Agarak
Agárversenyzés…
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 07.

Agárversenyzés…

Az agárverseny egy életforma mind az agarak mind pedig tulajdonosaik, trénereik számára. A pálya versenyek komoly felkészültséget kívánnak a szervezők és versenyzőktől egyaránt.


A versenyek általában homok felületen, végtelenített pályán mozgatott műnyúl után, boxból (6 FCI illetve 6-8 profi) startolva, külső és belső barrierrel elzárt területen történik. Század másodperces időméréssel és célfotóval döntik el a helyezéseket. A pálya futófelülete speciális, öntözött homok, amit néhány futamonként frissítenek, lehúzzák, hogy az új indulók is hasonló eséllyel egyenletes felületen futhassák a távot.
Az FCI-n belül rendezett amatőr versenyek nem pénzdíjért, hanem kupákért, serlegekért egyéb díjakért és természetesen a dicsőségért zajlanak, szemben a profi világ fellegváraival - Ausztrália, Anglia, USA, Írország -, ahol egész iparág épült és telepedett az agár versenyre.
Nálunk az agaraink a társaink egy életre, velünk edzenek, versenyeznek, megöregednek és velünk élik meg a nyugdíjas korukat is, míg a másik oldalon ezer és ezer agár születik versenyre, de csak kevés éri el azt a szintet, hogy komoly derbiken megmérettessenek, s ott a legritkább esetben edzenek velük a tulajdonosok, ezt a munkát profi trénerek végzik.
Az agárverseny komoly pénzbe kerül itt is ott is, természetesen ott sokkal többe!
Amatőr versenyeken minden agárfajta indulhat, természetesen adott csoporton belül, a profiknál pedig csak angol agárral futtatnak. A profik világában a nevezések nem jelképes összegekért történnek és a díj amit egy agárral nyerhet a tulajdonos több ezer fontot, dollárt is elérhet! Ezzel együtt az agár tenyész-, és eszmei értéke is az egekbe szökik. Más világ, más értékrend!
Természetesen a versenyek rendezése, szervezése között is találunk nem kevés különbséget.
Míg az amatőr versenyeken általában lelkes segítők, starterek, bírók, időmérők tevékenykednek, addig kint minden másodperc pontosan, profi módon, előre kiszámítva és programozva van felállítva, ahol egy állandó képzett stáb végzi a speciálisan neki felállított munkát, hiszen a háttérben az ő munkájukra épül a fogadás intézménye, ahol milliók tesznek téteket egy-egy futamra.
 Ez kőkemény üzlet, ez a profik világa…


Págány Tamásnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)