A kutyáról általában
Agártempó lengyelül
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 09.

Az ember sokszor teszi tönkre elődei munkáját, de szerencsére vannak, akik elszántan küzdenek a letűnt korok, kihalófélben lévő fajtáinak megmentéséért.


Talán még sokan vagyunk akik, emlékeznek azokra az időkre, amikor a magyar agár mint fajta volt eltűnőben. Bármily hihetetlen, ezekkel a nemes állatokkal a szocialista hatalom máshol sem bánt kesztyűs kézzel. A lengyel agárról, az egyetlen Magyarországon élő lengyel agár gazdájával, Gacsályi Zsófiával beszélgettem.
Miért pont lengyel agár?
Már korábban is hallottam a fajtáról, de élőben először 12 éves koromban láttam lengyel agarat. Lengyelországban voltunk táborban, és egy nap a szállásunk előtt láttunk három agarat elmenni. Mivel nem hasonlított egyik általam akkor ismert agárra sem, megkérdeztem a gazdájukat, hogy milyen fajta. Meglepődtem a válaszom, mert én úgy tudtam, hogy ez a fajta már kihalt. Ez 1984-ben volt. Akkoriban az angol agár volt a kedvencem, az is lett később az első és a második agaram is. Sajnos mindkettőt korán elvesztettem, az első balesetben a második akut leukémiában pusztult el. Az ő halála után más agarat szerettem volna venni, sokáig gondolkodtam a lengyel agáron és még két másik agárfajtán, végül a lengyel agár mellett döntöttem.
Mit lehet tudni a fajta kialakulásáról, történetéről?
    
A lengyel agár nagyon régi fajta, a XII-XIII. századtól lehet agarakat találni mindenféle ikonográfiában. A lengyel nemességnek volt a vadászkutyája. A második világháború után, mint a régi rendszer egyik emblematikus figuráját, csaknem teljesen kiirtották. Az 1970-es években elkezdődött a fajta rekonstruálása. Az első egyedeket a lengyel határon túlról, Rosztov mellől hozták Lengyelországba, de használtak fel kutyákat Lengyelország azon régióiból, melyek régebben kapcsolatosak voltak a lengyelagár-tenyésztéssel, mint például a radomi, kielcei és sandomierzi régió. 1974-ben megszületett a rekonstruálás kezdete utáni első alom. A lengyelországi egyesület eleinte akadályozta a fajta rekonstruálóinak munkáját. A rekonstruálásban nagy szerepet játszottak P. Czerniakowski, P. Tołłoczko, és a Szmurło testvérek, Izabela és Małgorzata, akik az 1970-es évek óta a Celerrimus lengyel agár kennel tulajdonosai, emellett Małgorzata Szmurło küllem- és versenybíró, valamint a lengyelországi Lengyel Agár Klub elnöke. A testvérpár írt egy könyvet a fajtáról, amely 1993-ban jelent meg Varsóban Chart polski (Lengyel agár) címen. 1981-ben regisztert nyitottak a lengyel agaraknak, ettől az évtől kezdve szerepelhetett kiállításokon a fajta. Az FCI 1989-ben ismerte el előzetesen, a végleges elismerés 2000-ben a poznańi Európa Kiállításon történt, akkortól kaphatnak lengyel agarak Interchampion címet.
Milyen helyzetben van a fajta manapság, hogyan segíti a lengyel Chart polski klub a fajtát?

Ma körülbelül 500 lengyel agár van a világon, több európai országban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban tartják és tenyésztik. Magyarországra 2003-ban érkezett az első lengyel agár. Otthon, lengyelhonban a lengyel agarat díjmentesen lehet kiállításokra nevezni, ezenkívül az egyesület különféle rendezvényeket szervez, ahol bemutatják a lengyel agár mellett a többi agárfajta is. A lengyel agár fajtának külön klubja működik 1984 óta. A klub klubkiállításokon és tenyésszemléken kívül még úgynevezett munkapróbákat illetve csapatmunka-próbákat szervez. Mindkettőnek a lényege a műnyúl utáni futás, de míg az előbbiben az egyes kutyák alkalmasságán van a hangsúly, az utóbbiban azon, hogy az egy csapatba tartozó kutyák mennyire működnek együtt egymással (ennek póráz a neve, azután hogy régen egyetlen szíjon volt átfűzve a csapatba tartozó 2-3 agár nyakörve). Egy csapatban azonos tulajdonban levő kutyák futhatnak együtt.
Milyen a lengyel agár jelleme, viselkedése?

A lengyel agár a gazdájához nagyon ragaszkodik, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Ha megfelelően neveljük, és oda tudunk rá figyelni tartható kisgyermek illetve más állat mellett. Fontos, hogy már kölyökkorában megkapja a megfelelő nevelést és szocializációt, ha ez elmarad, a kutya veszélyessé válhat a környezetére. Neveléskor legyünk mindig határozottak (ami nem egyenlő a kiabálással, veréssel). Ha a tulajdonos nem elég határozott a kutya megpróbálhatja ledominálni. A lengyel agarat a vadászösztönön kívül a területvédő és az őrző-védő ösztön is jellemzi, így nem hajlamos a szökdösésre.
Mire használták elődeink a fajtát, és milyen feladatokra alkalmas ma?

A lengyel agár vadászkutya, nyúlra, rókára, őzre, túzokra és farkasra vadásztak vele. A feladata az volt, hogy utolérje, elkapja és megölje a zsákmányt. Nem apportírozta, a vadásznak kellett elvennie tőle. Attól függően, hogy milyen állatra vadásztak agárpárokat vagy hármasokat használtak, ezeket, ahogy már említettem vadásznyelven póráznak nevezték. Az egy pórázba tartozó agaraknak nagyon jól kellett együttműködniük egymással. Ma főleg coursingeken lehet őket látni, de vannak, akik pályán is versenyeztetik a lengyel agaraikat. Tudok olyan lengyel agarat, amelyik gyerekek mellett dolgozik terápiás kutyaként, vannak olyanok is amelyek agilityznek.
Jól látom, hogy nagyon egy hullámhosszon vagytok Hadarral?

Hadar három és fél éves, 2006 júliusában született a lengyelországi Arcturus kennelben (Blanka Horbatowska) amely 2001 óta létezik, 2005-ben és 2006-ban elnyerte a Legjobb Lengyelagár Kennel címet, több onnan származó kutya szerzett különféle országokban championátust, illetve vannak közöttük interchampionok, világgyőztesek és coursing bajnokok is. Iniciatus Arcturus a tavalyi HAK klubkiállításon Gödöllőn Best In Show címet ért el. Hadar 2007-ben szerezte meg a HJCH tavaly pedig a HCH címet. A kiállításokon kívül agilityzni is járunk. Igen, azt hiszem, jó a kapcsolatunk egymással…
Kinek ajánlod a fajtát?

Akinek van lehetősége és ideje arra, hogy sokat sétáljon és játsszon vele, lehetővé tudja tenni, hogy - különösen kölyökkorban-; más kutyákkal és emberekkel is érintkezzen, és nagy tapasztalata van a kutyanevelés terén.

Köszönöm, és további sikereket kívánok Hadarral!

szöveg és fotó: Págány Tamás

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)