A kutyáról általában
Kis olasz agár, a versenypálya Speedy Gonzaleze
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Balaskó Norbert  |  2014. február 05.

Kis olasz agár, a versenypálya Speedy Gonzaleze

A kis olasz agár törékeny testében ugyanolyan kitartás, küzdő szellem és győzni akarás lobog, mint a nagyobb társaiban.


Az agárversenyre látogató közönség mindig nagy elismeréssel és lelkesedéssel üdvözöl. Szinte hihetetlen, hogy ezek a 3-5 kilós kutyácskák 40 km/h sebesség elérésére képesek, mely igencsak tiszteletre méltó teljesítmény.

Ha Egerszegi Krisztinát is csak „Ússz Egérke!” – instrukcióval dobták volna medencébe 5 évesen, akkor legfeljebb tragikus nekrológ vált volna belőle a Kőér utcai uszoda történetében, nem pedig egy ország büszkeségére váló olimpikon.
Teljesen téves elképzelés alapos felkészülés nélkül belevágni bármilyen agársportba. Nincs ez másképp a kis olasz agarak versenyeztetésével kapcsolatban sem, annak ellenére, hogy alapból minden szükséges agár adottsággal rendelkeznek ahhoz, hogy eredményesen űzzék ezt a nemes sportot. Tudni kell azt is, hogy az agarászat, az agársport egy külön életforma. Nem elég csak felnevelni és egyszer felkészíteni a kutyát, annak szinten tartása, versenyről-versenyre való felkészítése komolyan megtervezett, szisztematikusan felépített edzésmunkát igényel.
Ha agárversenyzésben gondolkozunk, az elején el kell dönteni, melyik irányba akarunk elindulni. Két alternatíva áll rendelkezése: a lovas galoppversenyzés mintájára működő pályaversenyzés (kistestű agaraknak ált. 355 m távval), illetve az ún. coursing, mely általában egy mezőn kerül megrendezésre, és talán a legjobban imitálja a valódi vadászat élményét (a táv „kicsiknek” 400-700 méter között változik).
Mindkét versenyágazatban ember által irányított géppel húznak egy ún. műnyulat a pályán, de míg a pályaversenyen folyamatosan, a pálya ívét követve vezetik, addig coursingon speciális fordítótárcsák segítéségével, cikk-cakkban vontatják a zsákmányt. A pályaversenyen csoportosan indulnak, és természetesen a futamidő számít, a coursingon ezzel szemben párban versenyeznek, időmérés nincs, helyette bírák pontozzák a kutyák teljesítményét és stílusát.
A két versenyágazat persze nem zárja ki egymást, de a gyakorlat azt mutatja, hogy tanácsos pályaversenyzéssel kezdeni, és ha abban már kiaknáztunk minden lehetőséget, akkor váltani a coursingra. Ez utóbbit ugyanis annyira szokták szeretni az agarak, hogy erről már nagyon nehéz a számukra egyhangúbb pályaversenyzés irányába terelni őket.
A versenyzésre szánt kutyát már kölyökkorban célirányosan tanácsos kiválasztani. Ehhez nem csak megfelelő anatómia, hanem fejlett üldözési hajlam is szükséges. Már fiatalon látszik, melyikük érdeklődik az orra előtt mozgatott bőr, vagy rongydarab iránt, melyik hajkurássza, húzza-vonja. Ezt a készséget kell majd továbbfejleszteni, mely nélkül az eredményes agársport elképzelhetetlen, hiszen az agarak nem esztelenül, hanem zsákmányt hajszolva futnak. Az, hogy a versenyen ez történetesen csak imitáció, az őket csöppet sem zavarja őket.
Az üldözési hajlam fejlesztésére sokféle módszert alkalmaznak. Kezdetben általában egy hosszabb botra zsinórral felfüggesztett műnyúllal „cicáznak” a kölyökkel.
Lényeges, hogy a kutyák érdeklődését folyamatosan magas szinten kell tartani azáltal, hogy nem érhetik el könnyen a zsákmányt, különben idővel a legjobb képességű egyedek is Csernus doki flegmaságával nézik majd a lobogó rongydarabot. Ugyanakkor időről-időre – különösen fiatal ebek esetében – lényeges, hogy a műnyúl elkapásával gyakran sikerélményhez, ezáltal jutalomhoz kell juttatni őket, hiszen zab hajtja a lovat, nem az ostor...
Ha kellőképpen sikerül felfokozni és megszilárdítani a növendék agár hajtóösztönét, tovább lehet lépni. Ahogy egyre ügyesebb, gyorsabb és erősebb, jöhetnek a komolyabb edzések, melyekhez akár biciklit, vagy nyúlhúzó gépet is használnak.
A fiatal kutyáknak kezdetben természetesen rövid, egyenes szakaszokon húzzák a csalétket, és csak ha ez már magabiztosan megy, akkor vesznek bele egy-egy fordulót, törést, vagy irányváltást.
A „szellemi” felkészülés mellett természetesen gondot kell fordítani a kutya korához illő fizikai tréningjére és az ehhez igazodó táplálására is. Az agarak híresek arról, hogy pórázon igen kultúráltan viselkednek, ezért – bár fokozott figyelmet igénylő, nem veszélytelen művelet – kondijuk, bicikli melletti, pórázon való kocogással nagyszerűen fejleszthető.
Mivel az agarak nem agymentes futógépek, ezért a tréningek során hangsúlyt fektetnek arra, hogy megtanítsák számukra, csak akkor foghatják meg a zsákmányt, ha szabályosan végigfutják a távot.
Még rutinos versenykutyáknál is tanácsos ügyelni arra, hogy ne mozizhassanak” végig több futamot verseny előtt, mert előfordult már, hogy az így „tájékozódott” kutya egyszerűen megjegyezte a műnyúl mozgását, és saját futamán a pályát elhagyva, szabálytalanul próbált elébe kerülni. Ezzel ellentétben fiatal kutyáknál viszont kifejezetten előnyös, ha néhány versenyt végignéznek, mely segít számukra megfelelően ráhangolódni az eseményre.
A kis olasz agár mindenben képes megfelelni az agárversenyzés támasztotta magasabb elvárásoknak, de persze ehhez gondos, a fajta adottságait figyelembevevő felkészítés szükséges. Mérete miatt nem mindegy például, hogy egy-egy edzés, vagy verseny milyen minőségű talajon, vagy magasságú gyepen kerül megrendezésre, hiszen az olyan magas fű, ami egy magyar agár csánkja fölé ér, az jó eséllyel egy kis olasz hasát csiklandozza, ezáltal megnehezítve számára a zsákmány szemmel tartását és a sikeres üldözést.
A nyúlhúzó gép kezelőjétől is nem kevés figyelmet igényel a kis olasz agarak edzése, vagy versenye, mert olyan robbanékonyak, hogy a lassabban húzott nyulat pillanatok alatt beérik, viszont a futam alatt közel kell engedni őket a zsákmányhoz, hogy hajtóösztönük a maximumon égjen. Ellenkező esetben hajlamos csalódottan feladni az üldözést, ha pedig egy kis olasz csalódik, érzékeny lelke miatt sokkal több időre és bátorításra van szüksége, hogy magabiztosságát visszanyerje.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)