Társasági kutyák
Brüsszeli Griffon: az emberarcú kutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. augusztus 18.

Brüsszeli Griffon: az emberarcú kutya

Az elfogult kutyatulajdonosok hajlamosak kedvencüket emberi vonásokkal felruházni, és állítják, hogy kutyájuk érzelmeit akár annak arcáról is képesek leolvasni. A Brüsszeli Griffonnál ezek az érzések sokszorosan megvannak, és elég, ha csak a szemükbe nézünk.


A fajta eredete jó ideje ismert, annak ellenére, hogy a Brüsszeli Griffonnak nincs XIX. század előtti azonossága. Bár jó pár festő - a XV. Századtól kezdve - ábrázolt a képeiken hozzájuk hasonló kiskutya.

Festmények kutyaszereplői


Jan Van Eyck flamand festő képén, amelyet az Arnorfini házaspárról festett 1434-ben, már szerepelt egy aprócska, bozontos bundájú, csonkolt farkú, vágott fülű kutyus. Feltételezések szerint ez már a mai törpeschnauzer, majompincser és griffon ősének tekinthető. Jacopo du Empolic (1554-1640) képei is azt sugallják, hogy III. Henrik francia királynak is Istállós Griffon-szerű kutyái voltak, továbbá Rembrandt (1606-1669) németalföldi festő, Éjjeli őrjárat című híres festményén, a tamburmajort ugató kutya, minden kétséget kizáróan griffon volt. Valószínűleg, a festő kutyája. A francia Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) is megfestette a griffont, mégpedig az Esernyők című festményén, melyen az esernyőt tartó hölgy, bal karján látható.

Általánosan elfogadott, hogy a fajta Belgiumban honos és az első Brüsszeli Griffont onnan importálták Angliába. Bár néhány európai királyi család tartott griffont ölebként, különösen Belgium brüsszeli területén, ahol a bérkocsisok, mint patkányfogó kutyát tartották. A brüsszeli konflisokon őrként használták, és a bakon ültek a kocsis mellett. A magasan ülés szeretetét a mai napig őrzik génjeikben.

Amikor az angolok elhozták Kínából a pekingi palotakutyát, a belgák is rögtön szerettek volna egy saját rövidorrú fajtát. Az Istálós Griffont vették alapul, ebbe keverték bele a Barbettet, a tömör felépítés miatt. Belevitték a Ruby King Charles spánielt a vörös szín és a rövid orr miatt, ahogyan fekete Mopszot is szín és a tömörség, „cobby” test miatt. A Yorkshire Terriert pedig a terrier temperamentum miatt akarták, és végül így alakultak ki a „kicsi belgák”.

Királynői figyelem


Belgiumban, az 1880-as években készült el az első tenyésztési standard, és 1883-ban az első tenyésztési osztályt minősítették a kutyakiállításon. A Brüsszeli Griffon kialakulásában feltehetően igen nagy szerepe van egy kistermetű, drótszőrű kutyának, amely a Senne folyó környékének jellegzetes kutyája volt korábban: ez volt az Istálós Griffon. 1894-ben Astrid, a belgák királynője, akit érdekeltek a griffonok, elkezdte tenyészteni őket, és javított a minőségen. A királyi érdeklődés eredményeképp, a Griffon Belgiumban nagyon divatos lett. Miközben a központi hatalmak és az antant államai egymással voltak elfoglalva, a Brüsszeli Griffon állomány már több ezres létszámúra nőtt. Egy idő után a már nem csak a királyok és főurak tartották, hanem a középosztályhoz tartozó családoknál is kedvelt kutyává vált. Az első világháború után Belgiumban több ezer griffon szuka volt, legtöbbjük Brüsszel területén.

Súlytól a szakállig

        
A Brüsszeli Griffon kis Cobby kutya, mar magasságig 30-35 cm, a testsúlyuk nemtől és nagyságtól függően 3,5 kilogramm és 5 kilogramm között van. Kerek fej, nagy szemek, és szembenéző orr. Az orrnak jól benyomódottnak kell lennie, nyitott orrlyukakkal és ezeknek az arcvonásoknak a keveréke adja a Griffonnak a megnyerő, majomszerű kifejezést. A széles és mély mellkas, a közepes hosszúságú párhuzamos, függőleges végtagok zömök testalkatot adnak a kutyának, a kvadratikusság kívánatos, amikor is a törzshossz egyezik a marmagassággal. A Brüsszeli Griffon egész testét kemény, szálkás, nem göndör szőrtakaró fedi. A szakáll és a bajusz hangsúlyos. A Brüsszeli (durva szőrű) griffon nem vedlik, hanem háromhavonta trimmelni kell.

