Kopók
A Rodéziai Ridgeback története
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. szeptember 01.

A Rodéziai Ridgeback története

Az első Afrikába érkező európai telepeseknek a vad kontinensen belüli vándorlásaikhoz szükségük volt egy olyan kutyára, amely egyaránt alkalmas vadászatra, hogy élelmet szerezzenek, és megvédi őket és állataikat, családjukat a portyázó vadállatoktól.


Az őslakos hottentotta törzs félig vad „tarajos” vadászkutyája nem volt ugyan tetszetős, de  bátor és rettenthetetlen volt, izmos lábaival akár hosszú távon is gyorsan futott. Rövid tömött szőre jól bírta az afrikai klímát, és ellenállt a bogarakkal szemben is. Nagy távolságok megtételére volt képes élelem és víz nélkül, és ami a leginkább mellette szólt, hogy volt bátorsága szembeszállni akár az oroszlánnal és túlélni azt.

A európai telepesek saját kutyáikkal, úgy mint; ír terrier, dog, bulldog, pointer, agár stb. kezdték keresztezni a „tarajos „ kutyákat, melynek eredményeképpen formálódott a fajta.     

 Corneliun van Rooyen –sikeres és elismert nagyvad vadász – szintén nagyra értékelte, az ekkor már jelentős változáson átesett „tarajos” kutyát, és ő maga is nemesítette a fajtát, elsősorban annak vadászati képességeit tartva szem előtt.

Az általa tenyésztett kutyák "van Rooyen kutyák" néven váltak ismertté.

Francis Richard Barnes –akinek nevéhez az 1922-ben Bulawayo városában készült  első standard leírás  kapcsolódik a napjainkban Rodéziai Ridgebackként ismert fajtáról – szintén   "van Rooyen” kutyákat tartott.

1926-ban South Africa Kennel Union Barnes leírása alapján bejegyezte a Rhodesian Ridgeback  - magyarul Rodéziai Ridgeback - fajtát, mely ezzel elindult világhódító útján.

Napjainkban a világ minden pontján találkozhatunk a „tarajos hátú” Ridgebackkal, amely a nemzetközi szintű tenyésztés  ellenére még mindig egy különleges, egzotikus fajtának számít.

Kitűnő tulajdonságai közül talán a legjellemzőbb, hogy mérete és felépítése ellenére NEM agresszív fajta. Erejét sohasem támadásra hanem kizárólag védekezésre  használja. (Az oroszlánt is csak megállították míg a vadász odaért.) Intelligenciája és kifinomult érzékei tökéletes TÁRSSÁ teszik minden körülmény között. Valószínűleg ez az oka, hogy legyen szó vadászatról, sportról vagy bármilyen tevékenységről mindig kimagasló eredményeket érnek el velük.

Tenyészetünket nem titkolt céllal azért alapítottuk, hogy minél több embernek legyen olyan odaadó hű társa, mint nekünk. Aki közelebbről is megismeri ezt a csodálatos fajtát csak elragadtatással tud róluk beszélni, és beszélni és dicsérni…..

Boros Edit

06-20-2469377

www.africanreddevil.hunyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)