Állatorvos
Külső munkatársak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2013. szeptember 13.

Külső munkatársak

A külső paraziták témaköre mindig tavasz közeledtével válik aktuálissá. Valóban elmondhatjuk, hogy bizonyos élősködők aktivitása a melegebb időszakhoz kötött, ám némelyek szorgalma télen sem lankad.


          Nyilvánvaló kezdenünk a leggyakoribb élősködővel: a bolhával.
Szögezzük le az elején: a kutyák bőrgyógyászata mára szinte önálló tudományággá fejlődött.
Mégis, ha statisztikusan gondolkodunk, akkor első kiindulásunk a bolházás. Ezernyi dolog okozhat enyhétől a súlyosig értékelhető elváltozásokat, mégis a vizsgálódást elkezdenünk a legegyszerűbb kórokozó keresésénél kell.
          Az egyik legdrágább és legbonyolultabb vizsgáló eszközt célszerű használnunk: a szemünket. A bolhák szemmel jól látható, lapított testű rovarok. Kutyában leggyakrabban a fekete változat fedezhető fel a szőr között, de nem csak a rovar jelenléte, hanem annak ürüléke is árulkodik a fertőzésről. A szőrszálak tövében jó szemmel megláthatjuk a feketés ponthalmazokat. Ha ezeket kifésüljük, fehér papírlapra szórjuk és vizet cseppentünk rá, jellegzetes rozsdavörös színelváltozást látunk. Ennek magyarázata az, hogy a bolha erős szájszervével vért szív, ürülékében a vas tartalmú vérfesték adja a jellegzetes színreakciót. Ugyanezt a színt látjuk a bolhával erősen fertőzött kutya fürdetésekor.
          Tehát vért szív. Mégsem ez a valódi kártétel, hiszen jelentős vérveszteséget még súlyos bolhásság sem okoz. Jóval bosszantóbb a viszketésérzés és a vele járó vakaródzás, kisebesedés, szőrhullás. A viszketés oka a csípés helyén létrejövő érzékenységi reakció, melyet a bolha nyálának anyagai okoznak. A bőr sérülései lehetőséget adhatnak másodlagos fertőződésekre is.
          A bolhák jelenléte más veszélyt is rejt. A belső élősködők közé tartozó galandférgek egyik jellegzetes képviselőjét a bolhák terjesztik. A kifejlett férgek a kutyában élősködnek, de lárva alakjuk a bolhák testében fejlődik. A kutya saját testének bolházása, harapdálása során veszi fel a lárvát, melynek végleges alakja a kutya bélrendszerében élősködik. Ezért az arany szabály: a bolhairtást mindig féregtelenítésnek kell követnie!
          Honnan fertőződhet? Elsősorban más állatoktól, így kutyától, macskától. Nem ritka a rókától vagy borztól való fertőzés sem. Fontos tudnivaló, hogy a bolhák a környezetben hosszú ideig megmaradhatnak. Így a kutyaház sarkaiban, szalmában, szőnyegben, padlóban. Igen, bent a lakásban is!
          És az ember?  Bolhásodhatunk mi is? Nos, mai körülményeink között tartós emberi bolhafertőzésre nem kell számítanunk. De megcsíphet. Főleg érzékeny bőrű embereken rendkívül kellemetlen, tömeges csípéssel, erős viszketéssel és gyulladásos reakcióval kísért kórképeket is láttunk már. Ez esetekben javarészt nem a kutyáról átugró, hanem a környezetben jelentősen feldúsult bolhaállomány a felelős.
          Járjuk végig a védekezés útjait! Mint ahogyan egyéb megbetegedéseknél, itt is a megelőzés, a távoltartás a célravezető. A samponok és lemosók hatása kevéssé tartós. A spray formátumú szerek skálája széles: azokon a gyártó közli a várható hatásidőt.
Népszerűek a parazita ellenes nyakörvek. Számos hatóanyag csoport működhet bennük a természetes anyagoktól a bonyolultabb kémiai vegyületekig. A megvásárlás alapvető szempontja, hogy mi ellen akarunk védekezni. Megelégszünk csak bolha elleni hatással vagy a kullancsok ellen is védekezni akarunk. Meg kell néznünk, hogy a gyártó milyen idős kortól ajánlja a készítményt és milyen hatásidőt garantál. A készítményen feltüntetik, hogy vízálló-e. A szerek kiválasztásakor ajánlatos szakembert megkérdezni és tájékozódni más felhasználók tapasztalatairól.
          Nincs ez másként az egyre népszerűbb hátra cseppentős készítményekkel sem: ebben a számunkban Morzsi sok felvilágosítást adhat!
Forgalomban vannak a bolhák szaporodását gátló, a kutyának szájon át adható készítmények is.
          A fentiekből azt is láthattuk, hogy a bolhák elleni küzdelemnek csak egyik csatatere az állat testfelülete. Legalább ennyire fontos a környezet mentesítése, hiszen innen újabb és újabb ellenséges csapatok érkezhetnek akár a háziállatokra, akár a gazdi lábszárára. A feloldható ampullás permetezőszerek mellett több, erre a célra használható készítmény (spray) kapható a kereskedelemben.
          A külső élősködők elleni védekezésben vegyszereket, kémiai anyagokat használunk: bármelyik védekezési formában. Ezért alapvető a használati utasítás elolvasása. Fontos, hogy a szer alkalmas-e az adott faj kezelésére: sok kutyás szer macskára mérgező! Nem hagyhatók figyelmen kívül az emberi érintkezés szabályai, néhány lemosónál a kesztyűhasználat, az alkalmazás utáni kézmosás. Evidenciának tűnik a szembe – szájba kerülés kivédése. Kiemelten figyelni kell a környezet kíméletére, így a maradékok, csomagolóanyagok, elhasználódott vagy lejárt termékek megsemmisítésének szabályaira! Ráírják, nem véletlenül. A kedvenc állattartás az ember számára kapcsolatkeresés a természettel. Akkor, ugyebár a másik kezünkkel belepiszkítani nem lehet bocsánatos.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)