A kutyáról általában
Új jövevény a falkában II. rész
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. december 20.

Új jövevény a falkában II. rész

Kutya-macska, kutya-kutya összeszoktatása.


Vannak kutyák, akik kölyökkortól kezdve másik ebbel vagy éppen az örök ellenséggel, macskával osztják meg otthonukat. De mi a helyzet akkor, ha már megvan a kutya, és mellé szeretnénk cicát vagy éppen egy másik házőrzőt otthonra? Rengetegszer találkozunk a kérdéssel: Hogyan szoktassam össze őket?

A falka törvénye


Előző cikkünkben hosszasan tárgyaltuk, hogy a jól működő falkában egy új tag érkezése semmilyen körülmények között nem jelenthet problémát, hiszen a gazdik – mint falkavezérek – egyedüli döntése, hogy ki lehet részese a családnak. Természetesen nem szabad elmennünk a tény mellett, hogy kutya és macska örök idők óta ellenségek, így ilyen helyzetben sok egyéb tényezővel is számolnunk kell, de az, hogy rendben legyen a falka sorrendje, elengedhetetlen feltétele a sikernek.

Két kutya összeszoktatása


Első lépésben nem árt, ha mind a két kutya általános viselkedését ismerjük, hiszen fontos lehet számolnunk avval, hogy melyik kutya mennyire jól szocializált, hogyan reagál más kutyák jelenlétére, közeledésére. Amennyiben menhelyről fogadunk örökbe, mindenképpen kérdezzünk utána a gondozóknál, hogyan viselkedett a választott eb a többi kutya között, egyformán elfogadja-e a szukákat, kanokat; félti-e az élelmet a többiektől… Sajnos, ha utcáról veszünk magunkhoz kóbor ebet, nincs lehetőségünk ezeknek utánakérdezni, ebben az esetben fokozott figyelmet igényel a két kutya első találkozása.

Az első találkozás


Nagyon fontos, hogy az ismerkedés valamilyen, mindkét kutya számára semleges területen történjen. Ez azért lényeges, mert a kutyának a saját territóriuma mindig kényes terület, és nagyban megnehezítheti az összeszoktatást, ha rögvest ilyen kihívás elé állítjuk. A sérülések elkerülése végett mind a két kutyára tegyünk szájkosarat, mert ha esetleg valamelyik mégsem az elvárt módon viselkedik, mély nyomokat hagyhat a másikukban is egy esetleges harapás, ami szintén sokat nehezíthet az összeszoktatás folyamatán. Az összeszoktatáshoz minimum két emberre lesz szükség, mindkét kutyához egy-egy. Tartsunk magunknál műanyag palackokat, benne pár kis kővel, amelynek segítségével a számunkra nem tetsző viselkedést azonnal tilthatjuk. Elsőre sose engedjük össze a két kutyát! Tartsuk mind a kettőt pórázon! Nagyon fontos, hogy ne engedjük őket egyből össze, hiszen a póráz megerősítést ad a kutyának, így gyakran pórázon sokkal agresszívebben hajlamosak viselkedni, mint anélkül. Lassan sétálgassunk egymás mellett pórázon tartva mind a két kutyát, és a megfelelő viselkedést dicsérjük, míg a nemkívánatost azonnal tiltsuk (ilyennek számít a morgás, a vicsorgás, a borzolás, de már a peckeskedés is)! Fontos, hogy a kutyák az első pillanattól kezdve tudatában legyenek, mit engedünk, és mit nem.
Csak amikor a kutyák már teljesen közömbössé váltak, akkor léphetünk tovább. Lassan, fokozatosan engedjük őket össze, ilyenkor is készenlétben tartva a palackokat. Használhatunk hosszúvezetőt, ennek segítségével távolról is kontroll alatt tarthatjuk az ebeket. A szájkosarat csak akkor vegyük le, ha teljesen megbizonyosodtunk róla, hogy mindkét kutya elfogadta a másikat. Ha ez megtörtént, érdemes közös sétát tenni, mivel ez nagyban segítheti az új falka kialakulását.

