A kutyáról általában
Pásztorkutyák a Magyar pusztán
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. augusztus 20.

Pásztorkutyák a Magyar pusztán

Az eredeti feladatuk ellátására alkalmas pásztorkutyák kedvelőinek egy körében évek óta érlelődött az igény egy olyan rendezvény iránt, ami a szokványos kiállításoktól eltérően nem csak a kutyák külleméről, hanem elsősorban azok munkaképességéről szól.


Amíg a modern őrző-védő sport- és munkakutyások számára többféle lehetőség is kínálkozik a kutyáikban rejlő képességek nyilvános bemutatására, és a terelőkutyások is megtalálhatják a fajtájuknak való megmérettetési formát, addig a keleti pásztorkultúrákból kinőtt, kifejezetten őrzésre kialakult nagytestű pásztorkutyák kedvelőinek meg kellett elégedniük a kutyáik ősi habitusától talán leginkább távol álló, arra egyfajta kontraszelekciós hatást gyakorló szépségversenyekkel.
Mígnem 2006-ban néhány közép-ázsiai juhászkutya tenyésztő összefogott, és az ópusztaszeri jurtatábor szolgáltatta autentikus környezetben összehozott egy hétvégi kutyás baráti találkozót, ahol a téma szerelmesei - egy, az erdélyi pásztorkultúráról szóló előadás mellett - viszonylag kötetlen program keretein belül mutathatták be egymásnak kutyáikat, oszthatták meg egymással tapasztalataikat, és vitathatták meg elméleteiket. Már itt körvonalazódott egy valóban szakmai rendezvény jövőre irányuló tervezete.
Egy évvel később ennek megfelelően a szervezők gyakorlatba ültették a szokásostól némiképp eltérő küllembírálati rendszert és kísérleti jelleggel a képességfelmérés gerincét. Majd 2008-tól összeállt a jelenleg is érvényes - mozgáspróbát, küllembírálatot, és egy összetett jellemvizsgálatot tartalmazó értékelési forma. A találkozó évről évre népszerűbbé vált, egyre több kutya vett részt, és a szervezők örömére a közép-ázsiai juhászkutyák mellett megjelentek egyéb pásztorkutyák is, mint pl. a kuvasz, a komondor és a dél-orosz juhászkutya, de a szervezők szívesen látták, és a jövőben is várják a törzskönyv nélküli, akár keverék pásztorkutyákat is.
Miközben olyan meghívott szakemberek közreműködtek mint Dr. Hargitai Gábor, Vinnai András, Hódosi József, László István, P. Szabó Béla és Petkó Csaba az Ópusztaszeri Pásztorkutyás Hétvége néven nemzetközi hírűvé és pénzdíjassá vált rendezvényt felkarolta - 2009-től már tenyészszemlének is elfogadja - az "orosz" pásztorkutyafajták hazai gondozója a Karakán Klub.

Ezeken az összejöveteleken már kezdetektől a kutyák munkaképességén volt a hangsúly. Ennek szellemében fogant meg az FCI rendszerű kiállítástoktól eltérő mozgás- és küllembírálati forma melynek lényeges eleme a konkrét bírálatot megelőző öt kilométeres táv teljesítése. Egyes félreértésekkel szemben, ez nem futóverseny, és nem is az a kérdés, hogy képes-e a kutya a távot megtenni (egészséges pásztorkutyák esetében ez nem is lehet kérdés). A cél az, hogy a tartós terhelés szembetűnőbbé tegye a kutya felépítéséből fakadó esetleges mozgásproblémákat, melyek így az egyszerre, egymástól függetlenül értékelő három bíró számára olyan kutyák esetében is tisztán érzékelhetővé válnak melyek a kiállításokon szokásos pár méteres távot még kiváló mozgással teljesítik. Így lehetővé válik azoknak a kutyáknak a kiemelése melyek valóban jó adottságokkal rendelkeznek e tekintetben, szemben azokkal amelyeknek kezdeti jó mozgása szétesik az első kilométerek után. Nem titkolt cél a kiállítási trendeknek megfelelően kitenyésztett természetellenesen, túlzottan tömeges, gyakran fizikai problémákkal rendelkező egyedek kiszűrése. Ezen túlmenően a bírók a küllemet is egy előre meghatározott, súlyozott, kötött pontrendszer alapján értékelik, mely szintén nagyobb hangsúlyt fektet a funkcionális anatómiára mint a használhatóság szempontjából másodlagos, de a kiállításokon rendszerint mégis előtérbe kerülő küllemi jegyekre.
A munkaképességek másik kiemelten fontos részét képezik a belső értékmérő tulajdonságok. A szervezők törekednek arra, hogy a kutyák őrzőmunkáját a "pásztorkutyás tulajdonságok" figyelembevételével mérjék. Ezért szakítottak a kísérő-védő, szolgálati és őrző-védő fajtáknál bevett, felvezető mellett, pórázon történő védőkaros teszteléssel. Mivel a pásztorkutyákkal szemben mindig is az önálló munkavégzés volt az elvárás, és a kifinomult falkaösztönüknek megfelelően a felvezetővel való kapcsolatuk is alapvetően befolyásolhatja az adott szituációban mutatott reakciójukat, ezért a kutyák hosszú láncra kikötve, egyedül vannak tesztelve. Emellett ezek a kutyák többnyire felkészítetlen nyers őrkutyák, melyektől nem várható el a védőkar stabil fogása sem így a tesztelés teljes védőfelszerelésben un franciabundában történik. A kutya idegrendszeri tulajdonságairól további információkat szolgáltat az erős zajra (lövésre) mutatott reakció. Egyes híresztelésekkel szemben a rettenthetetlen, kemény, igazi pásztorkutyák közel sem fenevadak. Bár az idegenekkel szemben alapvetően bizalmatlanok, hatalmas erejüket csak indokolt esetben mozgósítják, idegen területen, semlegesen viselkedő emberrel szemben közömbösen kell viselkedniük. A kolerikus, fékezhetetlen egyedek kiszűrése érdekében a franciabundás teszt után a kutyáknak egy közömbösségi tesztet is teljesíteniük kell, ahol semlegesen viselkedő emberek csoportján kell kitámadás nélkül végighaladniuk.
A kutyák végső értékelése a mozgás- és a küllembírálat, valamint a jellempróba pontszámainak súlyozott összegzése alapján történik.
A szervezőknek nem titkolt szándéka, hogy a jövőben még tovább fejlesszék a rendszert. A megoldandó feladatok között van a titokban felkészített kutyák kiszűrése, (a pásztorkutyás tulajdonságok lényeges részét képező) haszonállatokkal szemben mutatott viselkedés mérése, valamint a legutóbbi találkozón felmerülő (a hirtelen gyarapodó résztvevők számából fakadó) szervezési problémák kiküszöbölése.

Akik az eddigi találkozókon részt vettek tapasztalhatták, hogy a hiánypótló, előremutató szervezett programrész, és az azt követő (rendszerint hajnalig tartó) vidám, kötetlen, de gyakran igen tanulságos, szintén komolyan szakmai társalgások országhatárokat áthidaló közösséget formáltak a hasonló érdeklődési körrel rendelkező, de a kiállítások versenyszerű világában egymástól elhidegülő társaságból.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)