A kutyáról általában
Shar- pei gondozása nyáron
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 20.

A „redős kutyák” több gondozást igényelnek a meleg hónapokban.


A redők koronázatlan királya, vagy királynője kétségkívül a shar-pei. Amennyire imádnivaló ráncos testük, annyira kell figyelni is rájuk, kiváltképpen nyáron, hogy elkerüljük a bőrproblémákat.

A shar-pei okos, ragaszkodó, könnyen nevelhető, alkalmazkodó és végtelenül lusta. Utóbbi okok miatt ajánlják elfoglalt embereknek, akik négylábúval bővítenék családjukat, de hét közben kevés időt töltenek otthon. A spar-pei ugyanis képes végigaludni a nap nagy részét, így jól tűri, hogy csak reggel, este, valamint hétvégén kap figyelmet gazdájától. Ez az „időigénytelenség” azonban becsapós, mert gondozásban ennek a többszörösét igényli. Bár ez a fajta kifejezetten tisztaságmániás, evés, ivás után meg kell törölni a pofájukat, a bőr mély redőit pedig folyamatosan tisztán kell tartani (amellett, hogy figyelünk a fülek, a fogak tisztántartására, valamint szemeinek és körmeinek ápolására). Ha nem tesszük komoly bőr- és szőrproblémákat idézhetünk elő, amit utána nehéz kikezelni. A fajta szerencsére imádja a vizet, így a fürdetés öröm számára, és nem kínszenvedés.

A shar-pei bőrgyulladásra hajlamos fajta, ezért nem célszerű csak kertben tartani a fajtát, mivel nem képesek elviselni az időjárási szélsőségeket és allergiás megbetegedések is gyakrabban alakulnak ki a kertben tartott shar-peinél.

Nyáron a hőség és a paraziták okoznak gondot. Ahogy számunkra is nehezen viselhető el a nagy meleg, úgy kutyusaink is rosszul tűrik, s ez kifejezetten igaz a shar-peikre. Ezért figyeljünk arra, hogy mindig legyen árnyékos helye, legjobb ha a lakás hidegpadlóján fekhet és legyen elég folyadék a tálkájában, amit gyakran cserélgetünk.

Nyári szezonban a shar-pei is szinte mágnesként vonzza a bolhákat, kullancsokat és egyéb parazitákat, így rendszeresen ellenőrizzük a bundáját, különös figyelemmel a bőrredőkre. A fajtánál gyakran jelentkező bőrprobléma az ekcéma, amit olyan egyszerű dolgok is kiválthatnak, mint a bolhacsípés miatti, úgynevezett nyári viszketegség.

És végezetül, ami minden kutyára igaz:  ha azt látjuk, hogy a kedvencünk intenzíven liheg és nem tudjuk a lakás hűvös kövére fektetni akkor hideg vizes ronggyal borogassuk a kutya bundáját, de semmiképpen ne engedjünk rá jéghideg vizet!. Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál akkor gyanakodhatunk hőtorlódásra vagy hőgutára, ekkor azonnal keressük fel az állatorvost.

Figyelem! A napon leparkolt autó belseje hamar hatvan - hetven fokosra is felhevülhet. Ha állatunk is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a leparkolt gépjárműben.

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)