Állatorvos
Néhány gondolat a kullancsok által terjesztett betegségekről
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 18.

Néhány gondolat a kullancsok által terjesztett betegségekről

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a kullancsok által terjesztett betegségekre.


Amikor még hajdanában, fiatal állatorvosként dolgoztam, nagy ritkán találkoztunk a babesiosis nevü betegséggel praxisunk során. A Lyme-kórról meg még elvétve sem hallottunk. Az egyetemen még azt tanultuk, hogy babesiosisssal fertőzött kullancs  a Balaton déli partján, és esetlegesen a Pilisben, néha előfordul. Na az utóbbi évtizedben alaposan revidiálnunk kellett ezeket a nézeteket, mert a kilencvenes évek végére az egész ország „fertőzött” lett babesiosissal, és legnagyobb sajnálatunkra megjelent a Lyme-kór is.

Pár év alatt mi állatorvosok és a kedves gazdik is alaposan megtanulták a leckét, hogy bárhol is járunk az országban, fel kell készülnünk a kullancsok jelenlétére éa arra a cseppet sem szívderítő tényre, hogy a kullancsok nagyon komoly betegségeket terjeszthetnek kedvenceinkre. Régen a kullancsok tavaszi és őszi ciklusokban okoztak gondot, mivel szeretik a párás és meleg környezetet, de a tartós fagyokat és a hosszantartó, forró szárazságot rosszul tűrik. A kullancsok az avar alatt, a gyökerek között telelnek át. Ha hideg tél van és a talaj felső rétegei tartósan átfagynak, jó részük elpusztul. Sajnos a megváltozott időjárásunknak az lett a következménye, mivel nincs tartósan nagyon hideg időjárás télen, hogy a téli elpusztulás elmarad, így tavasszal már mindíg sokkal nagyobb a kullancsinvázió, mint az az előző években megszokott volt, sőt decemberben és januárban is találkozunk pácienseinknél szórványosan előforduló, de mégis heveny tünetekben megnyilvánuló babesiosissal és Lyme-kórral egyaránt. A nyári meleg megvan, de folyamatosan párás, esős az időjárásunk, tehát a nyári inaktívabb és számcsökkentő szakasz is elmarad, így a kullancsok egyre nagyobb számban terjednek mindenfelé, amit az állatmozgás, kirándulás, álatokkal való utazás még megtetéz azzal, hogy a nem fertőzött területekre, illetve a kullancsokkal gyérebben elátott területekre is nagy számban eljutottak a fertőzött paraziták és már ott sem állja szaporodásuk útját semmi.
A kullancsok az élővilág nagy túlélői közé tartoznak. Jelenleg az egyik legrégebben jelen lévő élőlény csoport a földön.  A pókszabásuak, ezen is belül az atkafélék közé tartoznak. Szárnyatlanok, négy pár lábbal rendelkeznek. Tápcstornájuknak csak egy nyílása van, ez a tény a fertőzés átvitelében játszik szerepet, mert a felesleges anyagokat és a kórokozókat így juttatják be vérszívás közben a visszaáramoltatással a gazdaszervezetbe. Megjelenési formájuk igen változó, közel kilencszáz fajukat ismerjük, melyből Európában ötven egynéhány honos, a hazánkban előfordulók száma megközelíti a negyvenet. Ezek közül három, ami jelenleg a legnagyobb jelentősséggel bír.
-ixodes ricinus: életciklusa 1,5-2 év , a Lyme kór terjesztésében játszik szerepet
-dermacentor reticulatus: életciklusa egy-két év, babesiosis terjesztésében van leginkább szerepe
-ripicephalus sanquineus: mediterán eredet, életciklusa 6 hónap és leginkább a babesiosis terjesztésében játszik szerepet
A kullancsok fajtától függően bokrok, cserjék, fák leveleiről hullanak alá áldozatot keresve, vagy az aljnövényzetről, fűszálakról másznak fel ránk vagy kutyáinkra.
