Kutyavédelem
Nemzetközi botrány egy német juhász szaporító miatt
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  2011. augusztus 24.

Míg a spanyolok megdöbbenve nézték a tévéhíradójukban a magyar német juhász szaporító telepén készült képeket, addig a magyar hatóság nem tartotta szükségesnek a telep bezárását. Nem az első eset, amikor a szakhatóságon bukik meg egy –egy katasztrofális állapotú kutyatartó telep felszámolása.


Takarodjatok a k…a anyádba! Két percetek van, hogy elhúzzatok! Mindjárt rátok uszítom a rendőrségnek kiképzett kutyáimat! – üvölti a „tenyésztő”, amikor meglát bennünket, hogy az RTL Klub riporterével fotózzuk, és filmezzük a „tenyésztői” telepét…Ha nem tudnánk, hogy 102 kutya van itt, el sem hinnénk, hogy egy ekkora helyre be lehet zsúfolni ennyi állatot…A „kennel sor előtt néhány kutyaházhoz láncolt apatikus eb tekintget kifelé. Tudják, hogy felesleges előbújniuk, mert vasláncuktól úgy sem jutnának messzire. A „tenyésztő” fenyegetően az autónk felé fordul a traktorjával. Jobbnak látjuk, ha ideiglenesen tényleg arrébb állunk. Míg a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány önkénteseivel a polgármesteri hivatal felé tartunk, felelevenítjük az előzményeket.
Márciusban egy spanyol forgatócsoport érkezett a német juhász mentők most épülő állatotthonába. A spanyolokhoz eljutott egy, a TV2 Naplójába is bemutatott szaporító telep felszámolásáról szóló riportfilm, amikor is a fajtamentőknek sikerült elhozni az ott senyvedő kutyákat. A spanyolok most egy újabb borzalmas telepen készült filmet mutattak a fajtamentőknek. A stáb azért jött Magyarországra, hogy nyomon kövesse a külföldön illegálisan árusított magyar kutyák útját. A spanyolok potenciális vevőként jelentek meg a magyar szaporítóknál, miközben a legmodernebb technikával voltak felszerelve. Az operatőr napszemüvegébe volt beépítve az egyik rejtett kamera. Amit látott, azt mind vette is a kamera, míg a riporternő retiküljében lapult a másik rejtett kamera.  Így kopogtattak be a német juhászkutya szaporítóhoz…A szaporító telepen készült felvétel nem csak a fajtamentőknél verte ki a biztosítékot. Március 22-én a legnézettebb spanyol csatorna tévéhíradójában levetítették a riportfilmet, ami után hirtelen híressé, de inkább hírhedté vált Jászfényszaru, ahol a borzalmas állapotú német juhászkutya telep is hosszú évtizedek óta zavartalanul üzemelhet.
„Az első telepen több mint 100 német juhászkutyát találunk apró cellákba zárva. A bűz elviselhetetlen. A kutyák annyira ugatnak, hogy alig halljuk amit a tulajdonos mond. Azt hiszi, hogy spanyol szaporítók vagyunk, és kutyákat akarunk vásárolni – ez volt az egyetlen út ahhoz, hogy bárki is bejusson ide. Mialatt elmondja a vásárlás és a fizetés feltételeit, rejtett kameránk elé szörnyűséges kép tárul: egy talicskában elhullott kutyák nyers húsát tárolják, hogy azt később megetessek élő társaikkal. A férfi nem akar számlát, sem írásbeli megállapodást, adás – vételi szerződést és elmondja, hogy a szállítást nekünk kell megoldani. Közben egy botot dob a ketrecek felé, amitől a kutyák teljesen megőrülnek és kínjukban a rácsokat rágják, csak hogy szabadulhassanak a rabságból. Egyezkedünk, a kölyköket fejenként 100 Euróért kapjuk, ha betanított kutyát szeretnénk, azt 1000 Euróért kínálja.” – mondja a spanyol riporternő a filmben, miközben a vágóképek vérlázító képsorokat mutatnak a balkáni körülmények között tartott szerencsétlen német juhászkutyákról.

