Társunk a kutya
A kutya-macska barátság
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Vámosi-Nagy Nóra  |  2014. január 16.

A kutya-macska barátság

A kutya és a macska rossz viszonyának több magyarázata is van.


A méretkülönbségből adódóan a macska zsákmányállata lehet a kutyának, ezért érthető a távolságtartása. Ezen kívül igencsak eltérő szociális rendszerben élnek és másként is kommunikálnak, márpedig nehéz megérteni egymást, ha nem egy nyelvet beszélünk. A macska dorombolása a kutyának morgásra hasonlít leginkább, és farkát sem épp akkor csóválja, amikor boldog.
Az emberek többségét élesen megosztja a két lény szeretete, vannak az eredendően kutyás emberek és vannak, akik a macskákért rajonganak inkább. Mégis gyakran előfordul, hogy egy háztartásban mindkét négylábú otthonra lel, de ehhez nem árt, ha jóban vannak.

Az ideális helyzet: a kölyökkori találkozás

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha a kutya és a macska is még igencsak fiatalon találkoznak egymással. Bár a macskák nagyon hamar reagálnak fújással, borzolással a fenyegető, kiszámíthatatlan közeledésre, a kutyák ilyenkor ezt még nem veszik igazán magukra és a zsákmányoló vágy is hiányzik még belőlük. Csak arra kell figyelnünk, hogy az esetlen kölyökkutya méreténél fogva ne okozzon fájdalmat a cicának, de fiatal korban gyakorlatilag maguktól is összeszoknak és jóbarátok lesznek.
Nehezebb a helyzet, ha valamelyikük már felnőtt
Ha a macska idősebb, az még a jobbik szituáció. Persze sokat számít, hogy milyen macskáról is beszélünk, milyen viszonya, találkozása volt eddig kutyákkal. Ha sok rossz tapasztalata volt, akkor kicsit több időre lesz szüksége. Hagyjuk, hogy időnként leiskolázza a kölyökkutyát, csak akkor avatkozzunk közbe, ha túlságosan pánikolna és karmolna. Az nem baj, ha a kutya tart a macskától. A cél az, hogy ne ugassa és kergesse.
Ha a kutya az idősebb, akkor még inkább fontosak a korábbi élmények. Amelyik kutya szándékosan ölt már macskát, vagy más állatot, azt meg se próbáljuk összeszoktatni egy cicával, mert vajmi kevés esély van a sikerre és túl nagy a rizikó. Sok türelem és kellő szakértelem kell hozzá. Sajnos a kutyának nagy sikerélmény és egyfajta ösztönkielégülés a macska megölése.
Amennyiben kutyánk hajlamos macskákat kergetni és megugatni, a gazda ítélőképességére van bízva, hogy megállapítsa, hogy ebben mennyi a tényleges ártó szándék, vagy esetleg csak egyfajta kíváncsiság, kajla játék a dolog. Ha a cél a pusztítás, akkor ebben az esetben sem javasolt egy macska beszerzése. Amennyiben csak játszani akarna a kutya, akkor van esély a barátságra, viszont óvatosnak kell lennünk, nehogy akár véletlenségből is kárt okozzon a kutya a macskában.
Maga az összeszoktatás kivitelezése azért nehéz, mert kell valamilyen kontroll, ugyanakkor minden olyan kontroll, ami az állatokat a mozgásban korlátozza, egyben feszültséget is teremt. Például ha a macskát megfogjuk és kézből mutatjuk meg a kutyának, esélyes, hogy ő pánik rohamot kap azt gondolván, hogy őt étkezés céljából kínáljuk fel a kutyának és még minket is jól összekarmol.
Az összeszoktatás lényege az lenne, hogy a macska ne vegye fenyegetőnek a kutyát, a kutya pedig ne lássa egy érdekes játéknak, vagy izgalmas zsákmánynak a macskát. Azaz nem szerencsés, ha a kutya ugat, morog, vagy a cica fölé áll, beszorítja, ahogy az sem, ha a macska futásnak ered, vagy aktív támadásba lendül. Az ideális helyzet az, amikor mindenki nyugodt és úgy vannak egymás közelségében, hogy a figyelmük ne meredten a másikra irányul. Az állatok figyelmét legkönnyebben élelemmel lehet lekötni, főleg, ha jó éhesek előtte. Kockázzunk fel egy kis párizsit, sajtot és üljünk le a földre. A kutyát fektessük le, az ajtót pedig zárjuk be, hogy a macska ne tudjon kimenni a szobából, lehetőleg elbújni se tudjon, de ne erőltessük a kutya orra elé. Adjunk nekik felváltva egy-egy jutalomfalatot, közben nyugodtan mozogjunk és beszéljünk, ezzel is példát mutatva. Ha a kutya feje mellett ülünk, az épp elég kontrollt biztosít, de a biztonság kedvéért rátehetünk egy pórázt, de csak a végét fogjuk, ne legyen feszes.
Ha úgy érezzük, hogy ez túl nagy kihívás, akkor kezdhetjük úgy is, hogy a macska egy boxban van. Ezek a foglalkozások, szoktatások lehetnek hosszabbak, legalább kicsit kifáradnak az állatok és ettől is nyugodtabbá válik a légkör. A dolog kulcsa a fokozatosság. Mivel itt a macska élete a tét, ne legyünk túl lazák, vegyük komolyan a dolgokat. A legnehezebb az lesz, amikor már a teljes kontroll látszatát el kell vegyük, azaz még figyelünk az ablakon keresztül, de már magára hagyjuk őket. Lehet, hogy akár 20-30 alkalomra is szükség lesz míg ezt elérjük, az állatok reakcióitól függően.
Amikor két felnőtt állat találkozik
Ez leggyakrabban akkor fordul elő, mikor egy pár összeköltözik és az egyik kutyás, a másik macskás. A felnőtt állatoknak már sok berögzült viselkedése van, amiket nehezebb átkódolni, mint fiatal korban megváltoztatni egy még kialakulatlan reakciót. Ezért is különbözik a helyzet a korábbitól, amikor az egyik állat még fiatal volt. Itt nehezebben alkalmazkodnak egymáshoz, ezért több türelemre lesz szükség. Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a két állat jól kijön egymással, semmiképp ne hagyjuk őket egy szobában felügyelet nélkül rövid időre sem. Még ha nagyobb baj nem is esik, egy negatív következmény nagy visszalépést jelent, és sokkal nehezebb utána kiépíteni a kölcsönös bizalmat.
A macskákat nem szokták különösebben megnevelni – pedig lehetne –, de a kutyákat igen. Mivel a kutya nagyobb, őt fontosabb kontrollálni. Ha jól nevelt és szófogadó, sokkal könnyebb dolgunk lesz, mintha még vele külön is küzdeni kéne. Sőt, ha egy kutya kellő tekintéllyel tekint a gazdájára, akkor a gazda kívánsága, miszerint hagyja békén a macskát, elég is lehet.
Figyeljünk oda arra is, hogy ne kapjon egyik állat sem látványosan több szeretetet, törődést a másik előtt. Enni lehetőleg egyszerre kapjanak, és ne babusgassuk a macskát amíg a kutya mondjuk ki van tiltva az adott helyiségből. Ezzel csak fokoznánk a rossz viszonyulást.