A megbúvó vérszívók érzékelik a melegvérüek által kibocsájtott széndioxidot és testhőt, így csapnak le áldozataikra. Az állat vagy az ember bőrén mászva keresik meg a legvékonyabb bőrfelületeket a minél könnyebb vérszívás érdekében. A felhámon, érzéstelenítva azt egy kis „lyukat rág”, először a szövetnedveket kezdi szívogatni, majd mélyebbre haladva a hajszálerek falán áthatolva megkezdi a vérszívást, amely tevékenység vadon élő állatok esetében, ha nagyszámú kullancs található benne, már magában komoly károkat okozhat.
A vérszívási periódus néhány órától néhány napig tarthat, ami alatt akár a testmérete kétszázszorosára is megduzzadhat a kullancs mérete.
A „visszaköpködés” a gazdaszervezetbe, ezáltal a kórokozók bejuttatása, a fertőzés tulajdonképpen, nem azonnal indul meg a vérszívást követően, hanem némi idő még eltelik addig. Ezért nagyon fontos, ha kullancsot találunk akár magunkban, akár a kedvenceinkben, azt mielőbb és szakszerűen távolítsuk el!!!
Lépjünk túl a népi tévhiteken! Ne kenjük be olajjal, vagy zsíradékkal, vagy kenőccsel a kullancsot! Ha addig nem is fertőzött, így a levegőtől elzárva, fuldoklása közben biztosan megteszi azt. Fogjuk meg egy kullancskiszedő kanállal, vagy a puszta kezünkkel, ha más nem áll a rendelkezésünkre, határozott, de nem durva mozdulattal húzzuk ki. Egyesek azt is javasolják, hogy a potroha alatt tekerjünk körbe cérnát és annál fogva, finoman húzzuk ki. Akárhogy is csináljuk, egyetlen dologra figyeljünk közben, hogy a potrohot ne nyomjuk meg lehetőleg, mert az által ismételten csak visszajuttatjuk az esetleges kórokozókat a gazdaszervezetbe. Ha netán a feje beszakadt, semmi pánik! Fogjunk egy varrótűt, és mintha szálka ment volna a bőrünk alá, távolítsuk el vele a kullancs fejét. (Amennyiben nem távolítjuk el a beszakadt fejet, akkor sincs tragédia, általában kicsi, helyi gyulladás kíséretében kilökődik a bőrből.)
Fontos kérdések
 Milyen betegségek is fenyegetik kedvenc kutyusainkat a kullancsok által? Mit tudunk tenni a fertőzés megelőzésére?  Hogyan ismerem fel, ha baj van? Mit tudok tenni, ha már megtörtén a baj?
A fertőzés megelőzésének legfontosabb lépése a kullancsok távol tartása kedvenceinktől, illetve olyan szerek használata, ami elöli a kullancsokat, ha már belementek az állatba. Ezeken felül minden séta után, kirándulások közben és után, alaposan nézzük át állatunkat és az esetlegesen benne talált kullancsokat haladéktalanul távolítsuk el és semmisítsük meg.
A távol tartásra a leghatékonyabb eszköz az ultrahangos kullancsriasztó, ami 1-3 méteres körzetben távol tartja a kullancsok nagy részét. Léteznek spray alakú távoltartó és irtószerek is amik jó hatásúak, de hatásuk egy-két óra hosszat tart.
A távol tartásra és a belement élősködő megölésére a legalkalmasabbak az úgynevezett spot-on készítmények, amelyeket a kutyus széthajtott szőrzete között, közvetlenül a bőrre kell applikálni. Az onnan 1-2 nap alatt felszívódik, elraktározódik. Ezen idő alatt ne fürdessük az állatot, ne hagyjuk megázni, mert akkor mit sem fog érni a készítmény! Majd a továbbiakban, kb. Egy hónapon keresztül folyamatosan választódik vissza a bőrfelszínre, így fejti ki hatását. Léteznek még kullancsriasztó nyakörvek is, amelyek szintén jó hatásúak.
Amit mindenkinek feltétlen a figyelmébe kell ajánlanom, hogy száz %-os védelem nincs!!!! Nem helyettesíti semelyik szer a törődést, az odafigyelést, az állat rendszeres átnézését! Bármely módszer mellett megtörténhet a baj, fertőződhet kedvencünk! Szívleljék meg, hogy bármi szokatlant tapasztalnak kutyusokon, vagy lázat észlelnek nála, azonnal forduljanak állatorvosukhoz.
A kullancsok által 3 betegséget ( kettő gyakori ) kaphatnak el a kutyák.
-    Babesiosis
-    Lyme-kór (Lyme-boreliosis)
-    Kullancs encephalitis ( embernél nagyon gyakori)


