tumorok kezdeti stádiumban sokszor tüneteket sem okoznak, ezért a középkorú és idősebb ebeknél javasolt a rendszeres, körültekintő állatorvosi vizsgálat; mivel korai felismerés esetén a gyógyulás esélyei jelentősen magasabbak. 

Hematológiai szolgáltatások a klinikán

- Vérszegény, vérzékeny, gyulladásos és/vagy immunológiai betegségekben szenvedő betegek vizsgálata és gyógykezelése
- Vércsoport-meghatározás
- Csontvelő-mintavétel és citológiai, ill. szövettani elemzés
- Vértranszfúzió adása
- Kemoterápiás és antimikrobiális kezelés

 Onkológiai szolgáltatások a klinikán

 - Teljes körű onkológiai kivizsgálás: daganatból történő mintavétel, áttétkeresés, általános állapotfelmérés, stádiumba sorolás (staging)
- Onkológiai sebészet (a daganatos betegségek műtéti kezelése)
- A daganatok részletes kórszövettani és immunhisztokémiai vizsgálata (kollaborációban)
- Kemoterápiás kezelés
- Fotodinamikus kezelés (PDT)
- Intratumorális kemoterápia
- Radioterápia (kollaborációban)
- Tervezett antibakteriális és fájdalomcsillapító kezelés
- Intenzív klinikai onkológiai szakellátás

nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)