Agarak
És a letűnt korok nemes ura napjainkban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 06.

Az agarak témakörben az egyik kedvencem, az orosz agár… eleganciájával, úri hóbortjaival és tartózkodó, de mégis hízelgő modorával méltán nevezhetjük az agarak királynőjének.


Megjelenése, mozgása lenyűgöző, és mindenképpen feltűnést kelt hatalmas méretével és különleges megjelenésével, de beszéljen a fajtáról egy igaz híve, Solymosi Annamária az Amuri-Pajkos Kennel tenyésztője.

- Miért pont orosz agár?
Néha úgy érzem, inkább a fajta választott engem, hogy hírnöke legyek a barzojok nagyszerű tulajdonságainak. Ebben a kérdésben egyáltalán nem voltam tudatos. Örökbe fogadtam 1993-ban egy felnőtt barzoj szukát, akinek az első pillanattól kezdve lenyűgözött a ragaszkodása, hűsége, intelligenciája. Azóta tart a szerelem.

- Innen egyenes út vezetett a tenyésztéshez?
Az Amuri-Pajkos Kennel alapítására 1995 tavaszán, 20 évesen szántam el magam. Akkortájt a PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karára jártam és szabadidőm legnagyobb részét a fajta történetének megismerésére fordítottam. Diplomadolgozatomat Az orosz agár tenyésztés jelene és jövője a versenyek és kiállítások függvényében címmel írtam. Témaválasztásomban és a tenyésztés elkezdésében az motivált, hogy ez a nagyszerű tulajdonságokkal bíró fajta nem kapott a múltjához és rangjához méltó hazai elismerést. A barzojok csodálatos belső és külső tulajdonságait megismerve döntöttem úgy, hogy ezt a csodát meg kell osztanom másokkal is.

- Mit szeretsz ezekben a különleges lényekben?
Csodálom az öntudatosságot a barzojokban. Lenyűgöz a szofisztikált önkifejezésük. Azt is szeretem bennük, hogy ha valamit csinálnak, akkor azt "vagy nagyon, vagy sehogy". A végletekig szenvedélyesek tudnak lenni, ugyanakkor a tartózkodásuk, kimértségük néha megmosolyogtat.

- Milyen egy nálad született kölyök?
Mindenképpen fontosnak tartom, hogy kifejezett űzési ösztöne legyen. Szüleimmel, akik a mai napig aktívan kiveszik a részüket a napi teendőkből, már a kölykök életének első pár hetében sokat dolgozunk azon, hogy legyen önbizalmuk és felszínre tudjanak jönni azok a meghatározó tulajdonságok, amik öröktől fogva beléjük vannak kódolva.

- Úgy tudom mind a kiállításokon, mind pedig az agár sport terén is szép eredményeket értek el a kenneledből származó barzojok, ami magában hordozza az életerőt és egészséget, mint alapvető tulajdonságokat egy agárnál.
Igen, nagy büszkeségemre szolgál, hogy minden műfajban nemzetközi szinten is képviseltetik magukat Amuri-Pajkos barzojok, jóllehet, a legnagyobb eredményeket nem magam értem el velük. Eladott kiskutyáim gazdái sokat tesznek az Amuri-Pajkos kennel és egyben a fajta népszerűsítése érdekében azzal, hogy világversenyeken szerepelnek. Pályaversenyzésben a Világbajnokság dobogójának második, harmadik és negyedik fokára is Amuri-Pajkos barzoj állhatott fel, három egymást követő évben. Szívemhez legközelebb mégis a coursing, mint versenyforma áll, amit kutyáimnak számos nemzeti és nemzetközi coursing champion címe is bizonyít. Kiállítások terén a legmagasabb elismerést számomra az American Dual Champion cím elérése jelentett.
- Mik a jövőbeni elképzeléseid?
Az éremhalmozás nem célom . Az agarazás szépségét nem a kupák csillogásában fogják meglátni az emberek. Minél több gyereknek és felnőttnek tudok felejthetetlen élményt nyújtani azáltal, hogy agárbemutatókon láthatják futni az agaraimat, annál több lelkes, önmotivált, elkötelezett agarast tudhat majd magáénak a fajta a jövőben.

- …igen, kevés szebb dolog van az agarászatban, mint látni őket futni, dolgozni, ami valójában az életük, és látni őket a pályán, úszni a levegőben, vágtatni szabadon.

- Ha valaki kedvet kapna a fajtához, kinek ajánlod a tartását?

Kifinomult stílusú, kifejezett pedagógiai érzékkel megáldott embereknek, akiknek van már tapasztalata agarakkal. Munkakutyások, elsőkutyás gazdák, nagycsaládosok inkább válasszanak más fajtát, vagy kódolják át gondolkozásukat egy kemény de érzékeny lelkületű agárhoz.
Págány Tamás
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)