Állatorvos
MORZSAPORSZÍVÓ
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2013. december 01.

  MORZSAPORSZÍVÓ

Nálam jobban senki sem szeretheti a kis büdöst: de most büdös!


           Mit csináljak, hiszen együtt élünk és szagolnunk kell egymást. Csak abban reménykedhetek, hogy nem épp most ír egy cikket rólam egy kutyáknak szóló emberbarát újságban, hasonló témában.Súlyos lenne, de azon kívül, hogy lezuhiztam, hidegzuhanyként ért, hogy az én kutyám – mármint a Morzsi – büdös lehet.
          De az. Végiggondoltam. Belefeküdhetett valami büdösbe. A kutyák gyakran megteszik, hogy elhullott állatok tetemébe, vagy ürülékbe hemperegnek. A mi szemszögünkből ez undorító, mégis ősi ösztön vezérli: a saját szag elnyomása a vadászat során. Az undorítóság maximuma, ha emberi ürülékbe fetreng. Itt merül fel bennem: ki az undorítóbb? Az ősi ösztönt hordozó kutya, vagy a csomagot közterületen otthagyó tulajdonoa? Szögezzük le, hogy a kutyák rendkívül fejlett szaglási képessége szerint a szag egy névjegykártya / s erre vissza is térünk /. Minden jellegzetes szag hordozza a tulajdonos faját, ivarát, egyedi tulajdonságait. A vadászó ősök hamis névjegykártyákkal leplezték vadász mivoltukat: veszélytelen vagyok, hiszen a szagom nem a vadászó ragadozóé... Mármár filozofikus kérdés, hogy ha mindez egy városi parkban történik, kutyánk kinek a névjegykártyáját hordozza. Vélhetően azé a kultúremberét, aki odaszórta. Nem tudunk mit tenni, alaposan meg kell fürdetni az ősökön nosztalgiázó ebünket. A közterületen kikívánkozott kupacot pedig elkönyvelnünk valaki névjegykártyájának, mégpedig arcképesnek.
          Némiképp elcsavarodott orral szagolgatom Morzsit: nem külső szennyeződés. Akkor mi lehet? Elvileg a lába is lehet büdös, de ez nem igaz. Valóban “izzad” a kutya a talpán, ám ez nem jelent a mi orrunkkal bödöset. Ha idegesek, talpuk látható nedves nyomot hagy a járólapon, szaga mégsem kellemetlen.
          Akkor a szája! Valami olyat evett? Nem lehet, az akár a következő etetésnél elmúlik. Nem rossz tipp a száj: a fogkő folyamatosan és nagyon büdös szájszagot produkál. A szájban jelenlévő gyulladás – mely leggyakrabban a fogkő és lepedék eredménye – illetve a porózus kövekben és lepedékben élő baktériumok folyamatos, rendkívül kellemetlen szagot árasztanak. Nem csak a bűz, hanem a gyulladás megszüntetése és a fogak megóvása érdekében is indokolt a kezelés.
          Morzsi ehhez még fiatal. Fogazata gyönyörű. Mi lehet még? A hónalj? Na, az biztosan nem, de jó úton járunk: mirigy! A bűzmirigy! Igen, onnan jött a szag! A végbélnyílás körüli bélsár szennyeződés / magyar fordítás: kakis popsi / kizárt, megnéztem. A bűzmirigy - más néven végbélmirigy a tettes!
          Nocsak? Járjuk körül anatómiailag! A páros mirigy a végbélnyílás belső, alsó-oldalsó részén
helyezkedik el, két kis zacskó formájában. Jellegzetes szagú, fehérje természetű váladékot termel. Ez a váladék a formált bélsár ürítésekor kiürül és a kupacon mintegy egyedi szagazonosító, névjegykártya módjára működik. Ürülhet stresszhelyzetben is. Ezt a görények, borzok – hiszen nekik is van ilyen mirigyük – vészhelyzetben védekezésre is használják, pontos célzással akár méternyi távolságról találják szembe üldözőjüket. A kutya nem ekkora művész, mégis ijedtség, stressz esetén kiüríti a tartalmat. Ilyen helyzet lehet az állatorvosi vizsgáló asztal is...
         Tehát ez így teljesen rendben van, így kell működnie. De mikor van a baj?
A leggyakoribb rendellenesség, amikor a mirigy tartalma nem ürül, a benne lévő váladék besűrűsödik. Ez helyi viszkető, feszítő érzést okoz s egy jellegzetes tünetet: a “szánkázást”. Ilyenkor a kutya furcsa testhelyzetben húzza a földön a fenekét, dörgöli a földhöz a végbélnyílás tájékát. Gyakorta nyalogatja a területet. Ezt a jelet Morzsi is mutatja! Ez a tünet egyébként más betegségé is lehet: ugyanezt cselekszi a kutya galandféreg fertőzöttség esetén is. Számolhatunk egy másik jellegzetes jelenséggel. Gyakoribbá válik a vakaródzás, viszketegség. Sokszor éppen a kutya ellenkező oldalán, a fülén. Nem összekeverendő ez a hallójárat gyulladásával: ilyenkor a fülkagyló  belső, érzékeny bőre pirosodik ki és viszket. De mi a kapcsolat a feneke és a füle között – eltekintve a kezdőbetűktől?
          A végbélmirigyben felgyűlt és besűrűsödött, bomló fehérje tartalmú váladék / egyben a szag tulajdonosa és okozója / fehérjeként allergizálja, érzékenyíti a bőrt, szembetűnően a legvékonyabb, legérzékenyebb területeket is. Ilyen a fülkagyló belső oldala. Tehát a kulcsszavak: büdös, szánkázik, nyalogat, viszket: elsőként a végbélmirigyre gondolunk!
          Súlyosabb dolog, ha gyulladás alakul ki. Elhúzódó esetben a mirigy nyálkahártyáján kialakuló gyulladás gennyesedő folyamatot indíthat, ami akár feltörő sipolyokon is távozhat. Ilyenkor csak állatorvosi segítséggel juthatunk eredményre.
Fontosan kell megjegyezzünk, hogy a főként fajtára jellemző német juhász végbélnyíláskörüli betegség nem itteni témánk része!
          Az egyszerű pangásnál a tulajdonos is – megfelelő rutinnal – ki tudja nyomni, üríteni a mirigyet. Mondom: megfelelő rutinnal, hiszen ezt a mozdulatot nem lehet az internetről letölteni, egyszerűen meg kell tanulni. Nem ördöngősség: vagy a végbélnyílásba gumikesztyűs kézzel benyúlva / csak hozzáértőknek! / vagy kívülről alulról felfelé, belülről kifelé mozdulattal,  papírzsebkedőbe kinyomható a mirigy. Rutin nélkül ne kínozzuk, vigyük szakemberhez, aki jelen helyzetben nevezhetünk szagembernek is!
           Rendkívüli esetben a mirigy gyógyszeres tisztítása, megfelelő anyagokkal a váladék elválasztás csökkentése, ritkán a mirigy teljes műtéti eltávolítása is lehetséges: ebben állatorvosa ad javaslatot!
          Az állatorvosoknak nyilván tudniuk kell a végbélmirigy kiürítésének mozdulatát – de tudniuk kell a kutyakozmetikusoknak is. Ha nem, akkor oda nem kell járni, hiszen ez egy alapvető higiéniai beavatkozás!
          Megvan a megoldás: ezért büdös Morzsi!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)