Agarak
Fuss agár, fuss!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2014. február 12.

Fuss agár, fuss!

Agár…ha ezt a szól halljuk mire is gondolunk..az agár fogalma, képe az embereket megosztja, van akinek egy vézna kutya jut eszébe, és van aki egyből a futásra, a sportra és az izmok munkájára gondol.


 Én az utóbbiak közé tartozom, s az agár számomra a napi edzést, munkát jelenti, a felkészülést a kihívást a pálya és coursing versenyekre. E két versenyágból most a hazai coursing sportot szeretném bemutatni.
A Coursing jelentése…. falkavadászat, de az itthoni hobbi agaras életben egy nyúl mozgását utánzó, cikk-cakk vonalvezetésű nyúlhúzást jelent, amit az agarak párban üldöznek.
Angliában vannak még Hare coursing versenyek, ahol az agarak élő nyulat üldöznek, egy zárt területen, ahol a vad menedéket talál és életben marad, az agarak munkáját, pedig lovasok bírálják gyorsaság és fordítások szerint (mint régen a vadászversenyeken).
Magyarországon a Hungári Agár Klub karolta fel évekkel ezelőtt a coursing sportot, a klub rendezésében az FCI szabályok szerint építik a pályát és bírálják a versenyeket, ahol a megadott szempontok figyelembe vételével, minimum két bíró pontozza a résztvevő agarakat. A legfontosabb tényező a coursingben, hogy az agár a nyúlra koncentráljon, végig kövesse, minden fordulónál azonnal reagáljon, váltson ütemet és űzze tovább a bőrt és a végén rávesse magát, mint egy igazi zsákmányra. Ehhez biztos vadászösztönnel és természetesen megfelelő kondícióval kell rendelkeznie.
Egy jó coursinges agár kiváló idegrendszerrel, erős csontozattal és acélos izomzattal rendelkezik, hiszen nem csak a nyúlra kell koncentrálnia, hanem a pálya tűzésében lévő akadályokkal, vizesárokkal, emelkedőkkel is meg kell birkóznia a nagyjából ezer méteres futam alatt (kis olasz agárnál 400-700m). A tökéletesen felkészített állapot természetesen sok munkát és foglalkozást igényel, amit nem lehet elég korán kezdeni.
Már kölyök korban felszínre kell hozni az űző ösztönt, amit folyamatosan erősítve hozzá kell edzeni a testet. Az edzések sokrétűek, és kitartásra nevelik az agarat. A kész coursingező agár szikár, kemény lábú, és jól bírja a változatos terepviszonyokat, s a kellemetlen időjárás sem veszi el a kedvét és erejét a versenyzéstől.
A hazai coursing csapat méltán lehet büszke a munkájára, hiszen az elmúlt években sok jó hangulatú, nívós versenyt rendezett és bonyolított le zökkenőmentesen. Nyugodtan mondhatom, hogy hazánk egyik legsikeresebb kutyás sportja a coursing versenyzés. Az FCI-n belül a legrangosabb verseny amit évente egyszer rendeznek meg 2002 óta az Európa Bajnokság ahová 400-500 agár is nevez.  Amikor a magyar csapat kiutazott, minden évben hallgathattunk legalább egyszer magyar Himnuszt és együtt örülhettünk a sikereknek.
Néhány magyar Európa Bajnok a közelmúltból:
Kis olasz agár: Orosz Mónika,  Fiefoerniek’s Furioso Arris 2003, Movado Join This Ring Mona 2004, Movado Nostalgi Chilli 2005,
Afgán agár: Molnár Ágnes, Armani El Benhazy 2004,
Magyar agár: Vasziljevics Márk, Repülj Barka 2004, Jancsó Réka,  Kucorgó-Dombi Cirip 2005, Págány Tamás, Repülj Babám 2007, Mányai Márton, Repülj Dr. Bubó ”Madár” 2009.
Ezen kívül számos magyar tenyésztésű és tulajdonú agár rendelkezik EB-n dobogós helyezéssel és különböző országok Nemzeti Bajnoki, Országos Bajnoki címével, ami nemzetközi hírűvé tette a magyar kutyás sportot.


kép és szöveg: Págány Tamásnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)