Juhász- és pásztorkutyák
Corgi a tenyésztők szemével
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 14.

Ki így, ki úgy látja a Corgi tenyésztését, most betekintést adunk a Pembroke és a Cardigan Corgi tenyésztési lehetőségeibe.


Marrow-Melnroses kennel

Az egész cardigan tenyésztésünk egy hirtelen ötletből pattant ki, miszerint mi lenne ha behoznánk az országba egy corgit. Ebben azonnali társnak bizonyult barátnőm, Urbán Mária. Már ekkor sem álltak távol tőlünk az angol pásztorok, hiszen én hosszúszőrű collie-val, Mária  collie-val és border collie-val foglalkozott.

Hogy jutott eszébe egy collie tenyésztőnek a corgi és annak is a cardigan fajtája?
Az kezdetekkor világossá vált, hogy nagy lesz az egyetértés köztünk, mert a sokak által jobban preferált pembroke corgi eszünkbe sem jutott, mint lehetőség. Aztán hosszabb szervezkedés után, 2006-ban megérkezett Lengyelországból Fest Cejla. Cejla hozzám költözött, ahol is minden probléma nélkül azonnal beilleszkedett a collie csapatba, illetve a család életébe. Rövid idő után el is kezdtük kiállításokra hordani. Legbüszkébbek a cseh és lengyel Corgi Klubkiállításon elért eredményeire vagyunk. Csehországban a világ egyik leghíresebb tenyésztő-bírója, Vigo Kim Nielsen (Blondie’s kennel) bírált. Cejla akkor még nyílt osztályban indult és maga mögé utasítva a champion osztály győztesét is, megkapta a Felnőtt Klubgyőztes címet. Nem mellékesen ugyanezen a kiállításon lánya, Marrow Angel Face at Melnroses „Abby” 3 kölyök szuka közül bizonyult a legszebbnek. Azt hiszem még soha nem örültünk ennyire kölyök osztályos győzelemnek…
Ezt 1 év múlva Abby megfejelte a lengyelországi Corgi Klub Kiállítás osztály győzelmével is, de immáron növendék osztályban. Hat kutya közül hozta el az áhított CWC címet! Cejla mindössze 4 hónappal a második alma után champion osztályban, 8 nevezett kutya közül érte el az előkelő Kit. II. címet.

Mikor születtek az első kiskutyák?

2007 decemberében született az első almunk, Cejla párjának egy fiatal lengyel kant választottunk, melynek törzskönyvén szintén nagyon híres kutyák sorakoztak. Abby mellett Marrow A New Star at Melnroses „Duncan” szintén kiállítási kézbe került. Karrierje bámulatos! Eddigi 21 kiállításából 17-szer volt fajtagyőztes, és többször igen erős konkurencia állt mögötte. Egyike legkiemelkedőbb hétvégéjének, mikor a hazai Klubkiállításon fiatal osztályból utasított maga mögé USA import és kiemelkedő lengyel tenyésztésű corgikat és fajtagyőztes lett!!!