Szivárványszínek helyett

Három típusa van: a Brüsszeli Griffon, vörös és szálkás szőrű;  a Belga Griffon, fekete illetve fekete-rőt; és a Brabanti Griffon ami simaszőrű, vörös, fekete, vagy fekete-rőt. Mindhárom variációt egymással keresztezve tenyésztik, de CACIB-ot külön kapnak. Rövid szőrűben: a vörös sima Petit Brabanncounak világos-gazdag vörösnek kell lennie. A fekete sima Petit Brabacon sem ritka, a kiállításokon is sok ilyet látni. A vörös szálkás griffon (Brüsszeli) a legnépszerűbb változat, de a vörös sima is majdnem olyan érdekelt (Petit Brabacon) ma már a kutyaimádók körében.

Ki, kicsoda?


A griffont szálkás szőrű, vagy sima szőrű változatban tenyésztik. A Bruxellois azt jelenti, hogy Brüsszeli, de tenyésztési kifejezésben egy szálkás szőrű kutyát jelent. A Petit Brabacon a griffonok sima szőrű változata létezik.

Szófogadó és érdeklődő

A vérmérséklete kitűnő, barátságos, szófogadó, minden után érdeklődik, amit a gazdája csinál, és mindig segíteni szeretne. Nagyszerű házi kutya, abszolút hallása révén, mindig jelzi, ha jön valaki. A kiváló jelző tulajdonsága miatt már a főurak is szívesen engedték be akár a hálószobába is, hiszen a házba éjjel besurranó garázdákat éktelen ugatással fogadta, így a háziakat nem lehetett álmukban kirabolni.

A fajta érdekében fontos, hogy huzatmentes sarokban, kosárban legyen az alvó-pihenő helyük. Az étkezésnél ügyelni kell, hogy naponta egyszer egyenek, de ha csak egyszer esznek, akkor a tápláléknak kiegyensúlyozottnak kell lennie a hús, vagy a csirke javára. A vitaminokkal óvatosan bánjunk, bár elengedhetetlen a meglétük, mégis az A és D vitamin túladagolása akár káros is lehet.

A griffonok tenyésztésé nem könnyű feladat, a tenyésztők sok kudarcról tudnak mesélni. Magyarországon a 90-es évek elejétől fellendülőben volt a griffon-tenyésztés, de mára jelentősen visszaszorult. A szuka 9 hónapos korban kezd el tüzelni, évente kétszer. Az első tüzelésnél nem, de a harmadik tüzelésnél lehet elkezdeni tenyészteni. Három hétig tart a tüzelés, ha minden jól megy, egy szívet melengető pillanat nézni a kicsi griffont, ahogyan még kisebb újszülötteit szoptatja. Életük első néhány napjában nem igényelnek különös figyelmet azonkívül, hogy tiszta legyen a fekhelyük, és jó melegben legyenek.

Hazai honosítások


Magyarországra 1985-ben érkezett meg az első brüsszeli kan, Tarján Annamária jóvoltából. Ilkley Moor Captain Hook után 1986-ban érkezett meg másodiknak az első Brüsszeli szuka: Hubikummun Hollywood Miss, és a második: Pelasco Bamina. Így alakult meg1985-ben a Red Devils Kennel.
                    
Egy élénk, erőteljes, mokány, zömök kis kutyát szemlélhetünk a Brüsszeli Griffon megfigyelésekor. Kemény, borzas, félhosszú sűrű szőre rozsdavörös színben pompázik, a szakállán és a bajusz hegyén egy kis feketével. Széles kerek fején igen nagy, kerek fekete szemek találhatóak, fekete szempillákkal és fekete szemhéjjal. Nagyon egészségesek, nem kényesek sem a hidegre, sem a melegre. A nagy fej és a nagy szemek intelligens ábrázatot kölcsönöznek a fajtának, ezért mikor kissé félrefordítják a fejüket és úgy néznek a gazdára, joggal érezhetjük: ez a kutya nem csak lát minket, hanem ért is, szinte megszólal.

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)