Agarak
Egy igazi arisztokrata
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. november 12.

Egy igazi arisztokrata

A kutyavilág „topmodellje”, a kecses, méltóságteljes mozgású afgán agár a legenda szerint már Noé bárkáján is utazott. Az eredetileg vadászatra és teherhordásra használt fajta, ma népszerű luxusállat.


Noé bárkáján

Az afgán agár a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, az ókori kereskedelem során jutott el Afganisztánba. A legenda szerint ez volt az a kutyafajta, amelyet Noé felvett a bárkájába, így a faj neki köszönheti fennmaradását.
Ősi eredetét nem csak legendák bizonyítják: alakját megtaláljuk egy i. e. 2000-ből származó barlangrajzon, illetve egy i. e. 1440 körül készített egyiptomi faliképen is, mely igazolja, hogy már akkor is vadásztak vele: nyúlra, antilopra, vadkecskére, vadjuhra. A hegyi vadászatok mellett teherhordásra is befogták.
A kutyafajta kialakulásában meghatározó szerepe volt Afganisztán éghajlatának. Az észak-keleti rész zord hegyvidékeivel szemben délen dombok, terméketlen sivatagok, félsivatagok jellemezték a területet. Ennek következtében az északon élő egyedek alacsonyabb és zömökebb testfelépítéssel, illetve dúsabb szőrzettel rendelkeztek, a déliek pedig magasabbak, könnyebb csontozatúak, gyengébben szőrözöttek és hosszabb testűek voltak.
Az afgán agarat eredetileg gyorsasága és remek látása miatt tenyésztették. Modern változata a múlt század fordulóján alakult ki Angliában, a XIX. század végén hozták Európába az indiai-afgán határháborúkból hazatérő angol katonák. Tenyésztése azonban csak az I. világháború után indult virágzásnak. Rugalmas, méltóságteljes járása a régi, szőre azonban sűrűbb és puhább lett. Az 1970-es évektől vadászkutya helyett luxusállatként tartják számon.
Különleges külsejének köszönhetően az afgán agár számos rajzfilmben és tévéreklámban szerepelt. De a tudományos élet is őt szemelte ki magának: 2005-ben egy koreai tudós, Hwang Woo-Suk bejelentette, hogy csapatával sikerült létrehoznia az első klónozott kutyát, Snuppyt, az afgán agarat. Snuppyt egy felnőtt állat füléből nyert sejt felhasználásával keltették életre. Abban az évben az afgán agár klónozása nyerte el a Time magazin Az év legcsodálatosabb találmánya címét.

Fajtaleírás

FCI standard sorszáma: 228.
FCI besorolás:    10. fajtacsoport – Agarak
Szekció: 1. szekció – Hosszúszőrű agarak
Származási helye: Afganisztán (Nagy-Britannia)
Az érvényes standard kiadása: 2008.11.04.
Munkavizsga nem kötelező

