A kutyáról általában
Hírességek és kutyáik a XIX. században
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2014. február 07.

Hírességek és kutyáik a XIX. században

A XIX . század Európa látványos sikereit valósította meg a többi kontinens hatalmaival szemben.


Ádáz küzdelem vette kezdetét a század a kontinentális hegemóniára vágyó Franciaország és az ellene angol pénzügyi támogatással szervezett koalíciók között. Európa ifjúsága sokáig a szabadság bajnokát látta Napóleonban. A század művészeit az ifjú császár tehetsége sokáig varázsa alatt tartotta. Stendhal, Victor Hugo és a többi ismert regényíró számára a császár örökre a vén kontinens megújítója maradt. Megváltoztatta a törvényeket, a katonai stratégiát és a divatot. Saját udvarában jött létre az empír stílus.

Fontos szerepet játszott az új bonapartista elit ízlésformálásában Josephine császárné. A regényes életű hölgy a jakobinus terror idején vesztette el Alexandre de Beauharnaist, első férjét. Josephine a korabeli anekdoták szerint bebörtönzött első férjének kutyusa nyakövében csempészett üzeneteket. A fiatal arisztokrata özvegyet csak a jakobinusok bukása mentette meg a vérpadtól. A kutya egy mops volt és Fortune névre hallgatott. Amikor Josephine 1796. március 9-én a későbbi császár felesége lett, a mops sok adoma tárgyává vált. A császár egy itáliai hadjáratából irt levelében is megemlékezik neje ebéről, melynek nevét is megemlíti. A császár nem igazán kedvelte a mopsot, a kutya a hagyomány szerint meg is harapta.

 Az Angliában és Hollandiában népszerű mopsok ősei Kínából származó lapított orrú ebek voltak. A XV. századi Itália hölgyei ölebként tartották. Az Orániai ház hagyományai szerint 1572-ben Móric herceget mops a ugatása mentette meg a spanyol fogságtól egy hajnali rajtaütés közepette.
Az Orániak Anglia királyai lettek. Orániai Vilmos és Mária esküvői menetében is vezettek mopsot.  A mops a dinasztia ebe volt, kedvelte III. György és Viktória királynő is, aki 36 gyönyörű mopssal rendelkezett.
Érthető, hogy a legkonokabb ellenség uralkodóinak kedvenc ebfajtáját nem szívesen látta otthonában Napóleon. Amikor Fortune az udvari szakács nagytermetű agresszív ebének esett áldozatul, Josephine egy új mopsot szerzett be, Bonaparte nem kis bosszúságára.
Bonaparte konzul 1800-ban Itáliába vezetett újabb hadjáratot. A Szent Bernát hágón átkelni az Alpokon nehéz feladat volt. A napjainkban használatos alagutak építését csak az 1850-es években kezdték el. A francia sereg átkelés közben nagyon sebezhető volt. A fősereg május 15 és 23 között kelt át. A sereg biztosításához szükséges erők hegyi mentőkutyák segítségével győzték le az Alpokat.
A középkorban már ismert nagytestű segítőtársat az ókorban ismert molosszosz kutyából tenyésztették a Szent Bernát kolostor szerzetesei. A kutyák segítségével a lavinaveszélyes területeken eltűnt utasok felkutatásával foglalkoztak, illetve a hegyi rablók ellen védték a kolostort. Közel kétezer hiteles feljegyzést őriznek a bernáthegyiek életmentő tevékenységéről. Európa legismertebb munkakutyái lettek.

A XIX. században az új-funlandival keresztezve született ujjá a bernáthegyi és maradt Európa legismertebb mentőkutyája. A császárt a mops mindig Angliára emlékeztette, míg a Bernáthegyi ereje és szívóssága Itáliai győzelmeire.  
Napóleon bukása után egészen napjainkig megőrizte a mops rendkívüli népszerűségét az európai udvarokban. A bernáthegyi ereje és emberszeretete évszázadok óta csodálatunk tárgya.
Egészen más környezetbe nyerhetünk bepillantást David Wilkie képein. Utcagyerekek kóbor kutyákkal játszanak a sivár városi utcán. A nagyvárosi nyomorban a kóbor eb az utcagyerek sorstársa. Az ipari forradalom időszaka sokak számára a kutyaélet korszaka volt. Anglia gyarmati terjeszkedése során távoli népek vadászebei kerültek Európába. Ausztráliába telepítenek kutyákat, majd azok elvadulásából származik a dingó.
Az öreg kontinensen is megélénkül az érdeklődés a távoli egzotikus területek iránt. A kelet és észak kutyafajtái lassan ismertté váltak. Észak-Amerika indiánjainak vadász kutyája a kanadai telepesek közvetítésével érkezik kontinensünkre.
A romantika ebmlematikus alkotója, Byron szívéhez az új-funlandi állt legközelebb. A romantika alkotói számára a legfontosabb értékek a szabadság, a hűség és az emberszeretet. Ez az elvi alapállás jelenik meg Byron-nál, mikor kimúlt ebét a leghűségesebb barátnak nevezi, mert a kutya az első, aki üdvözöl és a legbátrabb, aki védelmez. Az ebek önfeláldozása - hiszen gazdájukat életük feláldozásával is védik -            hasonló a görög szabadságharcosokhoz csatlakozó önkéntesek önfeláldozásához.

A XIX. században megnőtt a tudományok fontossága. Sok vitát váltott ki Darwin az evolúcióról szóló gondolataival, de a kutyáról egyértelműen vallja, hogy az egyetlen lény, amely jobban szeret bennünket, mint önmagát.
Verne regényeiben a tudás mindig átsegíti a hőseit a nehézségeken. Lehetetlen helyeken nagyítólencsével tüzet élesztenek, a tudomány segítségével búvárhajót és repülő eszközöket készítenek, hogy segítsenek az elnyomottaknak, egyik helyen a szabadságért küzdő görögöket segítik, máskor rabszolga kereskedőket győznek le. Verne hősei mindent tudnak, amit a kor tudománya felhalmozott. Amikor a hősök a természet erőivel, vagy fegyveres gonosztevők ellen küzdenek, könnyedén felülkerekednek. Más a helyzet, mikor árulókkal vagy orgyilkosokkal hozza őket össze a sors. Itt csak a kutya segíthet. A Tizenöt éves kapitány kutyahőse, Dingó kezdettől megmorogja Negorót, a szakácsot, eredeti gazdája gyilkosát. Remek szaglásával felismeri a gyilkost. Verne más írásaiban pontos leírást kapunk a kutyák intelligenciájáról és taníthatóságáról. A világ ura című regényben Niskó a hűséges eb, ilyen szereplő.
Verne regényeiben a technika megújulását jósolta meg kutyaszereplői a világirodalom következő korszakának sikerszereplőit készítik elő. Az éles szaglású rendőrkutyák az aranyásók hűséges társai, és a gyermekeket segítő ebek rövidesen helyet kaptak a világirodalomban.
A kutya az új évszázadban is az ember társa maradt, elsőként az ő segítségükkel értük el a déli sarkot, és az első élőlény, akit a világűrbe juttatott az ember, szintén négylábú barátaink közül került ki.

dr. Wirth Istvánnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)