Társasági kutyák
Plüss kutyától a szaporítói gondokig
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 23.

A Bolognese fajta egy igazi olasz társasági kutya.


Mostanra nem csak egész világon, hanem Magyarországon is elterjedt és közkedveltté vált. Jelenleg ez a folyamat mégis nagyon lelassult. Az okokat három, hazai Bolognese kennel tulajdonosával próbáltuk megfejteni.

A két világháború közti időszak a Bolognese eltűnéséhez vezetett, de néhány elhívatott tenyésztő áldozatos munkájával megmentette a fajtát a kihalástól. Az akkori összefogás úgy tűnik mára kiveszett a társadalomból. A tenyésztők közötti összehangolt munka még nem teljesen kielégítő. Kevés az eszmecsere, más és más az értékítélet és hiányzik egy komoly szakmai szervezet, mely támogatná és összefogná a tenyésztők munkáját, pedig ez az első pillantásra szőrpamacsnak tűnő jószág megérdemelné a legkiválóbb bánásmódot.

Gyöngyösi-Pelyhes Kennel


Tresó Adrienn Brigitta 1994 nyarán került kapcsolatba a fajtával, és nem tagadja szerelem volt az első látásra. – Legelőször az Afra nevű kutyának lettem a gazdája, ám mivel ő sokat volt egyedül, amíg én dolgoztam a családi tanács úgy döntött kap egy játszótársat, hogy ne unatkozzon. Sokat vártunk rá még megszületett és ő lett a mi Ginánk. Igazi jó barátok lettek, és mi is jól megvoltunk a lányokkal két évig, míg barátnőm rábeszélt, hozzunk el egy kis kant. Ha már erre rá tudtak beszélni, már a kiállításra sem volt nehéz rávenni. Nyertünk és én nagyon büszke voltam a „gyermekeimre” – meséli a Gyöngyösi-Pelyhes Kennel tulajdonosa.
 
– Mikor elkezdtünk a tenyésztéssel foglalkozni nézegettük külföldi állományokat, hogy miként lehetne javítani a fajtán. Akkoriban még kevés szakanyag volt, úgyhogy nem volt egyszerű dolgunk. Magyarországon nem volt még különböző vérvonalból származó fajta. Ha belenézünk egy 20 évvel ezelőtti törzskönyvbe, akkor azt látnánk, hogy egy kutya nagyon sokszor szerepel benne. Ez pedig nem túl szerencsés. Állományom javítására több import kutyát is vásároltam. 2003-ban Rambo, Orgona és Orpheusz kutyáim champion címet szereztek. 2004-ben Vendetta és Cyránó szintén Junior championok már Xintia pedig CACIB, CAC és HFGY cím tulajdonosa lett. 2005. januárjában két újabb kiskutyát vettem. Minden tenyészetemből származó kutya győzelme egy lépéssel közelebb visz a kitűzött célomhoz, hogy még szebbek, még ragaszkodóbbak és játékosabbak legyenek. Legyen kicsi, legyen kocka, legyen szép pofija, göndör szőre, és ha ez mind együtt van, én akkor vagyok elégedett. Persze nagyon elterjedt a fajta, és ennek nem tudok tiszta szívből örülni. Ha olyan tenyésztői munka folyna az országban, amilyet mi elképzelünk, akkor valóban boldogok lehetnénk, de sajnos nem ez történik. Nagyon sok olyan kutya van, amelyeknek meg sem volna szabad születni. Ez nem tenyésztés, ami náluk folyik, és amíg a kutyákat ló piacon, benzinkúton árulják, csomagtartóból lehet venni, addig ez nem is fog megváltozni. A fajtának ezzel csak ártanak – véli Tresó Adrienn, akinek kutyái egyaránt megtalálhatók idős házaspároknál, és világbajnok úszónál is. – A legnagyszerűbb tulajdonsága a Bolognese-nek, hogy annyira szereti a gazdit, hogy mindenre képes érte. Ha elmegyünk túrázni a Mátrában, vagy csak autókázunk, ők jönnek és élvezik, és ezt jó látni rajtuk.

Mestergomi Kennel

Mesterné Spányik Andrea, a Mestegomi Kennel tulajdonosa 11 éve foglalkozik a Bolognese fajta tenyésztésével. Osztja Tresó Adrienn véleményét, mind a kutyák jelleméről, mind a tenyésztői gondokról. - Kennelünk fő célkitűzése, hogy egészséges, erős idegrendszerű, a Bolognese standarnak megfelelő, típusos minőségi kiskutyák szülessenek, akik a Bolognese fajta reprezentánsai akár családi kutyáról, akár kiállításiról legyen szó – mondja Andrea.