Az első napok együtt


Amikor hazaérkezünk, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a két kutyát! Tartsuk készenlétben a palackokat, és próbáljunk teljesen természetesen viselkedni, hiszen az a cél, hogy mind a két kutya elfogadja, az a normális helyzet, hogy már ketten vannak. Az első napokban, amikor nem vagyunk otthon, inkább zárjuk külön őket, így elkerülhetőek az összetűzések. Minden olyan tárgyat tegyünk el, amin a két kutya összeveszhet (játékokat, etetőtálat…). Szervezzünk közös programokat, sétáljunk együtt sokszor, így segíthetjük az új falka megszilárdulását.

Együttélés az ellenséggel


De vajon miért alakult ez így? Miért utálják ennyire a kutyák a macskákat és viszont? Minden gyermek tudja, hogy kutya és macska között örök idők óta fennáll e harc… de vajon miért? Ahhoz, hogy e kérdést megválaszolhassuk, elég csak kicsit megfigyelnünk a két állat kommunikációját. Vegyük például a farok állását. Míg a kutya a legtöbb esetben barátságból csóválja a farkát, addig a macska evvel feszültségét, félelmét fejezi ki. Viszont míg a kutya esetében a felfelé álló farok feszült figyelmet jelez, addig a macska boldogságát, bizalmát fejezi ki. Ezek után nem nehéz megértenünk, honnan ered a harag a két állat között… egyszerűen nem értik meg, mit kommunikál a másik. Azok az állatok, akik kölyökkoruktól kezdve együtt vannak, idővel megértik, megtanulják egymás „nyelvét”, azonban az olyan kutya számára, aki sosem látott még macskát, ezek a jelzések komoly fenyegetéseknek tűnnek. Emellett persze az sem hanyagolható el, hogy a kutya szemében a menekülő macska már nem más, mint zsákmány, így egy erősebb vadászösztönű kutyánál teljesen természetes, hogy megindul a hajsza.

Összeszoktatás

A legtöbb kutya esetében van esély a békés együttélésre, sajnos bizonyos vadászkutyáknál számolnunk kell azzal, hogy sok munkára és kitartásra lesz szükségünk, és még így sem garantált a siker.
Hasonlóan a kisbaba-kutya összeszoktatáshoz, első időkben itt sem szabad őket összeengedni. Hagyjuk, hogy a kutya megszokja a ház körül a macska szagát, elfogadja, hogy ő is a falka tagja. Vegyünk egy olyan rongyot, pokrócot, amelyen a cica sokat tartózkodik, és ezen etessük a kutyát, így pozitív élmény (az etetés) fog összekapcsolódni a macska illatával. Amikor a kutya megszokja az új szagokat (1-2 hét), akkor kezdhetjük el a tényleges összeismertetést. Tegyük a macskát egy szállítóboxba, a kutyát pedig vegyük pórázra. Itt is 2 emberre lesz szükség, a gazdi fogja a macska boxát, míg a kutyát egy másik ember vezeti. Lassan, óvatosan engedjük, hogy a kutya megszaglássza, megnézze a boxot, azonban az első negatív jelre a gazdi azonnal üvöltsön rá, és a kutyát vigyük ki a szobából. Nagyon fontos, hogy soha ne a macskával meneküljünk ki, ezzel ugyanis csak erősítenénk a kutya zsákmányszerző ösztönét. Napról napra ismételjük meg a gyakorlatot, egészen addig, míg a kutya teljesen közömbös nem lesz. Következő lépésként a macskát csavarjuk egy pokrócba (így nem tud majd karmolni), és így engedjük a kutyát a macska felé. Nagyon figyeljünk, hogy az első negatív jelnél cselekedni tudjunk, ám a dicséretről se feledkezzünk meg! Ha a kutyánk jól viselkedik, jutalomfalattal, simogatással erősítsük meg. Utolsó lépésként engedjük a macskát szabadon, míg a kutyára tegyünk hosszúvezetőt (ha úgy látjuk, szükség esetén szájkosarat is), és hagyjuk, hagy ismerkedjenek össze.

Van, hogy az összeszoktatás pillanatok alatt sikerül, és van olyan is, amikor nagyon hosszú és időigényes folyamat, de mindenképpen érdemes belevágni. Itt se felejtsük el, ha a kutyánk elfogad minket vezetőnek, az már fél siker! nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)