A kutyáról általában
Vigyázz, harapós kutya!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. augusztus 19.

Vigyázz, harapós kutya!

A házi kedvencként tartott kutyák egy részének, komoly munkája is lehet, méghozzá ellátni az őrzővédő szolgálatot, vagyis őrizni a házat a külvilág elöl.


Van, amelyikük feladata kimerül abban, hogy hangos ugatással jelzi, ha valaki elmegy a ház előtt, míg mások, főleg a nagytestű és kiképzett kutyák meg is foghatják az illetéktelent.
Az egyik ilyen őrzőkutya a kaukázusi, amelyik már méretével és kinézetével is elrettentő hatású lehet. Nem is beszélve a benne lévő ösztönről, amely különösen alkalmassá teszi őt erre a feladatra. Így persze előfordul, hogy sokakat félelemmel teli rettegéssel tölt el egy ilyen kutya látványa is, ha az utcán sétáltatva találkozik vele, átmegy a túloldalra kikerülve még az árnyékát is. Persze a fajtát övező legenda is hozzájárul ehhez, hiszen ki ne hallott volna olyan rémtörténetet, amely arról szól, hogy egy kaukázusi kit és hogyan marcangolt meg. Persze ezek fele sem igaz, a kutyatartók jól tudják. Ahogy azt is jól tudják, hogy az emberek egy része mennyire felbátorodik, ha egy ilyen állatot a kerítésen belül lát, gondolván, hogy azon át nem tud a félelmetes fenevad ártani. Így ezek az emberek, megpillantván egy kaukázusit a kertben, aki hangos, félelmetes ugatással jelzi a gazdának, hogy idegen van a ház előtt, a vélt védelem tudatában hergelni is kezdik a kutyát, aki persze nekiront a kerítésnek, hisz azon belül ő az úr. Ilyenkor sajnálatos balesetek is előfordulhatnak, amikor a félelmetes álkapcsok megragadják a benyúló kezet, vagy a kutya feje kifér a kerítésen és elkapja az őt idegesítő embert. Sok ilyenről hallottunk már, nemcsak kaukázusi, hanem bármilyen más fajta esetében is.
Rogács Zita jogászt arról kérdeztük, hogy ilyenkor milyen felelősség terheli a feleket.
- Természetesen a kerítést úgy kell kialakítani, hogy a kutya feje, álkapcsa ne férhessen ki rajta, sőt benyúlni se lehessen rajta. Ha mégis így történik baleset, akkor a tulajdonos illetve a kutya gazdája a felelős. A kerítésen illetve a kapun célszerű felhívni a figyelmet a kutyára egy klasszikus Vigyázz, a kutya harap! táblával. Abban az esetben, ha a kutya a kerten belül, a magánterületen harap meg valakit, illetéktelen behatolót, betörőt, akkor a gazda véleményem szerint nem vonható felelősségre, főleg, ha a figyelmeztetést is elhelyezte.
A kutyák hergelésével kapcsolatban többen is fordultak már szerkesztőségünkhöz, mint ahogy legutóbb is az egyik kedves olvasónk, aki szintén egy kaukázusi tulajdonosa. A kisfaluba, ahol élnek, hétvégeken megélénkül a turistaforgalom valamint a hétvégi háztulajdonosok is nagyobb számban fordulnak elő. Levélírónk arra figyelt fel, hogy ilyenkor, mivel a kutya folyamatosan jelzi az idegeneket, köveket és üvegeket hajigálnak be a kertjükbe, ami balesetet okozhat, megsérülhet a kutya vagy akár a háziak is. Levelében azt kérdezi, hogy lehet-e valamit tenni ez ellen, hogy ne történjen a jövőben ebből gond. Azon túl, hogy a kertben lévő üvegek és kövek a hétvégét követő összetakarítása kellemetlen többletmunka, komoly sérülésveszéllyel is jár. A járókelők a levél szerint a kutyát dobálják nagy merészen, mivel az kerten belülről nem érheti el őket.
- Ebben az esetben a birtokháborítás este valósul meg azzal, hogy bedobálnak a kertbe mindenfélét, üvegeket, kisebb-nagyobb köveket. A település jegyzőhöz fordulhatnak birtokvédelemért, a zavarás megszüntetését kérve. Természetesen a bizonyítani kell a jogsértést, ezért próbáljanak meg videofelvételt/képeket készíteni a cselekményről, vagy azt tanúkkal (is) bizonyítani, és ezek birtokában fordulni a települési önkormányzat jegyzőjéhez. Amennyiben a bizonyítás sikeres, a jegyző az elkövetőt eltilthatja a folytatástól. Amennyiben sérülés is történik az üvegszilánkoktól vagy a kövektől, kötelezhető a dobáló az orvosi ellátás, gyógykezelés költségeinek megtérítésére is. Az eljárás lefolytatása minden esetben a helyi jegyző hatásköre – mondta el a jogásznő.
Ebben a konkrét esetben is, mint ahogy már a korábbiakban is említettük, az állati eset mögött, mindig az ember jelenik meg és az emberség. Itt is a kutya csak azt a természetes ösztönt és a tanult feladatát éli és teljesíti, amelytől nem tud elszakadni. Az ember viszont az emberségét nem tudja kiteljesíteni, ha a környezetében lévő állatokkal nem tud megbékélni. Ettől nemcsak a kutyának, hanem az embernek is megromlik az élete, életminősége, még zaklatottabbá, még agresszívebbé válik ember és állat egyaránt.

     nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)