A kutyáról általában
Legfontosabb: a szocializáció
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kalas Éva  |  2014. január 21.

Legfontosabb: a szocializáció

Tulajdonképpen bármilyen kutyafajta mellett is tesszük le voksunkat, kutyatulajdonosnak lenni nem kis felelősség és hosszú évekre szóló elkötelezettséget is jelent.


Ezért sem mindegy, hogy kitől, honnan, milyen kutyát vásárolunk. Ha már kiválasztottuk a fajtát, akkor nagy gondossággal válasszunk tenyésztőt, tenyészetet, ahol az egészségügyi szabályok betartásán túl, ne hagyjuk figyelmen kívül a kutyus szocializáltságát.
Sokszor hallani azt a kijelentést – hogy ha kutyád van olyan, mintha gyereked volna. Ez így is van és ahogy a gyerekeket, úgy a kutyát is szocializálni kell, méghozzá minél hamarabb megkezdjük, annál jobb. Meg kell tanulnia, hogyan viselkedjen az emberekkel, hogyan reagáljon szituációkban, a váratlan helyzeteket is tudnia kell kezelni. A sok információt akkor tudja maradéktalanul feldolgozni, ha a szocializálást a születés pillanatában megkezdik. Minél több dolgot megismernek kölyökkorban a kutyusok, annál könnyebb lesz az alkalmazkodásuk később. Nem véletlen tehát, hogy minden kutyavásárlás a tenyésztő megismerésével kezdődik. Nagyon fontos mi a benyomásunk a tenyésztőről, szimpatikus-e, tudjuk-e vele majd tartani a kapcsolatot akár a későbbiekben, amihez az kell, hogy kellően empatikus legyen már az első pillanatban. Ne tévesszen meg senkit a kezdeti kedvesség, hiszen a tény az, hogy a tenyésztő elad, így fontos számára a vevő személye. Ezért akár többször is menjünk vissza ugyanahhoz a kennelhez, hiszen a többszöri látogatással sokkal többet megtudunk a tenyésztés színvonaláról, a kiválasztott kutyus életvitelét is figyelemmel kísérhetjük, miközben az emberi reakciók is jól leszűrhetők ezen esetekben.
Tény, hogy a leendő kutyusunk első és legfontosabb élményeit a tenyésztő mellett éli át. Tehát a kutya-ember kapcsolat ekkor dől el. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy viszonyul a tenyésztő a kutyáihoz, a kölykökhöz, babusgatja, dédelget, akár a tenyésztő kezében a kutyus jól érzi-e magát, hiszen ebből lehet következtetni arra, mi történik, ha a vásárló éppen nincs ott. Mit eszik a kutyus, van-e folyamatos orvosi felügyelet, megkapta-e a szükséges oltásokat, mind-mind arra enged következtetni, hogy bizalmas kapcsolatban van a tenyésztő a leendő kutyusunkkal, vagy csak pénzkereseti eszköz számára, ez esetben viszont szaporítóval van dolgunk.
Érdemes kikérni a tenyésztő tanácsát, milyen kutyust javasol és miért, szukát vagy kant, esetleg maga a tenyésztő érdeklődik-e, hova kerül a kutyus tőle. Nem szabad zaklatásnak venni, sőt, határozottan jó jel, ha viszont érdeklődéssel tesznek fel kérdéseket a kutyus jövőjét, lakhelyét, életviteli körülményeit illetően. Ez nem tolakodás, hanem annak a jele, hogy a tenyésztőnek fontos a kiskutya jövője, hiszen törekszik a megfelelő otthon kiválasztására.

Egy jól szocializált kiskutya nem fél az idegentől. Kíváncsi, érdeklődve közeledik, alig várja, a simogatást. Ha még sokan vannak az alomban, nem ritka, hogy egymást félrelökve tolonganak egy kis simogatásért, miközben az egyik bizonyosan elkapja majd a cipőfűzőnket vagy a nadrágunk szélét, majd mohón próbálja berángatni a kenneljébe. Ha azonban azt látjuk, hogy visszahúzódóak, elbújnak, akkor bizonyosak lehetünk, hogy a tenyésztő nem tett meg mindent a kutyus jövője érdekében. Persze az ilyen kutyusokból is lehet jól szocializált felnőtt, azonban sokkal rosszabb esélyekkel indulnak, mint szocializált társaik.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)