Állatorvos
DNS tárolás a magyar agár védelmében
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2014. február 08.

DNS tárolás a magyar agár védelmében

Az elmúlt egy évben egyre több tenyésztő mutat érdeklődést a DNS tárolásról. Felmerül mi az oka ennek?


A DNS teszt (más néven genetikai teszt) elvégzéséhez sejtekre van szükség, mert ezekben található a vizsgálat alapját képező örökítőanyag. Emiatt kell mintát venni az állatból, amely leggyakrabban szájnyálkahártya-minta. Kevesen tudják, de ma már arra is lehetőség van, hogy a genetikai laboratóriumba beküldött mintából kinyert DNS-t – gondosan megválasztott körülmények között - tároljuk. Ez azt jelenti, hogy a mintából nem egy konkrét genetikai tesztet végzünk el, hanem speciálisan előkészítve -200C-on tároljuk. Ezt nevezzük DNS tárolásnak.

A tárolt minta egy számot kap, amely alapján beazonosítható, hogy mely agár tulajdonos mely kutyájából származik a DNS. A tárolt minta adatairól kiállítunk egy leletet a tenyésztőnek. Miért érdemes ezt igénybe venni, milyen előnyöm származik ebből? Megpróbáltam összegyűjteni a számos előnyből néhányat.

1/ Egészségvédelem. Ha felmerül valamilyen betegség, amelynek örökletes okai lehetnek, egyszerűen elvégezhető egy DNS teszt. A tenyésztő küld egy elektronikus levelet, vagy telefonál, és néhány nap alatt elvégezhető a kívánt génvizsgálat (nem kell mintát venni az állatból). Amennyiben az örökletes betegség kiindulópontját szeretnék tisztázni, lehetőség van a szülői vonalak ellenőrzésére is. Előfordul, hogy időközben a szülők már elpusztultak, és emiatt nem lehet elvégezni egy vizsgálatot. Azonban, ha tárolt DNS van a szülőkből, a vizsgálat elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy ha szükséges, 1-2 hét alatt az érintett vérvonal leszűrhető, és tájékoztatni lehet a tulajdonosokat, hogy mely kutya lehet érintett a betegségben (pl. hordozó), mely pedig nem (mentes).

Az elmúlt években néhány agárnál egy  örökletes betegség, az agár neuropáthia tünetei jelentkeztek. A néhány hónapos kutyáknál izomleépülést és kondícióromlást figyeltek meg. A betegség erőteljes lefolyású, és odáig vezetett, hogy a kutyák nem tudtak felállni. A tünetek hátterében az izmokkal kapcsolatban álló idegsejtek leépülése állt. A betegségért egyetlen gén hibája felelős, amely recesszív módon öröklődik (két hibás gén okoz csak tünetet).
A példánál maradva, ha egy hazai magyar agárnál jelentkeznek tünetek, abban az esetben egyszerűen és alacsony áron szűrhető a vérvonal, így megakadályozható a recesszív betegség elterjedése (hordozó, de nem beteg kutyák elterjedése).

2/ Fajtavédelem. Ha kellő számú (legkevesebb 70-100) kutya DNS mintáját már tároljuk, akkor lehetőség nyílik olyan genetikai kutatások megszervezésére, amelyek célja a magyar agár fajtavédelme. A tenyésztők által megfigyelt, előnyös vagy hátrányos tulajdonságok örökletes háttere gyorsan kutatható, hiszen a minták rendelkezésre állnak. A legtöbb esetben nem a pénzhiány, hanem a kellő számú DNS minta begyűjtése hátráltatja a kutatásokat. Milyen előnye származik ebből egy magyar agár tenyésztőnek vagy tulajdonosnak? A kutatás eredményét megkapja (nem kell fizetni a genetikai tesztért), a kutatásból nyert információt pedig fel tudják használni a tenyésztésben vagy a kutya egészségének a védelmében.  
Például a pszichés betegségek háttere még nem teljesen tisztázott a magyar agár fajtánál sem. Ismertek olyan génváltozatok, amelyek epilepsziát okoznak, de a tudásunk még nem teljes. (A betegség okainak megismerését az is nehezíti, hogy környezeti és genetikai okok is állnak a tünetek hátterében.) Számos olyan genetikai kutatás elvégezhető, amely alapján jobban megismerhetjük a hazai magyar agár populáció örökítőanyagát. Az eredmények alapján kifejleszthető egy átfogóbb epilepszia genetikai teszt is, amelyet aztán felhasználható a tenyésztésnél.


3/ Fajtatisztaság. Ha magyar agár fajtából gyűjtünk DNS mintákat, abban az esetben fontos, hogy igazolható legyen az egyed tisztasága. Ezt két módszerrel lehet ellenőrizni. A kutya dokumentációi alapján, valamint egy DNS profil vizsgálattal. A módszer lényege, hogy a különböző agár fajtáknak eltérő a DNS mintázata (DNS profilja). A genetikai vizsgálat azt elemzi ki, hogy a vizsgált kutya mely agár fajtára jellemző DNS mintázatot hordozza. Ez a vizsgálat a versenyek szervezésében használható fel, és segíti, hogy a legjobb tulajdonságokkal rendelkező magyar agár fajtájú kutya győzzön.


Tapasztalatom alapján általánosságban – kutyafajtától függetlenül – elmondható, hogy a genetikai vizsgálatokkal kapcsolatosan kisebb ellenérzések merülnek fel a tenyésztőben. A kutya tulajdonosa tart tőle, hogy a kutyája hiába hordoz számos jó tulajdonságot, egy „rossz eredménnyel záruló” génvizsgálat csökkenti az állat értékét. Véleményem szerint ez nincs így. A genetikai vizsgálat és a DNS tárolás csak segítheti a tenyésztőt. Minden esetben kihangsúlyozom, hogy a genetikai vizsgálat során fokozott adatvédelem van. Csak a vizsgálatkérő személy tudhatja meg az adatokat. Amennyiben a vizsgálatkérő másképpen nem nyilatkozik, harmadik személy nem tudja meg a vizsgálati eredményt. A DNS teszt plusz információhoz juttatja a kutya tulajdonosát, amelyet fel tud használni az állat egészségének védelmében, valamint a tenyészete fejlesztésében.

Dr. Nagy Zsolt (PhD)
genetikai szakértőnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)