Állatorvos
Fialáskor is segíthet a homeopátia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mátray Árpád  |  2013. december 10.

Fialáskor is segíthet a homeopátia

A kutyák ellését érdemes segíteni, hiszen ez hasznos az anyának és kölyöknek egyaránt.


Több mint 40 éve vagyok vegyes praxist folytató vidéki állatorvos, ami azt jelenti, hogy az aranyhörcsögtől és a teknőstől a szarvasmarháig, sőt még a vándorcirkusszal éppen nálunk fellépő egzotikus állatokig mindenféle állatfajjal volt már dolgom. Sok emlékezetes nehéz ellést is levezettem már, ahol ugyanúgy megizzadtam én is, mint szegény páciensem, meg még annak a gazdája is. Ezért azután a Caulophyllum hatóanyagot tartalmazó homeopátiás szer azóta izgatta a fantáziámat, amióta először hallottam róla homeopátiás tanulmányaim során.

Ez a szer az Észak-Amerikában őshonos női gyökér, vagy kék boglárka nevű növény gyökereiből készül, és különösen nagy segítséget jelenthet az adagolása, ha a méh kifáradása, és/vagy a szülőút nem megfelelő tágulása miatt megszakad az ellés, vagy fialás folyamata. Alig vártam tehát az alkalmat, hogy „bevethessem ezt a csodafegyvert”, ami a leírások szerint hihetetlenül megkönnyítheti az állatorvos szülészeti segélynyújtását.
 
Egyszer azután eljött a pillanat… A szomszéd faluból telefonáltak, hogy egy ellőfélben lévő kutya már órák óta erőlködik minden eredmény nélkül, s szeretnék, ha átmennék és adnék neki egy „gyorsító injekciót”.

A szuka egy foxterrier jellegű keverék kutya volt. Négy – öt éves lehetett. Jól ismertem, hisz valahányszor korábban a gazda udvarában jártam, mindig ott lábatlankodott körülöttünk. Most azonban összegömbölyödve feküdt a lábtörlőn, néha teljes testében megremegett, mintha a hideg rázta volna, azután pedig a hasizmait dobszerűen megfeszítve, lélegzetvisszafojtva hosszan elnyújtottan erőlködött egyet, majd lihegve ismét elernyedt, várva a következő eredménytelen tolófájást.

Még mielőtt bármit adtam volna neki, meg kellett győződnöm arról, hogy nincs e elakadva magzat a szülőútban. Ezért a szükséges előkészületek után a szokásos módon felnyúltam a hüvelybe, áttapintottam a szülőút elérhető részeit. Még a leghátul lévő magzat száját is elértem, mire az hevesen szopni kezdte gumikesztyűs mutatóujjam hegyét. Miután mindent rendben találtam, úgy gondoltam, hogy a szülőút további kíméletes tágítását és egyidejűleg a méh összehúzódásainak fokozását leginkább a Caulophyllum adagolásával érhetem el. A szer közepes hígítású készítménye volt nálam, ebből készítettem egy tíz ml-es üvegbe alkoholos oldatot, amiből negyedóránként kellet a gazdának egy ml-t a kutyus szájába beadnia.
 
Azt kértem, hogy ezt legfeljebb öt-hat alkalommal ismételjék meg, és ha ez idő alatt nem indul meg a fialás, ismét szóljanak, mert akkor valószínűleg császármetszést kell végezni a magzatok túlzottan nagy testméretei miatt. Feszülten vártam még aznap estig, de semmilyen jelzés nem érkezett.

Azután, mint rendesen, most is jött egyik eset a másik után, betegek otthon és vidéken s már el is felejtettem a kis remegő foxi mamát, amikor más ügyben jártam arrafelé s eszembe jutott a néhány héttel előbbi eset. Gondoltam bemegyek és megkérdezem, hogy mi történt a távozásom után. Bevallom, még az is megfordult a fejemben, hogy talán nem tudott megelleni a kutyus, elhullott, és lehet, hogy azért nem szóltak…
Amikor a ház előtt megálltam az autóval odabentről tömeges csaholás hallatszott, s a kapura rontó szuka mögött hat foltos kiskutya botladozott és „selypítve” próbálta utánozni anyjuk élénk ugatását. Meghatottan néztem őket.
Azután a nagy zajra a gazda is előkerült, aki elmondta, hogy ő bizony őszintén szólva nem gondolta volna, hogy abból a néhány fehér bogyóból készített oldat majd megelleti a kutyáját mindenféle „gyorsító oltás” nélkül, de azért úgy adagolta a szert, ahogy én meghagytam neki. Csodálkozott is, amikor a harmadik adag után néhány perccel megjelent az első kis fejecske, majd gyors egymásutánban megszületett még öt kiskutya. Azóta is mind egészséges.
„Dejszen ezt maga is láthattya…”mondta boldogan.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)