Kutyavédelem
Elképesztő szaporító telepet buktattak le a fajtamentők
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  2011. szeptember 12.

Mintha többféleképpen is lehetne értelmezni az állatvédelmi törvényt.


Azt a törvényt, amely kereken tisztán kimondja, hogy aki állatot úgy tart, hogy annak maradandó egészségkárosodást okoz, állatkínzást követ el. Ha ma valaki egy csont és bőr kutyát talál, ebben az esetben már végre kimondják az állatkínzás tényét. Ám mi van a pszichikai károsodással? Mi van akkor, ha valaki a kutyáiból egy rettegő, szellemi roncsokat nevel?


Hat magyar állampolgárt állítottak elő az olasz hatóságok, mert nem megfelelő körülmények között   - víz és élelem nélkül – szállítottak kiskutyákat az itáliai fekete piacra – olvashattuk a híreket. Miközben az olasz hatóság keményen fellépett az alapvető feltételeket sem biztosító kiskutyákkal bizniszelő magyarokkal szemben, addig a jászfényszarui erdő mélyén 38 német juhászkutya hadakozott az elemi erőkkel szemben. Fákhoz láncolva, rettegve, mindenféle védelem nélkül próbálták túlélni azt a négy napos vihart, amely szétrombolta az országot… A kutyák szaporítói már önök előtt sem ismeretlen, kedves olvasó! Igen, Gy. Lászlóról van szó, akit a spanyol televízió forgatóstábja már lebuktatott, nemzetközi botrányt okozva azzal, hogy a magyar”tenyésztők” milyen körülmények között tartják azokat a kutyákat, akiket aztán többek között a spanyol piacon próbálnak értékesíteni…Mint korábbi számunkban megírtuk, Gy ellen hosszú évek óta történtek mind a lakosság, mind az állatvédők részéről feljelentések, ám a hatóság nem tett határozott intézkedéseket. A spanyol botrány kirobbanása után sem számolták fel az amúgy tenyésztési engedéllyel sem rendelkező Gy telepét, hanem az állomány létszámát csökkentették le. Hogy mi történt a telepen létszám felettivé vált kutyákkal? Gy azt állította a hatóságnak, hogy eladta, illetve elajándékozta őket. Mindeközben a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány jelezte az illetékeseknek, hogy ezeket a kutyákat egy erdő mélyén, borzalmas körülmények közé rejtette el Gy.

Milyen titkokat rejt az erdő mélye?
A német juhászkutya mentők láttak már egy-két borzalmas szaporító telepet. Ám a vihartól megtépázott erdő mélyén elképesztő látvány tárult a szemük elé. Öklömnyi vastagságú láncokkal a fákhoz láncolva szűkölt, vagy éppen ugatott 38 német juhászkutya. A legtöbbjüket semmi nem védte az időjárástól, illetve a szerencsésebbeknek egy felállított raklap hivatott menedéket biztosítani… A kutyák nagy része az embereket meglátva szűkölve igyekezett menekülni. Ha lett volna hová…A fatörzsek mögé bújva néztek rettegve a mentőkre. Egyértelmű volt, hogy ezek a kutyák Gy-n kívül egyáltalán nem találkozhattak emberekkel. Étel ital egy kutya előtt sem volt, illetve a fákra akasztott autógumi belsőkbe poshadt víz szolgált ivóvíz gyanánt, pár méterrel arrébb pedig hatalmas kupac disznóbél, és disznókoponyák tanúskodott arról, mivel is etették ezeket a kutyákat. A rémségek tárháza azonban még nem ért véget. A terület közepén egy mocsár fekszik. Az ezt körülölelő nádas mélyéről kétségbeesett kutyaszűkölés hallatszott. A megáradt mocsár körül végig fához láncolt kutyák igyekeztek a víz és a lánc szorításától menekülni,. Egy vemhes német juhászkutya hasa folyamatosan a vízbe ért, miközben kétségbeesetten próbálta magát szárazabb helyre vonszolni. Ám hiába erőlködött, a lánca erősebbnek bizonyult. Egy másik szuka elő sem mert jönni a nádasból, próbált észrevétlen maradni, annyira félt az emberektől. Bűbájos fiatal kis szuka igyekezett kétségbeesetten magára vonni a figyelmet. Nyaka vérzett a vastag bőr nyakörv alatt. Miközben a fajtamentők levették róla, csak ezután tűnt fel, hogy a sebébe csontgiliszták tucatja mászkál…Az egyik fajtamentő ekkor figyelt fel egy beton verem mélyéről jövő vékony hangú ugatásra. Belesve derült ki, hogy kölykök tucatja tocsog a verem mélyén feljövő talajvízben, na meg a saját ürülékében… Étel, ivóvíz sehol nem volt a felpuffadt hasú kiskutyák előtt. Egyértelmű volt, hogy napok óta nem járt feléjük senki. Ha ez Olaszországban történik, ott, ahol előállították a hat magyar állampolgárt, nyilván a hatóság azonnal rendőrt hivat, és állatkínzás vádjával letartóztatják a kutyák tulajdonosát. Ám ez itt Magyarország….

Ez itt Magyarország
A kerület főállatorvosa, és a megyei állatvédelmi felügyelő állatorvos abban egyetért a fajtamentőkkel, hogy ezeket az állapotokat haladéktalanul meg kell szüntetni, ám a kutyák lefoglalásáról szó sem esik! A kerületi főállatorvos hatósági felügyeletet jelöl ki, és Gy-nek másfél hetet ad, hogy normalizálja az állapotokat… A szaporító tehát ismételten megúszta, ám a rossz állapotban lévő kutyák közül kérdéses volt, hogy jó néhány megéri-e egyáltalán a másfél hetes türelmi időt? A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány így egyezséget kötött a szaporítóval, aki átadta a húsz, legrosszabb állapotban lévő kutyát. Az állatok állatorvosi ellátása így azonnal megkezdődhetett, és mivel lemondó nyilatkozat keretében kerültek gazdához, nem kell bűnjelként végigvárniuk a hosszadalmas bírói procedúrát, hanem azonnal gazdihoz adhatóak. A fajtamentők másnap jegyzőkönyvet vetettek fel a kutyákat kezelő állatorvossal a hozzájuk került ebek egészségügyi állapotáról. A kutyák zömére még igen hosszadalmas rehabilitáció vár. Gy ellen a hatóság nyilvánvalóan most már komolyabb szankciót léptet életbe, és az őt többször is feljelentő szolnoki Csillagszem Alapítvány pedig állatkínzás vétségében ismételten feljelentést tett ellene.
Ám téved, aki azt gondolja, végre végképp lezárult ez a történet! A jászfényszarui erdő mélyén lapzártánkkor tíz kutya maradt. Ebből egy rettegő ordas szukát az utolsó ellenőrzésnél megvásároltak a fajtamentők, kilenc pedig ott maradt Gy. tulajdonában. Aki – mert már ólakat is épített, és a mocsár a széléről száraz területre helyezte a kutyákat - a hírek szerint megkapja az engedélyt a telep működtetésére…
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)