Az Európa Kutyakiállításon is kiemelkedő eredménnyel végeztek…

Valóban és azt hiszem a legnagyobb elismerés, amit tenyésztők kaphatnak a 2008-as hazai Európa Kutyakiállításon ért minket. Rettentő izgultunk, hiszen ahogy vártuk szinte a világ minden részéről képviselték magukat a legkiemelkedőbb kennelek. És nekünk mégis sikerült az, ami azt hiszem ritkán adatik meg egy tenyésztő életében. Legelső almunkból mindkét fiatal kutyánk, Abby és Duncan is FIATAL EURÓPAGYŐZTES lett! Fantasztikus érzés volt, amikor a Best Junior címért a két testvér konkurált és ők már Magyarországon tenyésztett corgik voltak! A fiatal szukáknál a Kit.4. helyen is Marrow-Mel’n’Roses kutya állt! Ekkor hirtelen felkapták a fejüket a lengyel tenyésztők is. Igen jó barátságot kötöttünk Dorota Paz-al (Controversia kennel), aki megtisztelt bennünket annyira a bizalmával, hogy felajánlotta egyik kimagasló genetikai hátterű és küllemű fiatal brindle pointed tricolor kanját, Nowy Topowy Controversia-t, aki 2009-től kennelünk oszlopos tagja lett.
2009-ben ismét hosszú útra indultunk Cejla-val és egy ideiglenesen Lengyelországban tartózkodó angol kannal fedeztettük. Hét kölyökből csupán kettő maradt az országban, a többiek szétszóródtak a nagyvilágban. Legtöbben kiállítási élet elé néznek. Az Oroszországba került, Marrow Beauty Secret (Cardimania kennel) idén már be is fejezte az Orosz Junior Champion címet, illetve a Németországba került Marrow By Design pedig a Német Junior Championt. Nem kis büszkeségünkre By Design eddig kétszer volt fiatal osztályból, nagyobb konkurencia mellett fajtagyőztes, valamint egyszer Res.Junior BIS ami egy mindenfajtás kiállításon nem kis siker egy cardigantól!
Mindazok ellenére, hogy még csak két alom született kennelünkben, azt hiszem jobban nem is indíthattuk volna corgi tenyésztésünket. Tény, hogy ebben nagy szerepet játszik az is, hogy a kutyatenyésztésünk már hosszabb múltra tekint vissza. Kirajzolódott bennünk az a típus, amit kedvelünk a cardiganban, és amit követni szeretnénk.
Idén egy hatalmas változás állt be a kennel életében, Mária barátnőm Angliába költözésével. „Abby” első alma a tervek szerint már kint fog megszületni, de még egy lengyel kantól. Izgatottan várjuk a kinti fogadtatást kutyáink iránt. És bár nagy távolság fog minket elválasztani, igyekszünk majd ezt is a tenyészetünk hasznára fordítani, hiszen így könnyebb lesz kint megmérettetni a kutyáinkat, illetve bele látni az angol vérvonalakba…
Életünknek azt hiszem fordulópontja, mikor belecsöppentek ezek az aprólábú mókamesterek. Célunk a jövőre nézve egészséges, életvidám, kiegyensúlyozott idegrendszerű kölykök tenyésztése, akik beszínesítik a gazdik életét. Bár a kiállítások jó hétvégi programok, a corgi társ, aki igazi lényét a hétköznapokban tudja bemutatni. Egy örök gyerek, akit nem lehet félretenni egy tv műsor miatt, aki nem akar lemaradni semmiről és akinek mindig van valami mondanivalója. Ezért hasonló típusú emberek igazán jó választása lehet.


Arany-Ligeti Nemes Welsh Corgi Pembroke kennel


Az Arany-Ligeti Nemes Welsh Corgi Pembroke kennel tulajdonosa, Zoller Szilvia a szó pozitív értelmében „hobbitenyésztő”. Kutyái nem méregdrága kiállítási tárgyak, széltől is óvott tenyészállatok, hanem elsősorban és mindenekfelett kedvencek, a család megbecsült négylábú tagjai.


A corgi mindkét változata itthon nyugodtan nevezhető kuriózumfajtának. Hogyan ismerkedett meg vele és kezdett a tenyésztésébe?
Valóban, a corgik Magyarországon sem tartoznak a népszerű fajták közé. Tudomásom szerint hazánkban a hivatalosan regisztrált példányok száma hét. Nyilván papírok nélkül több is van belőlük itthon, de számuk még így is elenyésző. Én egyébként annak idején abszolút nem tenyésztési, vagy kiállítási céllal találtam meg a fajtát. Volt egy tacskó-törpe snaci keverékem (Negró) aki, - szálkás szőrzetét leszámítva - szakasztott úgy nézett ki, mint egy corgi. Az ő távozásával már tudatosan szerettem volna corgit tartani. Hosszas keresgélés és Európa különböző kenneleivel hónapokon át tartó levelezés után, végül lehetőség adódott, hogy egy Lengyelországban született alomból vegyünk kölyköt, ő lett Morgan. A kiállítást és tenyésztést hobbiként kezdtem űzni.Milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy ilyen ritka fajta tenyésztőjének?

Mivel a hazai maroknyi corgi között is kevesebb a pembroke, ezért kizárólag a külföldi fedeztetés jöhet szóba, ami az utazás, illetve fedezési díjjal már önmagában sem kevés költség.
Mindemellett egy alom gondos és körültekintő felnevelése szintén nem két fillér… Nyilván senki sem a maga ellensége, ezért ezeket a költségeket realizálni kell a kiskutyák árában, amitől sokaknak elmegy a kedve a corgi vásárlástól.
A tenyésztés szempontjából én fontosnak tartom, hogy eredendően csutka farkú kutyát csak olyannal fedeztetek, mely teljes farokkal rendelkezik. Ellenkező esetben nagy a veszélye a csutka farkúsággal társuló letális gének találkozásának, melynek eredményeként a megtermékenyített magzatok elhalnak, vagyis a sikeres termékenyítés ellenére sem születnek kiskutyák.


