Társunk a kutya
Miért nem tudnak a kutyák egyedül lenni?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Vámosi-Nagy Nóra  |  2013. november 11.

Miért nem tudnak a kutyák egyedül lenni?

Amikor beköszönt az ősz, kutyáink ismét hosszabb egyedül létre, várakozásra vannak kárhoztatva napközben.


Sok kutya ezt nagyon nehezen viseli és ennek különböző jeleit adja, van amelyik kutya bepisil, más egész nap ugat, vagy rongál a lakásban. Napjainkban van egy felkapott kifejezés erre, melyet a kiképzők előszeretettel használnak: kutyánk szeparációs stresszben szenved. És ez vajon mit jelent és mi lehet a dolog megoldása?
Korábbi cikkemben, ahol a Tükör módszert bemutattam, már említettem, hogy minden viselkedés problémánál a valódi, kiváltó okokat kell megtalálni és kezelni. Amit mi problémának látunk, mint a bepisilés, vagy a rongálás, az csak a tünet. Annak a jele, hogy  valami nem stimmel, és így jelzi. Lássuk a lehetséges okokat!

Első: a kutya energiái nincsenek lekötve

A Tükör módszer három pontjából az egyik a megfelelő életmód biztosítása. Minden kutyát le kell fárasztani fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is. Ha nem adunk erre lehetőséget kutyánknak, akkor ő maga fogja megtalálni ennek a módját. Ez nem kifejezetten azzal van összefüggésben, hogy a gazdi otthon van, vagy nem, illetve csak annyiban, hogy egyedül bátran lehet rosszalkodni, mást csinálni, mert senki nem akadályozza meg ebben. Ennek a kiváltó oknak a megszüntetése a legkönnyebb és minden problémás viselkedésnél az első dolog, amit ki kell próbálni az, hogy a kutyát jobban le kell fárasztani. Ha a kiváltó ok más is, kiegészítésként mindenképp hatásos a megnövelt mozgatás, közös program, egy fáradt kutyának stresszelni se marad annyi energiája.

Második: a kutya nincs hozzászoktatva az egyedülléthez, vagy rossz élménye fűződik hozzá

Itt két különböző eset lehetséges: ha tenyésztőtől hozunk el egy kölyköt, neki a teljesen új környezet, az anyakutya és az alomtestvérek hiánya az első időszakban szinte sokkhatás szerű lehet. Eleinte nyugodtan engedjük be magunk mellé és lehetőleg maradjunk vele otthon pár napig, míg az új környezetet és az új családot megszokja, majd egy-két hét múlva elkezdhetjük szoktatni az egyedülléthez. Fontos a fokozatosság, pár perces egyedül léttel kezdjünk. Érdemes előtte kifárasztani a kutyát, adni neki valamit, amivel leköti a figyelmét és ne csináljunk nagy cécót a távozásból, egyszerűen menjünk ki. Fontos, hogy amikor visszamegyünk, a kutya még csöndben, nyugodtan legyen, különben megerősítenénk a hisztit. Ne csináljunk ügyet a visszaérkezésből sem. Gyakran a kutyák megtanulják, hogy milyen cselekvések után megyünk el és már ezek közben elkezdenek aggódni, ilyen az öltözködés, a készülődés a fürdőszobában, a kávé elfogyasztása, a kabát felvétele, stb. Ha kutyánk erre nagyon figyelne, akkor ezeket az ingereket semlegesítsük azzal, hogy párszor végezzük el a cselekvéssort, de ne menjünk el utána. Hasonlóan az ajtón ki-be járkálást is lehet gyakorolni.
A másik eset az, amikor egy olyan kutyust fogadunk örökbe, akinek nem ismerjük a teljes előéletét. Lehet, hogy korábban bántották, vagy sokat hagyták egyedül, esetleg így is szabadultak meg tőle. Az ilyen kutyák azt hihetik, hogy újra eldobták őket, ami szörnyű érzés lehet számukra. Ez viszont elég hamar kiderül, hogy kutyánk ebbe a csoportba tartozik-e. Itt is érdemes pár nap otthon léttel kezdeni és közben szoktatni a kutyát a magányhoz.
Mindkét esetben segítségül szolgálhatnak még az alábbiak: a kutyának legyen olyan helye, amit szeret, ahol biztonságban érzi magát és bevackolhat, ez lehet kutyaház, box, vagy fekhely. Nagyon ragaszkodó kutyáknál hagyjunk otthon egy rongyot a gazdi szagával. Lakásban tartott kutyánál a rádiót hagyhatjuk bekapcsolva. Adhatunk olyan csontot vagy játékot a kutyának, amivel egy darabig le tudja foglalni magát. És kérhetünk segítséget a nagymamától, vagy a szomszédtól, a mai modern korban pedig már webkamerán keresztül is figyelhetjük kutyánkat.