Ha sikerül a dolog

Amikor egy kutya és egy macska jóban van, sőt, haverok, az fantasztikus élményeket ad a gazdának. Vannak olyan macskák, akik egyenesen sétálni indulnak a kutyával, dorombolva, dörgölőzve várják haza és együtt alszanak velük az ágyon. Számomra a legmulatságosabb az, amikor egy gengszterfőnök típusú macska rájön, hogy ő is tud úr lenni, és leiskolázza a kutyát. Az ilyen macskáknak komoly hírneve lehet a kutya-társadalomban. Egyszerűen megtanulták a kutyák kommunikációját és van elég lélekjelenlétük, bátorságuk úgy viselkedni, olyan jeleket adni, amitől a kutyát meghátrálnak.
Azért arra is figyeljünk oda, hogy nehogy túl jól sikerüljön a dolog és a macskánk minden más kutyát is kitörő lelkesedéssel fogadjon, akik viszont a legkevésbé sem jószándékkal közelítenek. Ezt persze a macska hamar megtanulja, csak élje túl az esetet.

A saját tapasztalatom

Első kutyám Pákó a végtelenségig nyugodt kutya, minden állattal kijön. Amikor először macskát látott, csak megszaglászni akarta, hogy mi ez, aztán nem törődött vele. Legnagyobb meglepetésemre az aprócska kiscica anyukája meleg, bundás testét vélte felfedezni Pákóban és nem csak, hogy mellé feküdt, de bevackolt a lába alá és rendszeresen ott aludt, mindenhova követte Pákót, a fülével és a farkával játszott és később jött velünk sétálni is. Ezt a cicát Perecnek hívták és azért is volt meglepő a ragaszkodása a kutyámhoz, mert felünk, emberek felé kifejezetten zárkózottnak bizonyult. Perec sajnos egy éves kora után nem sokkal elveszett.
Később lett egy másik macskám, Pippi, aki viszont kifejezetten emberszerető egyed, és jól bírja a „kutyás nevelést”. Pákóval való viszonya kísértetiesen hasonlított Perecéhez, imádta, vele aludt, hozzábújt, vele játszott, rajta ugrált. Pákó annyira szelíd és kedves, hogy vezényszóra Pippit a szájába is vette egy fotó erejéig (ezt azért ne próbálja ki senki!).

Mikor a második kutyám, Peru hazakerült, kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a viszonya Pippivel, aki ekkorra már három éves is elmúlt. Peru jóval izgágább, ösztönökkel jobban megáldott kutya, ez már egész kicsi korában is látszott. De Pippit nem féltettem, többször is végignéztem, hogy milyen hűvös eleganciával kezeli az idegen kutyákat a lakásban (persze ezek jól nevelt, kutyasulis kutyák voltak). Peru hat hetesen, amikor haza került, pont akkora volt, mint Pippi. Koordinálatlan mozgását elnézve nem is tartottam semmitől, egyszerűen Pippire bíztam a nevelést, aki szuper munkát végzett. Persze néha kicsit sok volt neki, hogy Peru az alomtestvérekhez hasonlóan akar vele játszani, de olyankor pofán verte (szigorúan karmok nélkül) és felugrott magasra, ahol már nem zavarhatta. Kedvenc jelenetem az volt, amikor Peru nyaggatta, üldözte Pippit a lakásban, aki felugrott a radiátorra menedéket keresni. Amikor Peru elfordult, akkor Pippi leugrott, utána szaladt, levert a fenekére két taslit a kis macskamancsával, majd gyorsan vissza a radiátorra. Szenzációs volt.
Peru azóta felnőtt, és mindenki jóban van mindenkivel. Mikor egy nyaralásból megérkezünk, Pippi sokkal lelkesebben üdvözli a kutyákat, mint engem. Van, hogy együtt is alszanak, bár két ekkorra kutya mellett Pippinek figyelnie kell, nehogy ráfeküdjenek…nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)