A kutyáról általában
Utazás kutyával
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 20.

Utazás kutyával

A kutya szállításának szigorú szabályai vannak, akár repülőn, akár vonaton, akár autóval utazunk.


Repülőgépen

A legtöbb légitársaság rövidebb útvonalain engedélyezi a kisebb testű kutyák fedélzeten történő szállítását, sok országban azonban korlátozzák az állatok behozatalát, illetve karanténba helyezik őket belépés előtt. Így, mielőtt útnak indulnánk, mindenképp tájékozódjunk az adott országban, illetve a választott légitársaságnál érvényes szabályokról.

A Malév engedélyezi a kutyák fedélzeten vagy csomagtérben történő szállítását. Az eb után minden esetben túlsúlydíjat kell fizetnünk, melynek összegét az állat, az étel és a hordozóeszköz együttes súlya alapján határozzák meg. Ez a Malév esetében 2500 Ft/kg európai és összesen 10000 Ft tengerentúli utaknál. Gondoskodnunk kell a szállítóeszközről és a szükséges okmányok beszerzéséről, illetve az állat fuvarozásával kapcsolatos igényeinket helyfoglaláskor jeleznünk kell. Az utastérben kizárólag olyan kisméretű kutya szállítható, melynek hordozóeszközével és ételével együtt mért tömege nem haladja meg a súlykorlátokat, ez esetben a 8 kg-t. A szállítóeszköznek be kell férnie az ülés alá, mérete maximum 43x30x20 cm lehet. A repülőjegy megvásárlásakor meg kell adnunk a ketrec pontos méretét és az állat fajtáját. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával túlsúlyként, illetve egy repülőgépen egyszerre is csak két, ugyanolyan típusú állat tartózkodhat. Ha nem szeretnénk a fedélzeten szállítani kutyánkat, vagy ezt a szabályok nem teszik lehetővé, csomagként is feladhatjuk, azonban ezt a lehetőséget csak a legvégső esetben válasszuk, hiszen a hosszú utazás, a gazdájuk nélkül eltöltött idő, illetve a nyomáskülönbségek megviselik az állatokat.

A repülőúthoz a kutyának rendelkeznie kell nemzetközi oltási bizonyítvánnyal és útlevéllel. A 2004. október 1-től hatályba lépett háziállat-útlevél EU-szerte igazolásként szolgál arra, hogy az állat megkapta a veszettség elleni védőoltást, illetve további információkat tartalmaz arról, hogy előzőleg milyen orvosi kezelésben részesült. Az Egyesült Királyságba,  Írországba, Svédországba vagy Máltára utazóknak ezen kívül szükségük van egy tesztre, melyet a veszettség elleni védőoltás után végeznek el az állaton annak ellenőrzésére, hogy a vakcina valóban hatékony volt-e. Az állatútlevelet minden olyan állatorvosnál igényelhetjük, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóság által kiadott, az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az útlevél kiállítása előtt a kutyába mikrochipet kell behelyeztetni.

Vonaton

A MÁV szabályzata szerint kutyánknak nem szükséges ketrecben utaznia a vonaton, pórázon vezetve, szájkosárral is szállítható, azonban 1. osztályú kocsiba, étkezőkocsiba, helyjegyköteles kocsiba és hálókocsiba nem vihetjük be, illetve utóbbiba kizárólag akkor, ha az egész kocsit igénybe vesszük. Fülkés kocsiba csak az ott tartózkodó utasok beleegyezésével jöhet velünk a kutya, egy fülkében legfeljebb két eb tartózkodhat egyszerre. 20 kg-nál nehezebb állat csak a peronon szállítható. Az utazáshoz a három hónapnál idősebb kutyáknak egy évnél nem régebbi, a veszettség elleni oltást igazoló bizonyítványra van szükségük. Az eb részére élőállat jegyet kell váltanunk attól függetlenül, hogy pórázon vezetve vagy ketrecben szállítjuk. Az élőállat viteldíj a teljesárú, másodosztályú jegy 25 százaléka.

Autóban


Ha autóval utazunk, előzőleg szoktassuk hozzá a kutyát a kocsihoz, semmiképpen se a tízórás római út legyen az első ilyen élménye. Az ebet az üléshez rögzített ketrecben vagy a biztonsági övhöz kapcsolható hámmal szállítsuk. Vigyünk magunkkal elegendő élelmet és vizet, és rendszeresen itassuk meg, illetve időnként álljunk meg, hogy könnyíthessen magán és sétálhasson egy kicsit. Meleg időben résnyire mindig legyen nyitva az ablak az ő oldalán, ám arra vigyázzunk, hogy ne férjen ki rajta a feje, mert balesetveszélyes.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)