Magyar fajták
Itthon a Kárpát-medencében
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 06.

Tíz éves a Magyar Pásztorkutyák Munkaversenye. A kerek évfordulón rendezett sportnapon késő estébe nyúlóan beszélgettek pásztorkutyás szakemberek, tenyésztők múltról és jelenről.


Erről kérdeztem én is Pischoff Ferencet, aki megálmodta, a lehetőséget megteremtette és a mai napig terelgeti az évtizedes kezdeményezést.

- Honnan jött az ötlet tíz évvel ezelőtt?
 
Magyarfajta terelőversenyen, mint munkabíró vettem részt 1998-ban. Az előírt feladatokat nagyon gyengén teljesítették az indulók. Ekkor határoztam el, hogy beindítok egy kutyaiskolát, ahol kifejezetten csak magyar fajta kutyákkal foglalkozom. Ez az iskola azóta is jól működik. Nem volt idegen számomra a terület, mivel 1974 óta kizárólag csak magyar fajta kutyáim voltak, vannak. Az iskolai foglalkozáson tapasztalt lelkesedés, a szorgalmas munkavégzés, a kutyák gyors tanulása, a tanulókból előhozott egy jogos igényt, egy magyarfajta pásztorkutyákhoz igazodó versenyen való bizonyítási lehetőséghez.  A magyar kutyák próbálkozásai az akkori IPO világába nagy általánosságban sok babért nem hozott, (tisztelet az igen csekély kivételnek) nem az ő karakterükre íródott. Az igényt felmérve megírtam a magyar pásztorkutyák számára egy speciális munkaverseny szabályzatot.

- Most egy évtized után, hogy látod a mennyit sikerült megvalósítani, abból, amit célul tűztetek ki?
 
Számos eredményt értünk el. A versenyre való felkészüléssel, az azon történő sikeres szerepléssel olyan képzettségi szintre jutott jó néhány versenyzőnk, hogy a különféle kutyás sportversenyen (dog dancing, agility, fly boll) komoly hazai és nemzetközi sikereket értek el. Megalakult egy magyar hagyományőrző bemutató csoportunk, amelynek szinte minden tagja állandó résztvevője a versenyünknek. Több száz fellépéssel büszkélkedhetünk itthon és a határainkon túl. Számtalanszor jöttek hozzánk a nézők soraiból a csodálkozó emberek és gratuláltak a kutyák teljesítményéhez. Egy alkalommal egy idős bácsi - lehetett vagy nyolcvan éves - könnyes szemmel nyújtott át nekem egy maga által faragott apport fát. Elmondta, hogy visszaadtuk neki a magyar kutyákba vettet hitét. Egyik kiemelt célkitűzése a versenynek a magyarfajta pásztorkutyák népszerűsítése. A verseny évről évre egyre magasabb színvonalat hoz. Ez a versenyzők szorgalmas munkájának, a fajtához való erős kötődésnek és pásztorkutyáink tehetségének köszönhető. Nagy sikernek könyvelem el azt, hogy a verseny 2004-től a MEOE által elismert és támogatott kutyás sportrendezvénye lett továbbá, hogy 2007-től a verseny Országos Bajnokság rangjára emelkedett.

- Milyen jövője lehet a pusztához szokott magyar pásztorkutyáknak az elgépiesedett, elembertelendett világban?
 
Pásztorkutyáink kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően igazán tökéletesen integrálódtak a XXI. század világba. Nekünk, akik nemcsak csak szeretjük, hanem csodáljuk és tiszteljük is őket kötelességünk olyan életminőséget, életteret biztosítani számukra, amelyben kölcsönösen jól érezzük magunkat. Ilyen lehet a mindennapos séta, a kutyaiskola, a sportpályák, izgalmas kirándulások, terelőversenyek világa és persze ne feledkezzünk meg azokról sem amelyek eredeti környezetben dolgoznak. A kutya lételeme a mozgás és a játék, sokat foglalkozzunk, játszunk vele, érdemes, mert csak is így lesz boldog kiegyen súlyozott élete. Pásztorkutyáink zsigereikben lévő számtalan érték ott szunnyad ott vár ránk, hogy felismerjük szinten társuk, tovább fejlesszük.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)