Állatorvos
Morzsiporszívó
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2013. november 08.

Morzsiporszívó

Mit egyen a Morzsi? Hát csontot, nem? Kutya: és ezt minden gyerek tudja, hogy a kutya csontot eszik.


Nem értem, miért kell ezt bonyolítani, mindenki mást és mást mond. Csak megkevernek. A frankót kell megmondani. Persze, ha még kicsi lenne, akkor tejbe áztatott kenyeret.
Az én éhes Drágámat a modern kutyatáplálás tudománya bombázza a médiából, a reklámokból, az állatorvosoktól. Hogyan legyek okos?
A csont már sokszor bizonyított. A legutóbb Morzsi felső állkapcsából fogóval kellett kifeszegetni egy beékelődött oldalas csontot. Ahogyan ráharapott, úgy maradt bent a szájpadlásán, mint a bőrdarab a bőrlukasztóban. Nem voltak könnyű percek: neki sem.
Azt mondják, hogy gyakran előforduló eset. Mint ahogyan az is, hogy a zápfog sorra csőhéj szerűen feszül rá egy csöves csont beharapott darabja.
Morzsi egyik barátja egyszer megevett egy fél vödör kocsonyacsontot. Úgy állt össze a beleiben, hogy meg kellett operálni: egy harminc centis kőkemény dugó keletkezett a bélelzáródás minden tünetével. Egyszóval én ezt a csontevős dolgot elfelejteném. Nem csak azért, amit már régen is leírtak a beleket kiszurkáló csöves csontokról, hiszen ebben horrorisztikus túlzások is lehettek. Egy mai, intenzíven felnevelt csirke csontjait azért hajlítgatni is lehet: olyan nagy bajt nem okozhatnak. De azt leszögezhetjük, hogy a korszerű táplálástól messze esnek.
Akkor mégis mi az a korszerű táplálkozás? Merthogy a Morzsigazdák mit esznek, ők se tudják. Mondja nekik mindenki az okosat: koleszterintől a rostokig, táplálékkiegészítőktől a vitaminokig, ásványoktól a nyomelemekig. Mint ahogyan a mai emberi populáció legnagyobb problémája az elhízás, úgy társállataink se maradhatnak le a küzdelemben. Hogyha a dagadt emberek társadalmaiban még a tengerimalacok nagyrésze is májelzsírosodásban szenved, akkor miért csodálkozunk, ha az utcán sétálva megint és megint elhízott kutyákkal találkozunk?  Persze, hogy a rendelőben is így van. Most itt nem az elhízott tulajdonosokra gondoltam, mielőtt bárki fórumokon pellengérezné az előző mondatot: kutyákról van a szó. Mégha igaz is a pszihés átszólás. Tudjuk, mert leírt, hogy az ember ártatlanként ugyan, de belső probémáit feloldva zabálja fel három zacskó csipszét a tévé előtt. Tudjuk és ők is tudják, hogy ez nem az igazán jó. Mégis jó nekik. Akkor, ott.
Aztán a rendelőben – állati vagy orvosi – már nem mindegy. A szív, az erek, az izületek, hozzá a máj, a vese... felírják a gyógyszereket, azok majd megoldják,  s folytatódik tovább. Egy ideig.
Miután a Morzsigazdák kóros táplálkozási szokásai javarészt lelki eredetűek, lelkük legbelsőbb kincse, aki itt most Morzsi, ugyanúgy lelki célpont. Szeretni akarunk, mert szeretni jó és szép. Ha elveszítettük azt a képességünket, hogy a szívünkkel és a lelkünkkel szeressünk, akkor szeressünk kajával: nézd, milyen boldog! Nem megmagyaráztuk már magunknak is sokszor, hogy a csokiban boldogsághormon van?
Mi lenne, ha többet sétálnánk?  Labdázás? Azt nagyon szereti! Ja, éretm. Nincs idő. Tévézésre van, ezt tudjuk, csipszestül. Hát magunkra sincs időnk. Akkor tévézzünk tovább. Nézzünk nagyon jó kutyatáp reklámokat: már ezzel sokminden megoldott. Ezt kellene. Meg fogtisztító, mert baromi büdös a szája. Meg cuki kutyaágy, a régiről már lelóg...
Ott megy a tévében az élet: nem tudom, minek írunk. Csipszet se adunk hozzá meg jutifalit se...
Azért mégis írunk.
Le merjük írni tényként, hogy a kutyák / nem csak ők, de erről írjon más / táplálkozási problémáinak  java része nem a táplálékokban, hanem a táplálkozási szokásokban keresendő. Az emberi mintára alakított napi sokszori étkezés, a nassolás nem a kutya életteni elvárásainak megfelelő. Az öregek napi egy étkezésről írtak, heti egy koplalónappal. Bíráljuk ezt felül?  Az elvét semmiképpen. A húsevő táplálkozásforma ritkább étkezés melletti alapos jóllakás elvére épül: gondoljunk bele a vadon élők logikájába.
Az önetetőzés, folyamatos etetés a hízósetés tartás vívmányaként egészen más célt kíván elérni: ott a cél a mihamarabbi nagy testtömeggel elért halál, ahol a produkció áldozata beépül a táplálkozási láncba új szerepkörében. Ahol egy hasonlóan fals táplálkozáskultúrájú faj rántottbordájaként vagy angolszalonnájaként az a mindent okosan kitaláló faj hízik el tőle kórosan.
 Ne csináljunk disznót Morzsiból, kérve kérem!
S akkor mégis, mit értsünk korszerű kutyatáápláláson?
Korunk praktikumaként nyilvánvaló a kutyatápok etetése. És itt keveredünk bele a legnagyobb kavalkádba. Mi a jó táp? Ez ezt mondta, a másik másikat ajánl. Hogy legyek okos, hogy Morzsinak is jó legyen, de én is tudjam követni: okosságban is, de pénztárcában is?
Senki előtt nem titok, hogy az állateledelek gyártása és forgalmazása világméretű üzlet, ahol mindenki megpróbálja bizonyítani, hogy nincs nála jobb. Nézzük végig a televíziók reklámarányát, a kutyás újságok felületeit. Mindezekkel szemben azt is tudjuk, hogy a kutyatápok etetése jóval praktikusabb megoldás minden más alternatívánál. Az sem titok, hogy a tápgyártás mögött nagyon komoly szakmai, kutatási háttér áll: a tápokról állított vélemények, igazolások nem légből kapott adatok. A mai Morzsitartó mai kérdése cseppet sem átfogó: egyre kíváncsi, hogy melyik tápot etesse.
Láthatja az előzményekből a Kedves Olvasó, hogy erre nem az a válasz, hogy ezt és ezt.
Ajánlani csak átgondolást és szempontokat tudunk: ezt is tesszük. Mit és miért kérdésekre kell válaszolnunk, nem márkanevekre.
Alapkérdésünk minden esetben az állat élettani igényeinek, fejlődésének kielégítése, azaz a hozzá szükséges tartalom megtalálása. Ebben  szakemberek tudnak segíteni -semmiképp sem szóbeszédek vagy a reklámok.
 Megyek, megetetem Morzsit!
         nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)