Társasági kutyák
Kicsi, de hangos
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 22.

Kicsi, de hangos

A barátságos, tanulékony eb ideális társ és családi kutya.


A kis fehér szőrpamacsot a reneszánsz főurak és dámák státuszszimbólumnak, a tengerészek pedig patkányfogónak tartották.

Királyi ajándék


A bolognese az ókorig visszanyúló eredete összefonódik a máltai selyemkutyáéval, ugyanis a két fajta távoli ősei ugyanazok a kistestű, fehér szőrű kutyák voltak, melyeket Arisztotelész (i. e. 384-322) „canes melitenses” („máltai kutyák”) néven említett feljegyzéseiben. A bolognese fajtáról az 1200-as években tettek először említést, és bár az észak-olaszországi Bologna városa után nevezték el, valójában inkább Dél-Olaszországból származik.
A reneszánsz korban ez a kutyafajta igen előkelő ajándéknak számított a főurak és dámák körében. A bolognese státuszszimbólummá vált, így a nemesek és uralkodók gyakran lepték meg diplomáciai partnereiket egy-egy (vagy akár számtalan) példánnyal. Cosimo de’ Medici (1389-1464) például nyolc kutyát ajándékozott különböző belga méltóságoknak, hogy kegyeiket elnyerhesse. II. Federico Gonzaga (1500-1540), Mantova hercege, aki szenvedélyes vadász és vadászkutya-tenyésztő volt, miután egy bolognesét kapott ajándékba, teljesen beleszeretett ebbe a fajtába, és többé rá sem nézett a vadászkutyákra, a tenyésztésüket is abbahagyta. Akkoriban a vagyonos urak előszeretettel festették le magukat kedvenc vadászkutyájuk társaságában. Gonzaga is modellt állt egy portréhoz, méghozzá Tizianónak, ám a tradíciókkal szakítva nem egy vadászeb, hanem imádott bologneséje oldalán. II. Fülöp spanyol király (1527-1598) két kutyát kapott Este hercegétől, s a gesztust e szavakkal köszönte meg: „ez a két kis kutya a legkirályibb ajándék, amit egy uralkodó kaphat”. Tiziano alkotásai mellett id. Pieter Bruegel (1525-1569) és Goya (1746-1828) képein is találkozhatunk a fehér ebekkel. Mária Terézia (1717-1780) osztrák császárnő olyannyira szerette bologneséjét, hogy amikor az elpusztult, kitömette: a császári szőrpamacs ma is megcsodálható a bécsi Természettudományi Múzeumban. Madame de Pompadur (1721-1764), XV. Lajos szeretője királyi kedvesétől kapott egy bolognesét ajándékba, s azonnal az öleb szerelmese lett, csak úgy, mint Nagy Katalin orosz cárnő (1729-1796). II. Umberto (1904-1983), az utolsó olasz király is bolognesével fejezte ki hódolatát: a belga Jose hercegnőnek ajándékozott egy példányt.
Később a kis fehér státuszszimbólumok a nemesség eltűnésével szinte teljesen kihaltak: a második világháború utánra alig néhány példányuk maradt. Olasz és belga tenyésztők támasztották fel és tették újra népszerűvé a fajtát, majd 1986-ban a tengerentúlon is elindult a karrierje. Mára ismét igen közkedvelt fajtává vált.

Fajtaleírás

FCI standard sorszáma: 196
FCI besorolás:    9. fajtacsoport – Társasági és kísérőkutyák
Szekció: 1. szekció – Bichonok és rokon fajták
Származási helye: Olaszország
Az érvényes standard kiadása: 1989.11.27.
Munkavizsga nem kötelező

