A kutyáról általában
Lehetőségek a Föld körül - kutyáknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 20.

Lehetőségek a Föld körül - kutyáknak

A lehetőségek adottak, de nem mindegy merre indulunk útnak.


Az Európai Unión belül is vannak eltérő szabályok, és Unión kívül is egészen más feltételek érvényesek az állatokkal való utazásra. Szétnéztünk a nagyvilágban, hogy a lehető legtöbb segítséget adjuk azoknak, akik kedvenceikkel indulnak neki a nagyvilágnak.

Az Európai Uniós országokon belül egységes, hogy az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni az állatokkal, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.
 
Olaszországban az elmúlt évek problémás esetei miatt jelentősen szigorítottak az ellenőrzésen, és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen az országba. Az országon belüli ellenőrzéseknél - például autópályán történő közúti ellenőrzéskor - emiatt gyakorta kellemetlenkednek a hatóságok.

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is. Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év.

Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei eltérnek a többi országétól. Kötelező a mikrochipes megjelölés, vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás. Nem hiányozhat az egységes európai állatútlevél, és a mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni védőoltás után történő ún. titerérték meghatározás sem. Amennyiben az állat korábban még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, akkor a megfelelő értékű eredmény elérése érdekében célszerű a vérvételt a veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. napjától elvégezni. A Nagy-Britannába és Írországba történő belépés időpontjához képest 24-48 óra közötti időpontban az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel, féregtelenítő kezelés, és kullancs elleni kezelés szükséges. Ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben, mivel szigorúan ellenőrzik.
 
Az Európai Unión kívüli országok


Svájc ugyan nem tagja az EU-nak, de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál. Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.

Izlandra azonban csak szigorú rendszabályok betartása után lehet kutyát bevinni. Útlevél nem szükséges, és azt nem is fogadják el. Helyette olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni titervizsgálatot kell végeztetni. 7 hónaposnál fiatalabb állat így nem léphet be Izlandra. A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. A karantén állomásokra előzetesen kell időpontot kérni, és ez nem változtatható meg. A beutazásnak némi anyagi vonzata is van, bizonyos összegű beutazási díjat is fizetni kell.

Horvátországban sem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, hogy az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. Ennek hiányában mindenképpen a hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni.

Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba is kell a beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény.
Ha azonban az állattal vissza is akarunk jönni Magyarországra – márpedig nem valószínű, hogy a nyaralás során kint akarjuk hagyni kedvencünket - akkor szükséges a szokásos formulák betartás: mikochip vagy tetoválás és érvényes veszettség elleni védőoltás.

Európán kívüli kontinensek

Az Egyesült Államokba vagy Kanadába utazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie. Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védőoltással és szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás. Itt a legfontosabb arra figyelni, hogy a légitársaságoknak lehetnek különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog. Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be. A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is. Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni.
 
Aki az afrikai országba szeretne kutyát bevinni, annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, ezért célszerű időben állatorvoshoz fordulni. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása: Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Lishmania.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)