Külleme

Az afgán agár a legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike, külseje erőt és méltóságot sugároz. A többi agárfajtához hasonlóan kissé szoborszerű hatást kelt. Koponyája hosszú, nem túl keskeny, nyakszintje feltűnő, stopja enyhe. Orra leginkább fekete, a világos szőrű kutyák esetében májszínű is lehet. Pofája hosszú, állkapcsa erős, harapása ollószerű. Szeme általában sötét, ám az aranyszínűt is elfogadják. Szinte háromszög alakú, belülről kifelé kissé felfelé ível. Füle mélyen tűzött, szorosan a feje mellett lóg, hosszú, selymes szőr borítja. Nyaka hosszú, fejtartása büszke.
Háta közepes hosszúságú, izmos, enyhén lejt. Ágyéka egyenes, erős és inkább rövid. Csípőcsontjai feltűnőek és szélesen elállnak. Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Farka nem túl rövid, íves, gyűrűben végződik, gyéren szőrözött, mozgás közben zászlóként felemelkedik. Mellső lába egyenes, jól csontozott, válla hosszú és lejtős, izmos és erős, ám nem terhelt. Lába felső része hosszú és lejtős. Oldalnézetben könyöke függőlegesen marja alatt, a bordakosárhoz közel helyezkedik el, sem kifelé, sem befelé nem fordul. Csüdje hosszú és ruganyos. Hátsó lába erős, csípője és csánkja között hosszú, csánkja és lábfeje között inkább rövid. Térde erősen hajlott. Esetleges fűköröm eltávolítható. Mellső lábfeje erős, hosszú és széles, hosszú, sűrű szőr borítja. Lábujjai ívesek. Talppárnái jól a talajra illeszkednek. A hátsó lábfeje hosszú, de nem olyan nagy, mint a mellső; ezt is hosszú, sűrű szőr borítja. Mozgása kecses, ruganyos és fürge, némi felsőbbrendűséget tükröz.
Szőre hosszú és igen puha a mellkason, a lágyékon és a lábakon. A kifejlett egyedeknél a vállaktól a hát felé haladva a szőr rövid és sűrű. A homloktól hátrafelé haladva a szőr hosszú, a fejen erősen elkülönülő, hajszerű, selymes szőrtakaróval. A homlokon a szőr rövid. A fül és a láb dús szőrrel borított. A csüd lehet csupasz. A szőr természetes, a nyírás legkisebb nyoma büntethető. Minden színben előfordulhat, lehet fekete, aranysárga, kékesszürke, vörös, rajzos és csíkozott is. Hosszú szőre folyamatos ápolást igényel. A magasság kanok esetében 68-74 cm, szukáknál 63-69 cm, a súly a kanoknál 20-25 kg, szukáknál 15-20 kg. A kan egyedeknek két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük. Minden, a fent leírtaktól való eltérés hibának minősül, és súlyosságától függően értékelendő.

Jelleme

Az afgán agár igazi arisztokrata, intelligens és szép kutya. Önálló egyéniség, büszke és makacs. Ragaszkodó, de ezt kevésbé mutatja ki, mint a többi fajta. Vágyik a figyelemre, ám büszkesége folytán nem kuncsorog érte. Általában egy embert fogad el gazdájaként, akiért mindent megtesz. Megértő, türelmes gazdára van szüksége. Az idegenekkel szemben visszahúzódó, távolságtartó, nem szereti, ha bizalmaskodnak vele. A gyerekekkel jól kijön, ha azok nem bosszantják vagy incselkednek fele. Olykor tartózkodó és heves, játék közben viszont vidám és még bohóckodni is hajlandó. Méltóságteljes és érzékeny, vágyik a függetlenségre.
Könnyen tanul, ám a parancsoknak nem mindig engedelmeskedik, így a hagyományos nevelési módszerekkel nem lehet nála sikert elérni. Azonban kellő kedvességgel és határozottsággal gyorsan hűséges és szerető társat nevelhetünk belőle. Tartózkodása miatt önzőnek tűnhet, ám valójában készséges kutya, szeret örömet okozni a gazdájának, de nem hízeleg, és azt sem szereti, ha túlzottan babusgatják, azonban, ha a gazda kér tőle valamit, örömmel teljesíti. A kérést inkább elfogadja, mint a parancsot. Éber és figyelmes kutya, általában rendkívül nyugodtan viselkedik. Mozgásigénye nagy, ám veleszületett hajtóösztöne miatt szabadon futtatása kevésbé lehetséges, mert hajlamos a szökésre; így egy zárt, körülkerített területre van szükség, ahol a kutya kedvére futkározhat. Ugyanezen okok miatt általában nem jön ki a kisebb állatokkal, hiszen prédaként tekint rájuk. Kitartó fajta, zsákmányát addig üldözi, amíg el nem kapja. Alomszám: 5-8 kölyök. Átlagos élettartama 12-14 év. A nagy-britanniai Kennel Club 2004-es felmérésének eredményei szerint elpusztulását 31 százalékban rákos megbetegedések, 20 százalékban az öregkor, 10,5 százalékban szív- és 5 százalékban urológiai problémák okozzák.