Mit mond a hatóság?
A kisváros polgármestere és jegyzője tőlünk értesül arról, hogy a szaporítóinak „hála” Jászfényszaru immár ismertté, pontosabban fogalmazva hírhedté vált. Mint ahogy  a jegyzőtől megtudtuk, a német juhászokat „tenyésztő” Gy. ellen már többször intézkedett a hatóság.
Tavaly például egy szolnoki állatvédő szervezet, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány, de a szomszédok is feljelentették. Az utóbbiak az elviselhetetlen bűzre panaszkodtak, míg az állatvédők feljelentésükben a következőket írták:
„Kb. 50-100 német juhászkutya a szalmabálákhoz láncra verve, a legtöbbjüknek kutyaháza sincs, víz nélkül a sárban dagonyáztak. Egyértelműen látszik, hogy Gy. nem a jó gazda gondosságával tartja a kutyáit.”
Az önkormányzat ezután a megyei szakigazgatási hivatal szakvéleményét kérte. S bár a hatósági állatorvos megállapította, hogy Gy-nek nincs nyilvántartása kutyáiról, hiányos a veszettségi oltása a kutyáknak, nincs írásos szerződése az állatok felügyeletére állatorvossal, és semmiféle működési engedélye nincsen a „tenyésztésre”, Gy ezt is megússza. A jegyzőkönyvben érdekes módon a spanyolok által apró celláknak aposztrofált lyukakat a magyar állategészségügy kenneleknek nevezi (lásd képünket a „kennel sorról”), és érdekes eszmefuttatást olvashatunk a tartási körülményekről is. „Véleményem szerint az állatok tartása nem kifogásolható, mivel ezeket az állatokat munkavégzésre fogják használni, (őrzés – védés) és a szélsőséges körülményekre adott válaszok az állatok szelekciójára és trenírozására alkalmas lehet” – olvashattuk a szakhatósági jelentésben…
Igen, Ön jól emlékszik kedves olvasó! Valóban a soproni mudik esetében hallhattunk a „tenyésztőjüktől” hasonló magyarázatot az állatkínzással egyenértékű tartásmódra… Ennek ellenére még a hatóság megállapítja, hogy Gy nem tesz eleget az ebtartás és szaporítás állategészségügyi követelményeinek. A tenyésztőt felszólítják a hiánypótlásra, amit ő részben be is mutat, és minden mehet tovább a megszokott kerékvágásban. Csak éppen a botrányos tartási körülményeket nem kifogásolja az állatvédőkön kívül senki….Egészen a spanyol forgatócsoport megérkezéséig… Sőt, az állategészségügyi hivatal semmiféle szankciót, bírságot nem foganatosít a szaporítóval szemben! Mintha nem is létezne állatvédelmi törvényünk! Mintha nem is lennének rendeletek a minimum tartási körülményekről! Bírságot egyedül az önkormányzat szab ki. Gy.urat tavaly tízezer forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték…

Nem ez az első eset
A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány önkéntesei meg sem lepődtek a jegyzőkönyveket elolvasva.
– Másfél hónappal ezelőtt a kevésé szörnyű fóti telepen ugyanez történt. Bár az állatvédelmi törvény kimondja, hogy állatkínzásnak minősül minden, ami az állat egészségét veszélyezteti, a szemléző állatorvost nem zavarta, hogy a mínusz tíz fokban semmiféle alom nem volt a kutyák alatt, és bokáig gázoltak a saját megfagyott ürülékükben. Az pedig végképp nem érdekelte, hogy a kutyák milyen idegállapotban voltak az évek óta tartó bezártság miatt. – mesélik a fajtamentők. – A bácsalmási tanyavilágban is vashordóhoz láncolt német juhászokról kaptunk felvételeket. A kutyák a mínusz húsz, de a plusz negyven fokban is a vashordókban laknak. Ennek ellenére a telepet nem záratta be a hatóság. Mindössze feljegyzésre érdemesnek találta ezt a tartási körülményt, meg azt, hogy a kutyáknak rendszeres vízellátásuk sincs- sorolják.
Mindenesetre a jászfényszarui önkormányzat maximális együttműködésről biztosítja a fajtamentőket és a média munkatársait, ám hozzá teszik, hogy amíg az állategészségügy nem javasolja, addig ők nem szüntethetik meg ezt a szégyenteljes állapotot. Pedig a spanyol csapat az anyagot leforgatva megkereste az OÁI elnök helyettesét.
„Elvisszük a leforgatott anyagot az illetékes állami állatvédelmi ügyekkel foglakozó szervhez, ahol azonnali fellépést ígérnek a riportban szereplő szaporító telepek ellen. – mondja a riportban a spanyol riporternő.”
És valóban! Az elnök helyettes úr azonnali vizsgálatot kér a megyei hatóságtól, akik ismételten megjelennek Gy. telepén. Ám téved, aki azt gondolja, hogy ezzel az ott élő kutyák sorsa végre normálisra fordult. Bár a hatóság az ellenőrzésük időpontjában 42 felnőtt, 22 növendék, 30 kölyök, és 8 napos korú kutyát talált, és ez jóval meghaladta azt a létszámot, amely az állatvédelmi és járványügyi rendelkezések betartása mellett elhelyezhető, most sem javasolják a telep bezárását. Ehelyett korlátozzák a tartható kutyák számát. Gy. tehát a botrányos körülmények ellenére továbbra is legálisan tarthat 15 felnőtt, 3 alom kölyök és 5 növendék kutyát… De vajon hova teszi a „felesleget”. Elpusztítja? Sintértelepre viszi? Vagy egyszerűen csak eldugja a figyelő tekintetek elől? Az állatvédők azzal sem értenek egyet, hogy Gy. A nemzetközi botrány ellenére továbbra is tarthat kutyát a telepen. A fajtamentők egy esetleges kobzás esetére a Rex Kutyaotthon Alapítvány segítségét kérik a minden bizonnyal nagy számú kutya elhelyezésére. A két alapítvány így már közös erővel próbál lépni az eddig nyomorban tartott kutyák érdekében. Hogy milyen sikerrel? Az a következő számunkból derül majd ki.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)