Társunk a kutya
Kedvencünk és a higiénia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. november 17.

Ismerősöktől, barátoktól gyakran hallom, hogy a gyerek nagyon szeretne egy kutyát, de nem lehet, majd akkor, ha kertes házba költözhetnek. Néhányukat azonban már sikerült meggyőznöm: tévhit, hogy emeleti lakásban kutya mellett nem lehet rendet, tisztaságot tartani. Bizony lehet, és ez nem a kutyán, hanem a gazdáján múlik.


Az, hogy kutya van a lakásban, nem jelenti azt, hogy mindenhová bemehet. Rajtunk áll, szabunk-e határokat. Ha ki szeretnénk zárni mondjuk a háló- vagy fürdőszobából, esetleg a konyhából, valamilyen akadállyal korlátozzuk a bejutását. Ha nem akarjuk, hogy a lakásban vezesse le igencsak nagy mozgásigényét, rendszeresen sétáltassuk, és játszunk is vele a szabadban. A károkat megelőzhetjük, ha a séták alkalmával rendszeresen kifárasztjuk a kutyát. Néhány megrágott bútorlábba és papucsba biztosan beletörődhetünk, de nem kell mindent beáldozni az eb kedvéért. A rágcsálások mennyiségét csökkenthetjük, ha veszünk neki néhány saját játékot.
A kutyák remekül megvannak a kanapé használata, illetve ágyban alvás nélkül is. Ez utóbbinak egy dominánsabb kutyusnál a falka-rangsor szempontjából is lehet jelentősége. Miután önmagát tisztogatja, a szőrére rákerülnek baktériumok és egyéb, az ágyunkba határozottan nem való dolgok (de azért ne higgyük egy percig sem, hogy mi nem viszünk semmit magunkon a párnák közé!). Ugyan soha nem fogunk baktériummentes világban élni – még akkor sem, ha nem tartunk semmiféle háziállatot –, mégis elkerülendő, hogy a kutya az ágyban aludjon, hiszen – bármilyen gyakran fürdetjük őket – sohasem lesznek tökéletesen tiszták. Ez az elmélet...

A cikk további részét elolvashatják a Kutya Szövetség októberi számában, vagy digitális lapszámunkban.

cimlapoktober.jpg
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)