Nevelés

Az afgán agár nehezen tűri a kényszert, nem együttműködő fajta – mondja Korom Gábor kutyakiképző. Azonban klikkerrel vagy más olyan technikával, amely azon alapul, hogy behívja a kutyát a feladatba, remekül képezhető. Az emberek sokszor összekeverik az intelligenciát az együttműködési készséggel, pedig az afgán agár annak ellenére, hogy önfejű, és nehéz bánni vele, igen intelligens, szinte bármire meg lehet tanítani. Szereti, ha póráz nélkül tanítjuk, és engedjük belefeledkezni a játékba. A gazdának érdekessé kell tennie magát a foglalkozás során, hogy folyamatosan fenntartsa a kutya figyelmét. A szabályokat, melyek megtanulására természetesen szüksége van, fokozatosan vigyük be az oktatásba. Fontos, hogy olyan kutyaiskolát válasszunk, ahol kedvencünk kutyák között van, ám az oktatás személyre szabott. A kiképző tapasztalatai szerint a fajta szerelmesein kívül, akik jól tudják, mit vállalnak, a többi gazda menet közben ébred rá, milyen makacs kutyát választott. Szerencsére azonban a kutya képességei folytán türelemmel és játékos neveléssel bárki jó eredményeket érhet el vele.

Ápolás

Kétféle szőrzet található a kutyán: a koponyán és a végtagokon hosszú és finom szerkezetű, míg a gerincvonalon rövid, sűrű, melyet trimmeléssel alakíthatunk. A mindennapi szőrápolás során bontópermettel és fémfogú kefével fésüljük ki a kutya bundáját, kéthetente pedig fürdessük meg, és balzsamozás után végezzük el a filcbontást – javasolja Vízmathy Annamária kutyakozmetikus. A fürdetést követően a kutya szőrét egyenesre szárítjuk, majd a fejtetőn két oldalra fésüljük, választék nélkül. A hátgerinc mentén növő, a felnőtt szőr kikoptatta megrövidült kölyökszőrt a kozmetikus trimmeléssel teszi rendbe. Kiállítási kutyáknál a bundára fokozottan ügyelnek a gazdák: felcsavarják a kutya szőrét, illetve csizmát adnak rá, hogy ne sározza össze. Aki egyszerű házikedvencként tartja afgán agarát, az előzőeket nem szükséges elvégeznie, azonban a szőr rendszeres és alapos gondozása elengedhetetlen, egészségügyi szempontból is.

Egészség

Az afgán agár szőre gondos ápolást igényel – erősíti meg dr. Siver László állatorvos -, ellenkező esetben a kutya különböző bőrbetegségeket kaphat el. Bundáját naponta kefélni és szellőztetni kell, különben befülled vagy összeáll a szőr. Az összes agárfajta hajlamos a bőrsérülésekre – igaz, az afgánt hosszú bundája jobban megvédi a külső sérülésektől, mint társait -, ugyanis nekik sokkal vékonyabb a bőrük, mint más kutyáknak, így kedvencünket fokozottan óvnunk kell a külső behatásoktól. Ez a fésülésnél is fontos szempont, hiszen egy nem megfelelő vagy gombját vesztett, hegyes fogú kefe könnyen felsértheti a bőrt. A hosszú szőrből adódóan az egyik leggyakoribb tavasztól őszig fenyegető betegség a hot spot: a bunda befülledése miatt a bőrön normál körülmények között minimális számban előforduló gennyesztő baktériumok a mikrosérüléseken túlszaporodnak, és egy felhámhiányos, nedvedző, viszkető terület alakul ki. Mivel az agarak jól izmolt kutyák, és gyors elrugaszkodással indulnak, nagyon sérülékenyek az ízületeik. Így a gazdának oda kell figyelnie arra, hogy a kutya csak bemelegítés után vethesse bele magát a játékba: először sétáltassuk pórázon, majd jöhet a kisebb szaladgálás, és csak ezután következzék az igazi szórakozás.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)