Állatorvos
MORZSIPORSZÍVÓ
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2013. szeptember 17.

MORZSIPORSZÍVÓ

Már mindannyian ismerhetik Morzsit. Ő az, aki elvezet minket néhány olyan helyzetbe, amikről tanulságos beszélnünk. Morzsi olyan, mint a többi kutya, mindig történik vele valami. Morzsi azért van nekünk, hogy vele sétálva megtisztítsuk a portól néhány elavult elméletet.


TEJESMORZSA

Legutóbb Morzsi tüzelt! Csak nem történt baj? Mi lesz most vele?

Nagyobbak az emlői és néhány csepp tejecskét is láttam… Bújós lett, fészket épít, maga alá hordja a játékait. Hiába vigyáztam rá?

Nos, hogy történt-e baj, ezt a vemhességi vizsgálat tudja eldönteni. Ultrahang vizsgálattal a vélt párosodás utáni 25-28 naptól tudunk igent vagy nemet mondani. Vizelet vagy vérvizsgálat nem alkalmas a megállapításra: rögtön látjuk az okát.

Miért teszed ezt velem, Morzsi?

A válasz egyszerű: azért, mert kutya. A nőstény kutya hormonális működése szinte azonos, ha lesz kölyke, ha nem. A tüzelés utáni két hónap körül – ugye, tudjuk, ennyi a vemhesség ideje – a nem vemhes szuka ugyanúgy képes tejet termelni, mint vemhes társaik. Természetesen magatartásuk is hasonlóvá válik, vackot építenek és gondoskodni próbálnak néha egészen furcsa tárgyakról. Ezek leggyakrabban játékok, de találkoztunk már cipővel, kiflivel vagy bármivel, ami egy kutya fantáziájába belefér. Előfordul ilyenkor, hogy ellopja egy másik szuka kölykét vagy kismacskát kezd szoptatni.

A magyarázat, mint láttuk, az azonos hormonális működésekben keresendő és rögtön az is érthetővé válik, hogy hormonok kimutatásával miért nem mutatható ki, hogy Morzsi valóban vemhes-e. Az állapotot kissé pongyolán álvemhességnek, pontosabban álanyaságnak nevezik.

Kóros vagy nem?

A számtalan vita megoldására megint miérteket keresünk. A faj fennmaradásának ősi törvényeihez jutunk így el. A falkában élő ősök nőstényei nagyobb számú utódot nevelhettek akkor, ha a nem ellett társak is részt vettek a kölyöknevelésben. Elárvult kölyköket, nagy alomszámból született kicsiket, de a vezér nőstény kicsinyeit is az ilyen álanyák nevelhették fel.

Akkor tehát nem kóros. Önmagában nem. Kórosak a következmények lehetnek. A pangó tej emlőgyulladáshoz vezethet, a gyakori gyulladásos folyamatok statisztikailag növelik a későbbi emlődaganatok kialakulási esélyét.

Kezeljük-e, vagy vegyük természetesnek?

Amennyiben a folyamat gyulladással jár, kezelni kell! A gyulladás jelei a hőmérséklet emelkedése, az emlők keményedése, fájdalmassága vagy a tej állagának kóros változása.

A kezelés alapja a baktériumos fertőzés elleni védelem antibiotikumokkal illetve a gyulladás csökkentő szerek alkalmazása. Ez az állatorvos feladata. Javasolhat még kenőcsöket, melyek hűsítik, összehúzzák az emlőket és kellemetlen ízük miatt meggátolják, hogy a kutya a nyalogatással fokozza saját tejtermelését.

Ajánlatos a figyelem elvonása, a játékok, kölyöknek vélt tárgyak elvétele, gyakori sétáltatás és mozgatás. Ajánlatos a takarmány fehérje tartalmának csökkentése. Mondják – magam nem értek egyet vele, hogy a folyadék bevitel is csökkenthető.

És a hormonális kezelés?

Jogos a kérdés, hiszen vannak erre szolgáló készítmények. Ezek használata jó eredménnyel szűnteti meg a tüneteket – ám a hormonrendszerbe történő beavatkozás okozhat későbbi meglepetéseket. Gyakran valóban szükséges - ám mindig megfontolandó ide nyúlni. A készítmények használata állatorvosi ellenőrzést kíván nem csak a kezeléskor, hanem a következő ciklus során is.

Nem könnyű percek, nem könnyű döntések. Az önzés azt mondja, hogy mihamarabb essünk túl rajta. Meg hogy néz ki egy kiállításon lógó cicikkel… Az élettan természetesnek veszi, de sejtet veszélyeket is. Nincs tehát általános recept. Egyedi esetek, egyedi Morzsik és egyedi döntések lehetnek, természetesen átgondolva a fentieket.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)