Kopók
A biztos siker titka: gyerek, kutya…
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. szeptember 18.

A biztos siker titka: gyerek, kutya…

Azt mondják, hogy a nézőket elbűvölő sikerfilmek alapja, hogy legyen bennük gyerek és kutya. Sőt, legjobb, ha együtt szerepelnek a produkcióban. A kutya akkor jó, ha bohókás, közepes nagyságú, nyugodt vérmérsékletű. Olyan, amelyik az egész történet alatt csüng a gyermek minden szaván, óvja, védi őt.


Úgy tűnik, az európai és a tengeren túli kultúra idealizált családmodelljének egyre inkább része egy - a gyermekekkel szorosan együtt élő - kutya is. Valóban, egy helyes kutya a gyerek körül mókás, kedves látvány, s sokakban jó érzést kelt, de vajon a valóságban is ennyire zökkenők nélkül épülhet be a családba egy vagy sok kutya, ahogy ezt a képernyőnkön látjuk? Illetve a kérdést inkább úgy teszem fel: hogyan fogadja kutyánk, ha a családba új jövevény, egy új embergyerek érkezik? És hogyan fogadja gyermekünk, ha kiskutya kerül a házhoz?
Internetes fórumokat olvasgatva gyakran találkozom kutyás kismamákat lehurrogó nem kutyásokkal, akik higiéniai, biztonsági okokra hivatkozva dorgálják a szerintük felelőtlen anyukát, amiért kedvencét nem tiltja el csecsemője közeléből. Talán régi beidegződések, talán a sajtó által annyira felkapott kutyatámadások szolgáltatnak okot a bizalmatlanságra, mely az esetek többségében alaptalan. A kutyatartók többsége állítja, hogy bizonyos szabályok betartása mellett csak jó lehet, ha gyermekünk kutya mellett nő föl. Milyen szabályok ezek?
Egy csecsemő születése előtt elsősorban a kutyát kell felkészítenünk a baba érkezésére. Talán nem helyes, ha az eddig szeretett ebet hirtelen mellőzni kezdjük, vagy egyenesen kitaszítjuk eddigi pozíciójából.
No, és a higiénia Egy egészséges gyermek gond nélkül képes tolerálni a rendben tartott kutya baktérium háztartását, ettől függetlenül nem szerencsés, ha a játékokat, kislabdákat a baba, és a kutya felváltva veszi a szájába. A gazda részéről kíván komoly odafigyelést az effajta együttlét.
Könnyebb a helyzet, ha a már meglévő kisgyerek mellé szeretnénk egy pajtást hozni. Ilyenkor mindig érdemes megvárni, hogy az embergyerek kilépjen a csecsemőkorból, és megértse, hogyan kell a kutyával bánni, így sok nehézség elkerülhető. Nem túl kellemes, mikor a járni épp csak tudó babát a szertelen kölyökkutya lökdösi, taszigálja. Kutyánk sem fog a végtelenségig lelkesedni a fülét cibáló kisgyerekért. Jobb, ha gyermekünk mozgása magabiztos, és szellemileg is készen áll rá, hogy egy-két szabályt megértsen, melyet a kutya közelében alkalmaznia kell.
Fontos kérdés, milyen kutya való kisgyerek mellé. A különféle fajtákat nézegetve azt látjuk, hogy a kutyák többsége gyerekbarát. Ha azonban mélyebben vizsgáljuk egyes típusok jellemzőit, már támadhatnak kétségeink a választást illetően. Gyermekünk hamarosan szeretné az ebet maga vezetni, irányítani, olykor óvatlanul nyúlhat felé, bosszanthatja, s ezt a kutyusnak tűrnie kell. Nincs recept. Illetve egyetlen recept van: segíteni kutyánkat, gyermekünket, hogy egymást jól megértsék, és zökkenők nélkül tudjanak alkalmazkodni. Ahogy együtt cseperednek, úgy mélyül el barátságuk is, és csodás örömöket adhatnak egymásnak hosszú éveken át.
Milyen az, mikor adott egy család, ahol sok kutya él, és ahová sorban érkeznek az embergyerekek is? Hogyan fogadják el az ebek a különböző korú csemetéket, és a családi viszonyok állandó változását? Hogyan tud a család figyelni kisemberre, kiskutyára, nagykutyára… egy fantasztikus módon mozgásban lévő rendszerre, melyben mindenki folyamatosan a helyét-pozícióját keresi.
A Határszéli „Huncut”, Hallainé Bánáthy Éva igazi Kutyás, és ezzel együtt igazi Anyuka. Egész életében kutyák között élt, s ma már népes család is zsibong a kennelek között. Tíz éve döntött úgy, hogy a beagle mellett teszi le a voksát, és ez a fajta lesz, melyet beenged a családja, a gyermeke mellé a kertjébe. Akkor hat hónapos volt a kisfia.
A beagle ránézésre ideális választás, mikor családi kutyát keresünk, ám rá is érvényes a szabály: pozitív tulajdonságai mellett megvannak azok a jellembéli jegyei, melyek problémát jelenthetnek a nevelésénél. Ha beagle-t hozunk a családba, azzal egy újabb gyermeket is magunkhoz veszünk. A beagle ugyanis – amellett, hogy rendkívül értelmes, intelligens kutya - egy örök gyerek. Mivel tenyésztésénél elsődleges szempont volt az agressziótól mentes, és a falkarangsor iránt érzéketlen egyedek továbbtenyésztése, ez az előnye vált egyben hátrányára is. Eredeti környezetében, az erdőben konok, és önálló személyisége viszi a cél felé, családi kutyaként viszont gyakran okozhat bosszúságot ezzel az önállósággal a gazdának. Sok- sok türelem kell, hogy szabályainkat elfogadtassuk vele.
