Jog-ügyes
Látókörön kívül
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. augusztus 17.

Felmerült, ha annyira botrányos a tavaly télen uniós pályázaton nyertes Gyrotech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügye, hogy a médiától a Parlamentig napirendre került, akkor elérhettek a szálak az ügyészséghez is. Végtére is a cég olyasmire pályázott, amire nem volt jogosultsága. A kutyák állat-életprogramjának telephelye pedig valójában egy romos, földszintes épület, ahol a munkálatoknak egyelőre semmi nyoma.


Lapunk legutóbbi számában megpróbáltuk fölgöngyölíteni a kutyafitneszre pénzt nyert, 2004. szeptember 1-jén létesített Gyrotech Kft. ügyét. Az anno 3 millió forintos jegyzett tőkével alapított fővárosi cég - amelynek fő tevékenysége a csomagküldő- és internetes kiskereskedelem - megérezve az idők szavát úgy döntött, komoly pénzeket mozgósít (45 százalékban másét) annak érdekében, hogy Drégelypalánkra „világszínvonalú Állat Egészségügyi Centrum”-ot építsen (idézet a nyertes projekt leírásából), s az első lépésben továbbfejlesztik a kutyák számára a világ más tájain már ismert hidroterápiás futópadot.
Nem világos, hogy az Uniónak és Magyarországnak miért ér meg közel 112 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, hogy ez az innováció valakiknek sikerüljön. De lelkük rajta. Bizonnyal jó pályázatot írtak és ügyesen vették a mások által kritizált, bürokratikus akadályokat, ha a projekt tervezett kezdése előtt közel egy hónappal - 2009. május 22-én - a megítélt summából 44.7 millió forintot kézhez is kaptak.
Azóta azonban a cég vezetői kámfort játszanak. Nyilatkozatot nem adnak, kérdéseket nem lehet nekik feltenni.
A Gyrotech Kft. egyetlen helyen nyilvánult meg, egy szerény látogatottságú városi internetes oldalon. Ott is csupán elektronikus úton, a visszakérdezés lehetőségét kizárva állítottak pár dolgot a velük kapcsolatban megjelentekről. Emellett lapunknak sikerült a kft. egyik, saját elmondása szerint kutatásfejlesztőjével beszélni, aki szárazon annyit közölt: a kutatások folynak, ezek nem publikusak, más mondandójuk nincs.
Hát lehet, hogy hamarosan mégiscsak lesz.
Az elmúlt időszakban gyülekezni látszanak a viharfelhők a vállalkozás felett. Informátorunk szerint Budapesten autófeltörés sértettjei voltak. Illetve a közelmúltban kirúgták a jó bevételt hozó állateledel forgalmazóikat.
Kíváncsiak voltunk, vajon a Legfőbb Ügyészség felfigyelt-e már a cégre.
Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azonban arról számolt be, a közhiedelemmel ellentétben a legfőbb ügyészség közvetlenül soha nem nyomoz. Azonban feljelentés, vagy bejelentés alapján intézkedhet a feljelentésnek a hatáskörrel rendelkező szervhez való eljuttatásáról. Igaz ugyan, hogy a szervezet Alkotmányban rögzített feladata a közérdek védelme és az egyéni jogok érvényre juttatásában való segédkezés, de a közvetlen nyomozás nem feladatuk. A médiában megjelentekre reagálva hozzátette, az sem egyértelmű, hogy büntetőjogi kategóriába tartozik, amit eddig a sajtó feltárt. A Parlamenti interpelláció kapcsán (mert ilyen is volt) pedig elmondta, csak akkor lenne feladatuk a vizsgálódás, ha személyes érintettségük lenne, például, ha a Legfőbb Ügyészt közvetlenül interpellálták volna (nem ez történt).
Egy szó, mint száz, itt is érvényes a paulusi mondás: nem minden tisztességes, ami szabad.
Felkerestük a telephely alapján illetékes Nógrád Megyei Főügyészséget, ahol Bóna Gyula szóvivő kérésünkre leellenőriztette a hivatala lajstromirodáján a cég illetve az ügyvezető nevét, és kategorikusan állította: a Nógrád Megyei Főügyészség előtt nincs olyan eljárás, amelyben bármilyen minőségben érintett lenne a cég vagy annak vezetője.
Mivel a Gyrotech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelye Budapest, és a támogatást is a fővárosban ítélték oda, Bóna Gyula tájékoztatása szerint a telephely drégelypalánki illetősége nem alapozhatja meg a Nógrád Megyei Főügyészség illetékességét. Ha történt egyáltalán bűncselekmény, az Budapesten valósult meg.
Skoda Gabriella Fővárosi Főügyészségi szóvivő megkeresésünkre azonban azt válaszolta, az ügyviteli nyilvántartásban nem találta nyomát annak, hogy a megnevezett céggel kapcsolatban büntetőeljárás lenne folyamatban. „Általánosságban elmondható, hogy az ügyészség – hosszú évek következetes gyakorlata szerint – írásbeli feljelentésre, bejelentésre jár el, illetve hivatalból. Ez utóbbi a hivatalos eljárás során, hivatalos minőségben az ügyész tudomására jutott információkon alapul, pl. sajtóhíreket nem tekintünk hivatalból tudomásunkra jutott információnak” – szögezte le a szóvivő.
Jó is, hogy ezt közölte, hiszen a közelmúltban újra fellángolt a vita, vajon egy-egy sajtómegjelenés - legyen az bármilyen nagy példányszámú, látogatottságú orgánum - jelentheti-e azt, hogy az ügy ezzel az illetékes ügyészség tudomására került. Az elfogadott álláspont, hogy nem.
Ha jól értjük, akkor viszont, ha valaki olvas egy feltáró cikket és postázza az illetékes ügységére, mellékelve a saját adatait, lényegében olyan, mintha feljelentést tenne. Ezzel ugyanis hivatalból tudomására juttatatja az esetet az ügyészségnek…
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)