Társasági kutyák
BICHON HAVANESE
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. augusztus 17.

A havanese a bichon család egyik bűbájos tagja az FCI 9-es fajtacsoportba tartozik, teljes nevén Bichon Havanais.A havanese  Kubából származik, amely egy Kubában élt kicsiny termetű kutya Blanquitó de Habana és a tengerészek és bevándorlók által bevitt kicsinytermetű  uszkár kutyák kereszteződéséből jött létre. Sajnálatos módon  az eredeti  havannai vérvonalak kihaltak a forradalom idején csak nagyon kevés, alig 3-4 pár kutyát sikerült kimenteni, illetve kicsempészni Kubából Amerikába.
A kimenekített  kutyák  tenyésztéséből kerültek Európába,  hazánkba  1988-ban Moszkvából kerültek
Dani és Dorka ezek képezik a hazai tenyésztés alapjait.
Majd Németországból, Hollandiából Cseh és Amerikai import kutyák követték.
 
A havanese különösen éber, jelző kutyának nevelhető. Nagyon könnyen tanítható okos, vidám, kedves, játékos. Nagyon szereti a gyermekeket, gyorsan illeszkedik be a családba. Hosszú éltű.
 
Kinézetre elegáns, testét hosszú. dús, puha és hullámos szőr takarja, orrtükre fekete,
szemei sötétek, fogazata ollósharapás, a P1 és a P3 hiánya tolerálható.
 
Testének hossza valamivel több, mint a  marmagasság, az ágyék egyenes enyhén ívelt. Farok magasan hordott, hátára csavarodik, rajta a szőrzet hosszú és selymes. Nagyon jó csontozat, mérsékelt szögelés, zárt mancsok. Színe ritkán tiszta fehér, és minden színváltozat elfogadott.
Magassága:  23-27 cm,  de 21-29 cm tolerálható. Súlyos hibának számít az atipusos általános megjelenés, a hegyes vagy tompa arcorri rész, ha az arcorri rész nem egyenlő hosszú a koponya hosszával. Túl mélyen illesztett szemek, vagy düllett szemek vagy ha a szemhéj csak részben sötéten pigmentált. Túl hosszú vagy rövid törzs. Egyenes vagy nem magasan hordott farok. Az elülső végtagok francia állása. Nem elég dús, rövid szőr. Kivéve a kölyökszőrt, nyírott szőrt.
Kizáró okok: pigment hiányos orrtükör, egyik vagy mindkét szemhéj pigment hiánya. Előre vagy hátra harapás, túl nagy vagy kicsi méret.

A Babér-Menti kennelben, melynek tulajdonosa vagyok több Championos bichon havanais kan található, melyek szép egészséges utódokat nemzenek.


Örömmel és nagy büszkeséggel tölt el, hogy az MKSZ-Társasági Kutyák Országus Klubjában, melynek az elnöke vagyok immár 18 éve, elnökségi tagként van jelen a magyarországi fajtahonosító Fekete Rózsa, aki 1988-ban Moszkvából hozta hazánkba Danit és Dorkát.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)