Az imént szó volt csutka farokról, pembroke és cardigan corgiról. Tegyük kicsit tisztába, hogy miről is van szó tulajdonképp?
A Welsh Corgi-nak két, az FCI által elfogadott változata létezik: a Welsh Corgi Pembroke és a Welsh Corgi Cardigan. Legszembetűnőbb különbségeik, hogy a pembroke a már említett csutka farokkal rendelkezik (a kölykök 50%-os arányban születnek csutka farokkal, hiányozhat a farok negyede, harmada, fele, vagy egésze), színe vörös és annak minden árnyalata, kétféle tricolor, melyek fehérrel kombinálódhatnak, szőrzete hosszabb, testfelépítése cardigan-nál kisebb.

A corgi ránézésre huncut, jópofa rókaképű kopénak tűnik. Mire és kinek ajánlható fajta?
Egyértelműen azoknak javasolható, akik olyan problémamentes kistestű kutyát akarnak tartani, akivel kellemes az együttélés, de szükség esetén tudja azt, amit a nagyok. Azt szoktam mondani, hogy a corgi nagy kutya kis lábakon. A fajtát eredetileg marhaterelésre használták, ahol méretbeli hiányosságait heves, rámenős fellépésével hatékonyan pótolta. Napjaink corgiját már kevésbé használják erre, ehelyett viszont ideális és tökéletes családi kutyává lépett elő. Mérete ellenére roppant teherbíró, kitartó és gyors, mely hihetetlen intelligenciájával ötvöződik.
Juhászkutyaként ragaszkodó, emberközpontú, simulékony és könnyen kezelhető. Persze rendszeres foglalkozást igényel, de hát melyik kutya nem…
Hibája viszont gyakorlatilag semmiféle önkontrollt nem ismer, ha kajáról van szó. Erre valóban oda kell figyelni, mert súlyos problémák forrása lehet.


Milyen feladatot tart fontosnak, mint e ritka fajta tenyésztője?

A corgi relatív fiatal fajta, ráadásul sosem volt divatja, ezért semmilyen rá jellemző fizikai, vagy idegrendszeri problémával nem terhelt. Számomra elsődleges feladat ennek megőrzése, ezért kiemelt fontosságú az egészség, a szocializáció és a szerető család, ahová a kiskutya kerülni fog.
Én fordítva építem föl egy-egy alom megtervezését. Elsőként a lehetséges gazdijelölteket válogatom ki, mert kulcsfontosságú, hogy a leendő kiskutyák a legjobb helyre kerüljenek. Ez a jelentkezők függvényében akár több hónapnyi várakozást is jelenthet, de így legalább biztos lehetek abban, hogy aki vállalja mindezt és kitart, komolyan elkötelezett és jó gazdája lesz a kiskutyának. Előfordult, hogy több nagyon ígéretes fedeztetési lehetőséget is kihagytam már, mert nem volt kellő számú jelentkező. Nálam egy szuka amúgy is életében csak háromszor ellik, alaposan kiválogatom hát, hogy kihez kerüljenek a kölykök.
A tavaszi alom híve vagyok, mert így a kicsik a jó idő beköszöntével kikerülhetnek az ingergazdag kertbe, ami egészséges fizikai és jellemfejlődésüket egyaránt elősegíti. Mivel nagyon szeretek babázni és időbeosztásom is lehetővé teszi, rengeteget foglalkozom a kicsikkel. Egészen pici koruktól kezdve gondosan szocializálom őket a különféle szituációkhoz, zajokhoz, mely kellemes teher, ha corgikölykökról van szó. Családom – férjem és két gyermekem – ebben is nagy segítségemre van. A kicsiket három hónapos korukig itthon nevelem, melyhez ragaszkodom, mert elengedhetetlenül fontos számomra, hogy lelkiismeretesen „felkészített” kiskutyák kerüljenek ki tenyészetünkből. Cserébe viszont a gazdi szobatisztasághoz és pórázhoz szoktatott, oltott, féreghajtott, chippel, törzskönyvvel és útlevéllel rendelkező, alaposan szocializált vidám és egészséges kölyökkutya boldog tulajdonosa lehet. A gondos és körültekintő odafigyelés része, hogy minden gazdival tartom a kapcsolatot és legnagyobb sikernek azt élem meg, hogy kivétel nélkül minden kiskutya boldog családban él és csak pozitív visszajelzéseket kapok róluk.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)