Társunk a kutya
Emberi veszélyhelyzetek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kalas Éva  |  2011. szeptember 26.

Emberi veszélyhelyzetek

Manapság sajnos már alig telik el úgy hónap, hogy kutyatámadásról ne esne szó a híradásokban.


Se szeri sem száma azoknak a felvilágosító programoknak, melyek a helyes közlekedésre hívják fel a figyelmet, vagy akár az idegen emberekkel való kapcsolattartás veszélyeit boncolgatják. Egy korábban a Minisztérium által is elfogadott tantervben új szemlélet szerepel: a gyermekeket meg kell ismertetni az állatok viselkedésével, élethelyzeteivel, szokásaival.

Nekünk felnőtteknek elsődleges feladatunk, hogy a gyermekeinket mihamarabb felvilágosítsuk a kutyákkal való kapcsolattartásra, amely egy rendkívül komplex kérdéskör. Alakult már olyan szervezet is, ahol előadások formájában oktatják a gyerekeket a kutyák tartásával kapcsolatos feladatokra, a hétköznapi teendőkre. Így az előadás részeként a gyerekek megismerik a helyes táplálást, a tisztántartást, a sétáltatást, a kutyapiszok összeszedésének fontosságát.
A gyerekek elsajátítják az alapvető állatorvosi teendőket, ami a mindennapokhoz hozzátartozik, így a veszettség elleni védőoltást lényegét, a bolha, kullancs és egyéb férgek elleni védekezés metodikáját. A megismertetés célja, hogy a gyerekek teljesebb képet kapjanak a kutyákról, mindezt persze játékos formában, ami jó alap a kutyával való kommunikáció kialakulására.
Az oktatók bemutatják, eljátsszák, hogy különböző szituációkban a kutyus hogyan viselkedik, milyen módon lehet a kutyust fegyelmezni, illetve különböző feladatokat végrehajtatni vele. A gyerekek pontosan megtanulják, hogyan kell az utcán közeledő kóbor kutyával viselkedni. Ez a leglényegesebb oktatási pont a balesetek számának csökkentése érdekében. A kutyáknak is van testbeszéde, amiből következtetni lehet a szándékra. Így a borzolt szőr, a bizonytalan tartás akár túl határozott tartás, morgás, hátrahúzott íny, különböző egyéb, támadásra utaló jelek megismerésével az egyes szituációkat, melyet akár nem is a gyermekünk idézett elő, biztonságos megoldással lehet kezelni.
A gyerekek alapvetően félnek a kutyáktól. Ezt a félelmet kell feloldani bennük, ha ez sikerült, akkor van esély arra, hogy pánik nélkül, higgadtan képesek gondolkodni. Ez pedig elengedhetetlen egy ismeretlen, támadólag fellépő kutya esetében. Ugyanakkor sok esetben történik abból a baleset, hogy a kutyus csak játszani szeretne a gyerekkel, aki olyan pánikba esik, ezzel ingerelve, megijesztve az állatot, aminek akár tragikus következménye is lehet.
Mit tegyen egy gyerek, ha úgy érzi, támadni készül a kutya:
-    Lehetőség szerint álljon fa, vagy kerítés előtt, így a kutya nem tudja megkerülni, tehát nagyobb esélye van a védekezésre!
-    Csend! Nincs hiszti, sem kiabálás, próbáljon passzívan viselkedni, ha esetleg van táska vagy bármi a kezében, tegye maga elé!
-    Ha a kutya számára már nem érdekes, ami felhergelte, akkor odébbáll, tehát a fentiek betartásával könnyen megúszható az összecsapás.
A gyerek-kutya kommunikáció már évek óta, országos szinten elismert és futó program. Óvodákban, iskolákban, egyéb oktatási intézményekben bonyolítják le az oktatásokat, melyet pályázat útján, akár szponzorok segítségével, illetve saját forrásból kigazdálkodva fizetnek meg. Akik a programban részt vettek, úgy látják, hogy a sokrétű tájékoztatás elősegíti a gyerek és kutyák közti megértést, ezáltal a viselkedés megismerését és kezelését, miközben egy félelem nélküli, biztonságosabb generáció tud felnőni.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)