Külleme

A bolognese kisméretű, zömök és kompakt, szőre tiszta fehér, bolyhos és hosszú. Négyzetes testfelépítésű, testhossza és marmagassága megegyezik. Feje közepes hosszúságú, hossza a marmagasság egyharmada, szélessége a járomcsonti íveknél mérve megegyezik a hosszúságával. Koponyája kissé ovális, tojás alakú a nyílvarrat mentén, a felső részen pedig inkább lapos, oldalsó része enyhén konvex, a homlokcsont jól fejlett. A koponya és az orrhát felső határvonala párhuzamos, a homlokbarázda és a fejbúb alig kifejezett. A koponya enyhén hosszabb a fangnál. A stop elég hangsúlyos. Az orrtükör az orrhát vonalával egyvonalban, oldalról nézve elöl merőleges. Az orrtükör nagy és fekete. A fang hossza a fej hosszának kétötöde, az orrhát egyenes, a pofák párhuzamosak, így a fang szinte kvadratikus. A szem alatti rész jól kitöltött. A felső ajkak nem takarják az alsókat, az arcorri rész oldalprofilját az állkapocs határolja. A fogak fehérek és erőteljesek, a fogazat komplett. A harapás ollós, a harapófogó harapás elfogadott. A szemek előretekintők, szinte egy síkba illesztettek, nyitottak és az átlagosnál nagyobbak. A szemnyílás kerek, a szemgolyó nem dülledt. A szemfehérje nem látszódhat. A szemhéjak feketén pigmentáltak, az írisz színe sötét okker. A fül magasan tűzött, hosszú és lógó. A tövénél kissé merev, így a fülkagyló felső része a fejtől kissé eláll, amitől a fej enyhén szélesebbnek tűnik.
A nyak lebernyeg nélküli, a hossza a fejhosszal megegyezik. A mar kissé kiemelkedik a hát vonalából, az egyenes hátvonal és az ágyék enyhe domborúsága harmonikusan illeszkedik a farhoz. A far széles és alig csapott, a szügy alig érezhető. A mellkas tágas, egészen a könyökig ér, a bordák jól íveltek, a mélységük majdnem eléri a marmagasság felét. Az alsóvonal a mellcsont vonalát követi, majd enyhe ívet alkot a has felé. A farok a far vonalában tűzött, a hát fölé hajlik.
A mellső lábak tökéletesen egyenesek, párhuzamosak, a test középvonalára merőlegesek. A lapocka hossza egynegyede a marmagasságnak, a merőlegeshez képest kissé ferde, mozgása szabad. A felkar egészen a törzshöz simul, hossza szinte megegyezik a lapocka hosszával, ám kevésbé ferde. A két könyök egy síkban, a test középvonalával párhuzamosan helyezkedik el. Az alkar hossza megegyezik a felkar hosszával, és tökéletesen függőleges. A lábtő és a lábközép elölről nézve az alkar függőleges vonalának meghosszabbítása. Oldalról nézve a lábközép kicsit ferde. A mancsok oválisak, a talppárnák sötétek, a körmök igen kemények és feketék. A hátsó lábak párhuzamosak, hátulról nézve az ülőgumótól a talajig merőleges vonalat képeznek. A felső comb hossza a marmagasság egyharmada, felülről lefelé és hátulról előre ferde, és tökéletesen párhuzamos a test középvonalával. Az alsó comb hosszabb a felső combnál. A csánk szögelése nem nagyon zárt. A csánk és az ujjhegyek távolsága majdnem eléri a marmagasság egyharmadát. A hátsó mancsok hasonlóak az elülsőkhöz, ám kevésbé oválisak.
A bolognese mozgása szabad, energikus, nemes és előkelő fejtartás jellemzi. Bőre az egész testen igen feszes, a látható nyálkahártyák és a pislogóhártya szigorúan feketén pigmentált. Szőre az egész testén hosszú, az orrháton rövidebb. Bolyhos, nem simul a testre, és nem alkot rojtokat. Színe hófehér, foltok és a fehér más színárnyalatai nélkül. A kanok marmagassága 27-30 cm, a szukáké 25-28 cm, a súlyuk 2,5-4 kg. Minden eltérés hibának tekintendő, és a hiba nagyságától függően értékelendő. Súlyos hibák: kancsalság, ívelt orrhát, a koponya és a fang határvonalának elágazása vagy összefutása, előre- vagy hátraharapás, 25 cm alatti vagy 33 cm feletti magasság a kanoknál, illetve 22 cm alatti vagy 32 cm feletti a szukáknál. Kizáró okok: pigmenthiányos orrtükör, pigmenthiányos szemhéj, orrtükör színe nem fekete, előreharapás, üveges tekintet, farok hiánya vagy csonka farok, a szőr nem fehér vagy foltos.

Jelleme

A bolognese nagyon komoly, általában kevésbé aktív kutyafajta. Merész, tanulékony, nagyon kötődik a gazdájához és annak társaságához. Igen intelligens, szereti az emberek társaságát, de gyakran tartózkodó az idegenekkel szemben; s bár nem ugatós fajta, igen éles a hallása, és általában vakkantással reagál a furcsa zajokra. Általánosságban véve kevésbé aktív a bichon frise-nél, azonban játékos és barátságos fajta, szoros köteléket alakít ki gazdájával. Intelligens, könnyű tanítani, szeret örömet szerezni nevelőjének. Ideális társ és családi kutya, bár kezdetben az újonnan megismert emberekkel kevésbé barátkozó. Szereti a gyerekeket. Átlagos élettartama 12-14 év.

Nem fontos, de érdekes

Egyes források szerint a bolognese Egyiptomból került át Európába a Földközi-tengeren keresztül. A tengerészek előszeretettel tartottak bologneséket a hajókon, ugyanis a kiskutya remek egerész hírében állt, sőt, még patkányokat és más rágcsálókat is ügyesen elkapott. Ha bolognesét tartunk, magunk is észrevehetjük, amint egy mókust megpillantva ledermed, és egyik mancsát összeszorítva, ugrásra készen áll percekig.

Marylin Monroe is a bolognese-imádók táborába tartozott. Egykoron Frank Sinatrától kapta ajándékba Mafiát, becenevén Mafet, aki hároméves koráig, a színésznő haláláig a társa volt. Maf most a nagyvilág elé tárja közös életük titkait. Decemberben jelenik meg ugyanis képregény formában az az alternatív Marylin Monroe-életrajz The Life and Opinions of Maf the Dog and of His Friend Marylin Monroe (Maf kutya és barátja, Marylin Monroe élete és gondolatai) címmel, mely a kutya szemszögéből meséli el mindennapjaikat.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)