A babesiosis:
Nagyon veszélyes megbetegedés. Kezeletlenül sajnos alig van remény a túlélésre, illetve nagyon fontos, hogy a beteg mielőbb szakszerű ellátásban részesüljön, mivel minél később kezdjük meg a kezelést, annál nagyobb a halálos kimenet, illetve a maradandó egészségkárosodás valószínüsége.
A Babesia egy a vörösvértestekben élő és szaporodó parazita. Szaporodásuk folyományaként „felrobbantják” a vörösvértesteket, amelyekből kiszabadul a vérfesték (haemoglobin) A nagy mennyiségben kiszabadult haemoglobin eltömeszeli a vesék kiválasztó csatornácskáit ( tubulusait) ezáltal károsítva , vagy akár teljesen meggátolva a veseműködést. A halálok a vese működési elégtelensége, vagy teljes működésképtelensége ( a kialakult tubulonephrosis következményeként súlyos uraemia fog fellépni )
Mik a kezdeti tünetek? A fertőződés után 2-10 nappal az állat bágyadt lesz, levert nem eszik, hirtelen fellépő magas láza ( akár 41 fok is) van. Ha ebben a stádiumban elkezdjük a kezelést, nagyon jók az esélyek. A következő egy-két napban a nyálkahártyák sárgás elszíneződése figyelhető meg, a vizelet erősen sárga, vöröses, vagy súlyos esetben barna. ( ilyenkor még  jó eséllyel megmenthető az állat), lűáz van, de mérsékeltebb. Későbbiek során súlyosbodó sárgaság, mindíg elszineződött vizelet figyelhető meg, kialakul az uraemia, melynek súlyosságától függően laborvizsgálattal tidjuk kimutatni, vagy esetleg már a kutyus nyálkahártyái „hugyszagúak” a felgyülemlett méreganyagok miatt! Ebben a stádiumban már nagyon rosszak a kilátások.
A második, harmadik stádiumban erőteljes lépduzzanat is fellép, ami akár hasfalon át is szembetűnik.
Nagyon ritkán, de előfordul az idült forma, amikor a fertőződés után néhány hónappal jelentkeznek a tünetek. Ilyenkor enyhe hőemelkedés, rossz közérzrt, bágyadság, a nyálkahártyák haloványsága, enyhe sárgaság figyelhető meg.
A diagnosztika általában nagyon egyszerü. A túlheveny forma legelejének és az idult forma egyes eseteinek kivételével a kórokozó vérkenetben, Giemsa festéssel, mikrószkóp alatt látható.
A kezelésnek két alappillére van:
A kórokozót kell elpusztítanunk, ezt „Imisol” nevü szerrel meg lehet teni.
A veseelégtelenség, a tubulonephrosis kialakulását kell megelőzni, ezt néhány napig, akár napota többször adott gyorsított cseppinfúzióval tudjuk elvégezni ( mossuk folyamatosan a vese csatornácskáit, megelőzendő a vérfesték berakódását)
Természetesen egyéb kiegészítő kezelésekre, gyógyszerekre is szükség lesz, de azt az állat állapotának ismeretében, és a folyamatos laborkontroll ismeretében az állatorvoskolléga egyedre szabottan fogja lefolytatni.

Lyme-kór:
A Lyme kór emberre és kutyára is egyaránt veszélyes betegség ( kórokozói a Boreliak) A boreliaval fertőzött kullancs csípésének helyén kör alaku, vagy szabálytalan vörös foltok jelennek meg. Első tünet itt is a láz, fejfájás, levertség, bágyadság. Előfordul, hogy a kezdeti tünetek csak erre korlátozódnak. A tünetek a kullancs csípését követően akár 6-8 héttel később is megjelenhetnek. Később izommerevség, izületi fájdalmak, sokizületgyulladás, bénulásos tünetek, mozgászavar is kialakulhat. Diagnosztikája laboratóriumi (vér) vizsgálattal történik. Minél előbb kezdjük el kezelni, annál jobbak a látványos javulás esélyei. Kezelése speciális, 4-8 hétig tartó antibiotikum terápia, amely közben rendszeresen ellenőrizni kell a máj- és vesefunkciót. Természetesen egyéb kiegészítő terápiára is szükség lehet.
A Lyme-kórnak a babesiosissal ellentétben létezik megelőző védőoltása, amelyet első adáskor 3-4 hét különbséggel meg kell ismételni, majd utána évente (12 hónapon belül) kell ismételni. Mindenképpen javaslom a védőoltást!

Kullancs encephalitis:
Kutyában nagyon ritka, bizonytalan tüneteket okoz, amely lehet levertségtől a mozgászavaron át a semmivel nem magyarázható bénulásig bármi. Kezelése tüneti kezelés. Egyes irodalmi adatok alapján megelőzésére az első adásnál kétszer ismételt, majd két évente beadott human vaccina hatásos. Saját tapasztalataim nincsenek vele.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)