Éva bizonyosan tudta ezt, mikor évekkel ezelőtt, az akkor hat hónapos babája mellé beköltözött hozzájuk az első beagle. Azóta a család alaposan megszaporodott. Negyedik gyermekük novemberben született, s bizony kutyából is megnőtt a létszám. Ma már hatan ugrándoznak a kertben.
Az első kutya érkezésekor egészen pici volt Márkó. Nem féltél, hogy majd hogyan tudod hamarosan totyogó kisfiadat megóvni egy kölyökkutyától?
- Márkó valóban kicsi  volt,  de sosem kellett óvni  egyik  gyereket  sem a kiskutyáktól,  vagy a nagyobbaktól sem. A  beagle  sem természeténél, sem termeténél  fogva nem  veszélyes  egy  gyermekre sem. Az alapvető  szabályokat  pedig a gyereknek is  tudnia  kell. Egyetlen kutya sem tűri a végtelenségig a nyaggatást. A felnőttnek kell figyelni, és tanítani a gyerekét, hogy tisztelje a kutyát. Játszótársnak, és ne játékszernek tekintse.
Milyen volt, mikor az újabb gyerekek érkeztek? A kutyáknak hogyan mutattátok be az új jövevényeket?
- A gyerekek  születésének  tényével a  kutyák  tisztában voltak, vannak.  Tudják, hogy  mikor  születik új  baba. A kicsit megszagolják, és ennyi  a bemutatkozás. Nem igazán érdekli őket, a társaságát  csak akkor keresik  majd, ha  a gyerek   invitálja  őket  játékra,  addig  békén hagyják.
Hogyan épül fel, alakul a változásokkal egy időben a családon- falkán belüli rangsor? Mi alapján dönti el egy beagle, kinek fogad szót? A gyerekeidet pajtásként, apró gazdaként, vagy istápolni való kölyökként kezelik?
- Rangsor a beaglenél  ugyanúgy  van, mint minden más  kutyánál, sőt, mivel  falkakutya, és nálunk ugye abban is él, még inkább érvényes a rangsorépítés. Mi viszont nem tartozunk  olyan erősen  a  falkába, mintha  csak egyetlen kutyánk lenne. Nálunk tulajdonképpen  két  falka  van: egy a kutyáké, egy a miénk, az átfedés csak annyi, hogy  a férjemnek  feltétel  nélkül   szót fogadnak, nekem  már kicsit erőteljesebbnek kell lennem, a gyerekeknek pedig a legnehezebb a dolguk a fegyelmezéssel.
Mennyi idős koruktól mered magára hagyni a gyerekeidet a kutyákkal?
- Bármikor  lehetne,  de nem  szoktuk egyedül hagyni őket. A kutyáknak van egy  nagy kenneljük, ahonnét a gyerekek  kb.7 éves koruktól  engedhetik ki őket,  ha  játszani akarnak  velük. Azt viszont, hogy  hosszabban ők legyenek a kutyákkal, nem hagyom.  Nem azért, mert veszélyben vannak,  hanem mert ha a kutyák rosszat csinálnak, azt a gyerekek nem veszik észre, vagy nem tudják megakadályozni. Bármilyen  kutyát  akkor lehet  hosszabb ideig együtt hagyni  egy  gyerekkel (vagy inkább rábízni egy  gyerekre), ha az a kisember felelősen  tud vigyázni magára és a kutyájára egyaránt. Épp ezért  Márkó fiam (10 éves) már  mehet  sétálni  egyedül egy kutyával, de a kisebbek még nem.
Milyen elsődleges szempontok szerint ajánlanál kisgyerekek mellé beaglet? Tételezzük fel, hogy ráadásul első kutyás gazdának kellene ajánlanod.
- A beaglet mindenképp ajánlom  gyerek   mellé a jó idegrendszere miatt, valamint azért, mert az agresszió teljes mértékben hiányzik belőle. Rajong a gyerekekért, játékos, és mindig jókedvű. Fáradhatatlanul labdázik, vagy fut a bicikli mellett. Kirándul, mókázik, ha akad ehhez partnere. Nálunk az  első kutyássággal  sem  szokott gond lenni. Az  első kutyás  gazdákat  már jó előre alaposan felkészítem  a  beagle minden  lököttségére. Ilyenkor akár  fél éve  is  van az új gazdának minden  jót és  rosszat elolvasni  a fajtáról, és általában annyi  rémtörténetet hall, hogy  végül kellemesen  csalódik. A régi kutyásokkal már nehezebb. Akik  évek óta kutyáznak más fajtákkal, általában azt hiszik, mindent  tudnak a beagleről, és óhatatlanul a másik  fajtához  hasonlítgatják ezt a kis  bohócot. Pedig a beagle egészen egyedi, a többiektől eltérő kutya. Érdemes alaposan megismerni, mielőtt elkötelezzük magunkat mellette. De azt gondolom, ugyanez érvényes bármelyik fajtával kapcsolatban. Tájékozódni, felvértezni magunkat tudással és türelemmel egyenes út ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatunk legyen kutyánkkal. Ha neveléséhez értő, felelős módon nyúlunk, rengeteg örömet adhat a jelenléte nekünk, és gyermekeinknek is.     nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)