Harmadik: a felborult viszony


Sokszor a kiképzők ezt a megoldást hangoztatják leginkább. A dolog lényege, hogy a családban, falkában fennálló rangsorban helytelenül lettek elosztva a szerepek, a kutya nem talált vezetői posztra alkalmas személyt, így arra a következtetésre jutott, hogy neki kell átvennie ezt a szerepkört. Azt a kutyát, amelyik vezetőnek érzi magát, sok felelősség terheli, neki kell vigyáznia a csoport tagjaira. Amikor pedig egyedül hagyjuk, akkor ennek a feladatnak nem tud eleget tenni és ettől kerül stresszes állapotba. Úgy képzeljük el, mintha egy anyukát bezárnánk a lakásba, miközben a 4 éves gyereke egyedül megy le a játszótérre. Az anyuka nyilván megőrülne az aggodalomtól.
Ez persze nem a kutya hibája, ő csak a látott jelek alapján vállalta fel a nehézségekkel teli szerepet. A probléma onnan fakad, hogy ember és kutya életmódja, kommunikációja között vannak különbségek, melyekről mi sokszor nem vagyunk hajlamosak tudomást venni, vagy megtanulni. A kutya érthető, követhető, fekete-fehér szabályokkal határolt életre, hierarchikusan felépített közösségre vágyik, ahol mindenki tudja hol a helye és mi a dolga. Míg mi emberek inkább a feltétel nélküli szabadságra vágyunk és ezt vetítjük kutyánkra is, miközben az ő nyelvén azt a jelzést adjuk, hogy alkalmatlanok vagyunk a vezetésre. A legtipikusabb példa erre a kutyák elkényeztetése, embergyerekként kezelése, kisebb kutyáknál még inkább megfigyelhető.
A megoldás a rangsor helyretételében rejlik. Ez viszont nem olyan egyszerű, főleg a kommunikációs jelek ismerete nélkül. Alapvetően arra kell figyelni, hogy mindig a gazdi akarata érvényesüljön, jelezvén, hogy ő a dominánsabb. Vezessünk be szabályokat és tartassuk be azokat a kutyával. Például csak akkor ehet, ha engedélyt kap, akkor szállhat ki a kocsiból, vagy léphet ki a kapun, ha megengedtük, ne jöhessen be egy helyiségbe, ahova eddig bejárhatott, stb. A Tükör módszer alapján a domináns egyednek három fő kiváltsága van: 1. „Privát terület határa”, azaz a dominánsabb egyed közelébe, vagy az általa birtokolt helyekre a másik csak engedéllyel jöhet be. 2. „Ez az én dolgom”: a magasabb pozícióban levő egyed bármit tehet a többiek zavarása, beavatkozása nélkül, például ehetek a földön, locsolhatok a kertben, felvehetem a cipőm, stb. anélkül, hogy a kutya ott lábatlankodna. 3. „Közös akció vezetése”: bármit is csinál közösen két vagy több tag a csoportból, mindig a vezető dönti el, hogy mit, mikor, merre, stb. Például a gazdi dönti el, hogy mikor sétálunk, merre, milyen tempóban, stb. A három kiváltság megkövetelésével kutyánk számára egyértelmű jelzéseket adunk, amiért hálás lesz, még ha nem is fog rögtön beállni a sorba, előbb teszteli képességeinket.  A jó vezető következetes, határozott, magabiztos, laza, türelmes.  
Amennyiben a szeparációs stressznek ez a kiváltó oka, a fenti változtatásokkal a gond is meg fog oldódni. Azért nem árt emellett kiegészítő segítségeket is bevetni, amiket a többi esetnél már ismertettem.
A tünetek
Mielőtt azonban bármilyen programba kezdenénk, beszéljünk a tünetekről is kicsit bővebben, hiszen az eltérő tünetek más-más dologra utalhatnak. Ha a kutya bevizel, vagy a lakásban végzi el dolgát napközben, az három dologra utalhat általában, az egyik a stressz, a másik lehet egy elrontott szobatisztaságra nevelés és ne zárjuk ki azt sem, hogy valami betegség, mondjuk felfázás okozza, így ebben az esetben az állatorvosnál kell kezdeni, hogy a betegséget kizárhassuk. A rongálásnak szintén több dolog lehet a hátterében. A fent már említett stresszen és energia túltengésen kívül fiatal korban a kutya fogának növekedése is okozhatja a fokozott rágcsálást. Az ásásnak lehet az is az oka, hogy a kutyának melege van, vagy számára izgalmas szagok jönnek a földből, például egy friss ültetés után. Az ugatás, nyüszítés a már korábban említett dolgokra utal, a kutya vagy nem szokta meg az egyedül létet, vagy rangsor probléma van, de mindenképpen egyfajta idegesség jele. Amit még érdemes kinyomozni, hogy nem történik-e valami olyan dolog, ami hat a kutyára, például a szomszéd ütvefúrózik, vagy a gyerekek hergelik a kutyát a kerítésen keresztül, stb.
Amennyiben nehezen haladnánk a probléma megoldásával, kérjük szakember segítségét. Szintén tudom javasolni a box használatát is. Számunka riasztó a gondolat, de a kutyák szeretnek bevackolni egy olyan helyre, ahol jól érzik magukat (ezt is előtte fel kell építeni), ahol biztonságban vannak. Akár be se kell zárni, bár extrém rombolás, vagy pánik esetén eleinte ez is segíthet, viszont nem lehet hosszútávú megoldás. A lényeg, hogy ne a kutyát hibáztassuk, figyeljünk oda rá, hogy mi nyomasztja, a megoldás a mi kezünkben van.
 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)