- Sajnos a Bolognese fajta divat kutyának számít, ezért rengeteg szaporító jelent meg az elmúlt években Magyarországon. Ezek az emberek, pincében, disznó ólban tartják a felnőtt és kölyökkutyákat egyaránt.  A bolognese társasági kutya és nagyon fontos a kölykök szocializálódása, ami az első 8 hétben alakul ki kihat az egész életükre. Nem szabad kiskutyát venni törzskönyv, oltások, chip nélkül, ez egyfajta garancia vevőnek. Minimum 8 hetesnek kell lennie a kutyának, amikor új gazdához kerül. A gondos tenyésztő tenyésztői garanciát is vállal az állatra az adásvételi szerződéssel. A mi kennelünk szerződésében van egy olyan pont, hogy az új gazdi estleges korházi kezelés, nyaralás, kiküldetés esetén visszahozhatja a kutyát megőrzésre. Nálam nincs is olyan, hogy valaki ide jön és már viszi is az állatot. Nekem is meg kell ismernem, hogy kinek adom oda, csak így lesz nyugodt a lelkiismeretem. A tenyésztők összefogására még várni is fölösleges, mert a MEOE nélkül nem fog menni – teszi hozzá Andrea, aki 11 évvel ezelőtt egy barátnője által talált rá Lizára. - Tenyésztőnk javaslatára elkezdtünk kiállításokra járni, kisebb, nagyobb sikereket értünk el vele, de ezáltal bele csöppentünk abban a kutyás világba, ahonnan nincs kiszállás. Előtte mindig nagytestű kutyáim voltak, de ehhez a nagyon okos, intelligens, könnyen tanítható fajtához gyorsan hozzászoktam. Van olyan eladott kutyám, akinek engedelmességi vizsgája van "Charly", és van olyan is, aki külföldi országban lakik és agilityben ér el szép eredményeket. Az biztos, hogy a Bolognese nagyon ragaszkodik a gazdájához. Ha az egyiknek szólok, és nem csinálja azt amit mondok neki, a másik szinte rászól, hogy „na, nem hallod mint mondott anyád”.

Predatino Kennel

Tóth Katalin és Koren Gyula a Predatino Bolognese Kennel tulajdonosai. 2004 óta foglalkoznak e nemes fajtával.  Fő céljuk, hogy tenyészetükben nem a mennyiséget, hanem a minőséget előtérbe helyezve kiváló minőségű kiskutyák szülessenek. Két lány kutyájuk mellett, ma már öt saját tenyésztésű és egy „befogadott” Bolognese kiskutyával próbálják megvalósítani elképzeléseiket. Mára már kutyáik több ország Champion címét,  Interchampion és Fiatal Európagyőztesi címet szereztek meg, de amire a legbüszkébbek, a 2009. évi pozsonyi világkiállításon Predatino Aldo, saját tenyésztésű kutyájuk világgyőztes lett és a fajta legszebb kutyája elismerést vihette haza.
 
- Az első kiskutyát - Predátort - 2004-ben vásároltuk, de a fajtának a megismerése két, három évvel előbbre nyúlik vissza – meséli Koren Gyula. – Újságokból, könyvekből tájékozódtunk, majd tudatosan szétnézve a tenyésztőknél szép lassan kialakult, hogy igen ezt a fajtát szeretnénk. Csak családi kedvencnek szántuk, de hamarosan csodálatos kiállítási eredményei születtek. Ma már csak mosolygunk, amikor az utcán a járókelők, szépsége miatt plüsskutyusnak nézik. Minket a szépsége mellett a viselkedése, a jelleme fogott meg. Gazdához ragaszkodó, temperamentumos, de mégis egyedi, élénk, intelligens, vidám, soha nem félénk kiskutya a bolognese. Sokan keresnek meg azzal, hogy kisgyereknek szeretnének egy játszótársat. Nekik nem ajánljuk. E társasági kutyának a tartása hatalmas felelősségvállalás. Ez egy kis élőlény, aki él-hal a gazdiért, nagyon sok foglalkozást, törődést igényel. Egy gyerek nem biztos, hogy ezeket a feltételeket teljesíteni tudja, így csak azon felnőtteknek, családoknak ajánljuk, akik elegendő időt tudnak szakítani rá.
 
- Nekünk nemrég született meg a negyedik alom, és bátran mondhatom, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményt. Két kiskutyánk külföldre került, neves tenyésztők állományát gazdagítva. A magyar állomány sajnos elégé heterogén. Lehetne sorolni a hibákat: a kutya túl kicsi, vagy éppen túl nagy, magas, levegős vagy éppen pigment hiányos. Nagyon sokan, hozzá nem értve, haszonszerzés céljából tenyésztik, vagy inkább erre a gyártás szót tudnám használni. Éppen ezért ha van egy szép szuka kutyánk, az még édes kevés a tenyésztéshez, nehéz egy hozzá illő homogén kant találni. Az emberek mentalitásában kell keresni a hibákat.  Sokszor nem a fajta érdekeit nézik, hanem az önös érdekek vezérli őket. Persze lehetne rá megoldás, de amíg a fejekben nincs rend, addig nem lesz változás. Messze vagyunk a nyugati civilizációtól, hogy legyen igazi kultúrája a kutyatartásnak és a kutyatenyésztésnek egyaránt.  A szaporítók csak ártanak a fajtának, a jobb eladhatóság érdekében mindent bevetnek, míg mi, tenyésztők a tenyésztés során a Bolognese nemes mivoltának megőrzésére mellett, a kutyákra helyezzük a hangsúlyt – foglalta össze a helyzetet Koren Gyula.
 
Mit tehet mégis, aki beleszeretett ebbe a nagyon régi és nemes fajtába?  Ha vásárolni szeretne, csak a garantált minőségre gondoljon és ne az árra, hiszen a kutya nem csak egy kellék a házban, hanem egy igazi családtag.

Valódi nemesi fajta


A Bolognese eredete a nagyon régi múltba nyúlik vissza. Kis hófehér félhosszú szőrű kutyáról már Aristoteles írásaiban is olvashatunk. Kiváltságos ajándék volt királyoknak és udvarhölgyeiknek. Állandó lakói voltak például a Gonzaga és Medici család udvarában. Ám a Bolognese a nemesség lassú eltűnésével majdnem kihalt. A második világháború után alig néhány példány maradt fenn. Mára azonban ismét jelen vannak a Föld különböző pontjain.

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)