Társunk a kutya
Domináns kutya - II. rész
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2014. január 17.

Alárendeltség, megadás, elnyomás.


A domináns kutya elméletének fent említett téves értelmezései sok kárt okoztak már a fajnak a mai napig. A dominancia és a rangsor köntösébe burkolva rengeteg kutyán, rengeteg szörnyűséget, erőszakot és kínzást elkövettek, gazdik és vélt- vagy valós szakemberek egyaránt. Ma már egyre többen tudjuk, hogy annak az elméletnek és gyakorlatnak, hogy egy domináns karaktert és viselkedési jegyeket mutató kutyát lelkileg vagy fizikailag meg kell törni, azért mert ennek következtében majd megszűnik a dominanciája, nem sok köze van a modern kinológiához és kutyaneveléshez. A mai, korszerű elveket valló és gyakorló kutyatrénerek és kutyakiképzők között egyre többen vannak olyanok, akik az ember vezető szerepkörét, - ha úgy tetszik dominanciáját, - a kutya irányába úgy is el tudják érni, hogy erőszakmentes módszereket alkalmaznak. Ezekben az esetekben inkább erős lélekre mint sem erős kézre van szükség, mert egy jól szervezett, jól működő hierarchiában nem arról van szó, hogy le kell győzni a bestiát és mind ezt kemény fizikai kényszerítő eszközökkel, ha nem tiszta és világos szerkezetű és következetes nevelési módszerekkel. Az ilyen módszereknek az ember és a kutya számára is kölcsönösen kiszámíthatónak kell lennie, hogy közvetíteni tudja a szükséges tájékozódási lehetőségeket és nem utolsó sorban a biztonságot.
Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, akkor az erőszak - az ember és a kutya részéről egyaránt fölöslegessé válik. El kell tudni érni, hogy az ember ne váljon a kutya elnyomójává, de a kutya ne érezze szükségét annak, hogy dominálnia kelljen az ember fölött. Ez az egyensúly csak úgy tud létrejönni, ha sikerül a kutyának tisztán közvetíteni, hogy hol vannak azok a határok amelyeket nem léphet át és közben olyan irányítási eszközöket alkalmazni amelyek erőszak mentesek. Az így nevelt kutyák a mindenkori környezetükbe (ember/kutya közös falkába) alárendelten és jól tudnak beilleszkedni. Nem kell dominálniuk, de nem is kell megadó viselkedéssel gazdájuk esetleges elnyomása ellen védekezniük. Ezzel párhuzamosan azonban megőrzik életkedvüket, vidámságukat, játékosságukat és felszabadultságukat. A családba/falkába megfelelő módszerrel beillesztett kutya önként válik az embertársa követőjévé, önként csökkenti domináns megnyilvánulásait és csak alig-alig igényel alárendeltségi viszonyára emlékeztető nevelési- és tréning gyakorlatokat.
    A kijelentés: "ez a kutya domináns" - a kutyatréner szemében elsősorban nem a kutya felelősségét jelenti, ha nem a gazdi kutyatartási és kutyanevelési tulajdonságainak hiányosságait. Ahogyan Viktoria Stilwell műsorának címe is egy találó célzás volt a problémákra, ezeken belül a dominancia problémákra is: a póráz másik végén lévő emberben keresendők az igazi kiváltó okok. Az okok ismerete nélkül csupán erőszakkal próbálkozhat az ember az ellen amikor egy kutya a domináns megnyilvánulásaival már gazdit, családot, szomszédot, postást, baráti látogatókat, stb. kezd terrorizálni. Az okok nagyon ritkán vezetnek vissza a kutya genetikailag kódolt, vele született adottságaira. Akkor sem, ha a domináns tüneteket látva az emberek nagy része, követve az emberi morálról alkotott elképzeléseit, - rossznak, öntörvényűnek, hiperaktívnak, agresszívnek béllyegzi az adott állatot. Természetesen ez az okfejtés nem azt jelenti, hogy a domináns kutyák magatartásformáit, viselkedési jellemzőit el kell fogadni, megváltoztathatatlanként kell kezelni. Ismerve a dominancia hátterének összefüggéseit, kialakulásának történetét le kell vonnia a gazdiknak az elhanyagolt engedelmességi gyakorlatok, a hiányzó következetesség, a téves nevelés és a tisztázatlan falkarangsor következményeinek tanulságait.
    Először az embernek kell változnia, változtatnia és csak ennek következtében fog változni a kutya dominanciája! Ilyen esetekben nem az a lényeg, hogy ki dominál, ki fölött, ha nem hogy ki mit ért dominancia alatt. A dominancia jelentése a gazdik számára az kell, hogy legyen, hogy önállóan, magabiztosan éljék az életüket a kutyájuk előtt. Biztosítsák kutyájuk számára a fajnak megfelelő tartási körülményeket, engedjék kutyájukat kutyaként élni és tegyék lehetővé a szociális hierarchia kialakulásának lehetőségét. Ne a kutya dirigáljon, ne mindig a kutya akarata teljesüljön, ne a kutya birtokoljon mindent amit akar, ne nyíljon mindig a hűtőszekrény ajtó amikor a 'BuksiBodri' oda ül és szépen néz, ne egy második kutya beszerzésével próbálják pótolni azt amit nem tudnak biztosítani kutyájuknak, ne a kutya vezesse pórázon és sokszor póráz nélkül is az embert ! Az ember mutasson tiszta, világos, érthető szabályokat, irányítsa és nevelje a kutyát, nyújtson a kutyának biztonságot következetességével. Mutassa meg a kutyájának, hogy képes a közös falkát kézbe tartani, - ahol a falka tagjainak nincs szükségük dominanciára.
Ez sokszor egy kemény és hosszú utat jelent a gazdiknak, - de megéri.

-vége-
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)