Társunk a kutya
Kiállítási kislexikon
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. október 02.

Kiállítási kislexikon

Sokszor elhangzott már, hogy a tenyésztés nem egyszerű feladat és egy alapvető különbség van a szaporító és tenyésztő között: az utóbbinak van tenyészcélja.


A siker motiválja a tenyésztőt és a munka elsődleges szűrői a kiállítások, versenyek, tenyészszemlék. Ha eltekintünk azoktól az anomáliáktól, hogy egyes kiállításokon vannak „örökös győztesek”, akkor kijelenthetjük, hogy a fajtagyőztesek kiválasztása a rendezvény lényegi részét képezik. Vannak egyéb informális jelentőségű címek, mint a tenyészcsoportok és utódcsoportok versenye, vagy a veteránok bemutatása, de ezek már a show részét képezik.

Minden vásárló találkozik számos rövidítéssel, amikor fajtatiszta kutyát keres. Sokszor adhat megtévesztésre okot, hogy jelentéktelen címekkel büszkélkedik az eladó, hogy ezzel is meghozza a kedvet a vásárláshoz. Pedig ezek a minősítések értéket képviselnek. Tartalmukat bírálati lapról lehet leolvasni. A tenyésztők körében elismert bírók hangosan bírálnak, vállalva véleményüket, hogy a nézők számára is hallható legyen az értékelés. Egy igazi kutyás ezt a magatartást mindig értékeli. A hozzáértő bíró egyeztetett szemléleten alapuló, az adott egyedről szóló bírálatai lennének hivatottak a tenyésztés helyes irányba orientálni.  Hivatásuk a tenyésztőkkel, érdeklődőkkel megismertetni a bírált egyed helyét a populációban, illeszkedését a tenyésztés kívánatos irányához, kiküszöbölendő hibáinak, illetve erősségeinek kiemelése a tenyésztés szempontjából.
A teljesség igénye nélkül néhány fontos információ minősítések jelentéséről:

Az egyes osztályokban elérhető minősítések:
-    Kitűnő – kék szalag: csak annak adható, amelyik kutya a fajta standardhez legjobban közelít és azt jól is mutatja. Kitűnő formában és kondícióban van.
-    Nagyon jó – piros szalag: a fajta típusát markánsan képviselő kutya, arányai kiegyensúlyozottak, jól mutatja magát, de néhány apróbb hibája van, amelyet el lehet nézni, tehát a fajta típusos példánya.
-    Jó – sárga szalag: a fajta jegyeit magán hordozza, de látható hibákkal rendelkezik.
-    Megfelelő – zöld szalag: a fajta jellegének részben megfelel, de jelentős hibákkal rendelkezik, fizikai állapota éppen megfelelő.
-    Kizárva – bírálati lap: a standardnak nem megfelelő kutya sem küllemében, sem jellemében.
-    Nem bírálható – bírálati lap: kiállításra felkészítetlen kutya, felmerül az etikátlan orvosi beavatkozás megléte, összességében a fenti minősítések közül egyik sem adható ki.

Kiadható címek:

CACIB: nemzeti színű zsinór arannyal: a kutya az adott kiállításon elérte a CACIB várományt, az FCI-nek hivatalosan vissza kell igazolnia, novendék-, nyílt-, munka- és győztes osztály kitűnő I., győztes (CAC) címet kapott kutyái közül a legjobb kaphatja. Kiadása nemenként történik és fajtákon belül a szín, szőrzet és nagyság tekintetében az FCI előírásai az érvényesek.
ResCacib: nemzeti színű zsinór ezüsttel: a CACIB kiadását követően a bíró behívja a kitűnő II. RES. CAC címet kapott kutyát és ebből a konkurenciából választja ki a RES. CACIB címet. A cím akkor adható ki, ha a bíró meggyőződése, hogy a RES. CACIB címet kapott kutya kapná a CACIB várományt, ha a CACIB várományt kapott kutya nem lenne jelen.
Hungária fajtagyőztes (HFGY/BOB): sárga zsinór: azok a kutyák konkurálhatnak, amelyek a számukra elérhető legmagasabb címet megkapták, bébi és kölyök osztály kivételével. Nemzeti kiállításon a HPJ (Hungária Príma Junior) és CAC, nemzetközi kiállításon a HPJ, CACIB és Veterán CaC címet nyert kutyák konkurálhatnak a címért.
Hungária Derby győztes (HDGY):
piros-fehér zsinór: a címért konkurálhat fajtánként és nemenként minden olyan kutya, amely a 9 hónapos kort legkésőbb a kiállítás előtti napon betöltötte, illetve a 24 hónapos kort a kiállítás napján még nem érte el és kitűnő minősítést kapott a fiatal, növendék, nyílt, munka vagy győztes osztályban.
Fiatal klubgyőztes: minden évben egy alkalommal, az adott fajta részére a megrendezett klubkiállításon adható ki, nemenként, a fiatal osztályban kitűnő I. HPJ címet kapott kutya részére. A bírálati lapra a „Fiatal Klubgyőztes” cím mellé az évszámot minden esetben fel kell tüntetni.
Klubgyőztes: minden évben egy alkalommal, az adott fajta részére megrendezett klubkiállításon adható ki, nemenként a növendék-, nyílt-, munka- és champion osztályban kitűnő I. CAC címet kapott kutyák összevetését követően a bíró által legjobbnak tartott kutya részére.
Fajtacsoportgyőztes (Best of Group, BOG): az FCI mindenkori előírásainak figyelembevételével a fajtacsoport beosztásnak megfelelően a fajtagyőztes kutyák vehetnek részt ebben a konkurenciában.
Kiállítás legszebb kutyája (Best in Show, BIS): a vezetőbíró által előre felkért bíró választja ki a megjelent fajtacsoportgyőztes kutyák közül. Az első helyezett a „Kiállítás Legszebb Kutyája” címet kapja (BIS), míg a második helyezett a „Reserve Győztes” (Res.BIS) címet kapja. Mindkét eredményt az adott kiállításon rá kell vezetni a bírálati lapra.
Hungária champion: 4 CAC cím, mely 3 különböző bírótól származik, növendék  vagy nyílt osztályban kell elérni, és az első és utolsó cím kiadása között egy évnek és egy napnak kell eltelnie. A különböző külföldi kiállításon elért champion címet az adott ország kritériumainak megfelelően lehet megszerezni.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)