A kutyáról általában
Elúszik a lé?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Morvai Katalin  |  2011. augusztus 13.

Tavaly ugyancsak kiverte a biztosítékot a hír, hogy közel 112 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós pénzhez jutott – vállalati innovációs támogatás címen – egy olyan magyar cég, amely életminőség- és egészségmegőrző termékcsaládjával és kutyák számára kialakítandó állat-életprogramjával pályázott.


A köznyelvben kutyafitneszként elhíresült drégelypalánki projekt munkahelyet nem teremt, a telephelye jelenleg egy romos, 60 nm-es volt téesz-épület a szlovák határ közelében, amelyre ugyan tetőtér átépítési engedélyt kértek, de ahhoz képest, hogy a projektet 2010. július végére jelezték befejezni, sok kézzel fogható nem történt. Azt leszámítva, hogy az első részlethez, 44,7 millió forinthoz – előlegként – még 2008. május 22-én hozzá is jutott a Gyrotech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A cég nehezen előkeríthető alkalmazottja szerint jelenleg a kutatások folynak, nincs miről beszámoljanak.

A hazai médiában többek érdeklődését felkeltette a téma, különösen azok után, hogy a Hír Televízió utána járt, mi található azon a telephelyen, ahová a kutyafitneszt szánja a cég. Nem ez volt az első híradás, de ez volt az, amelyik megmutatta: a „látható semmit” is képes támogatni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A gesztenyét azonban nem a Hír Televízió kaparta ki, hanem egy vállalkozó, Póka István, aki 2009. február 18-án éhségsztrájkba kezdett azok után, hogy a cége ugyan nyert a közösen kiírt Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program egyik pályázatán, de végül mégse jutott támogatáshoz, mondván, a keret kifogyott. A cégvezető levelet írt a kormányfőnek, aki megértéséről biztosította, az illetékes hivatal viszont az MTI-n keresztül megerősítette: a 1,5 milliárd forintos keretből csak a legjobb 14 projektet tudták támogatni, Póka úr cégénél pedig negyven jobb is akadt.
Ezt azonban nem akarta elfogadni a vállalkozó, mivel tudomása volt róla, hogy a 2009. február 2-i nyertesek közé egy a jövőben kutya-wellnesszel foglalkozni szándékozó cég pályázata is bekerült. Mégpedig nem is csekély összeggel. Az érintett Gyrotech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek 45 százalékos támogatást, mintegy 120 millió forintot ítéltek meg. Ennek a 2008-ban 661 százalékban eladósodott, s egyébként 78 millió forintos bevételű cégnek (forrás HBI Company Data Kft.) a pályázatára volt pénz, az ipari, elektronikai fejlesztéssel és gyártással foglalkozó, 2,7 milliárd forintos árbevételű vállalkozás támogatására pedig nem.

Kinek az érdeke?

„Meg voltunk arról győződve, hogy egy 99 embert foglalkoztató, Magyarországon a gépipar legperspektivikusabb szegmensében vezető pozícióval rendelkező, magyar tulajdonú, K+F tevékenységet is folytató, prosperáló, exportorientált, középvállalat termékmegújítási nagyszabású törekvését támogatni fogják" - írta a Bajnai Gordonnak küldött levelében a 300 millió forintos EU-s támogatásra hiába pályázó Póka István. Majd amikor a döntéshozókkal és a miniszterelnökkel való személyes találkozás se hozott mást, mint a karok széttárását, tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium épületében, ahonnét – szabálysértésre hivatkozva – órákkal később bilincsben elvezették az V. kerületi kapitányságra.
Ez volt az első, nem éppen pozitív reklám a honi kutyafitnesznek.
Persze akkor még nem volt szó arról, név szerint mely kutya- és pénztárcabarát cég a szerencsés nyertes. Arra a már említett televíziós riport hívta fel a figyelmet.
Új lendületet adott az ügynek, amikor 2008. október 26-án az Országgyűlés ülésén napirend előtti felszólalásában Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szóvá tette, milyen fontos ügyeket nem támogat az állam (magyar szabadalom napelemes tetőcserép, illetve magyar csokoládéipar), miközben olyan értelmetlen, de támogatást kapott vállalkozásokra hívta fel a figyelmet, mint a negyvenmillió forintért Bodrogkeresztúron épült negyven centiméteres kilátó, illetve a 120 millióval kistafírozott drégelypalánki kutyafitnesz.
Ezt követően a média még egyszer nekiveselkedett az ügynek, és november elejére a Klubrádiótól a Népszabadság Online-on át a Vastagbőr.hu blog oldal cikkéig mind eljutottak odáig, hogy tényleg, miért is jó ez, és kinek?

Kutatás vagy bujkálás

Több orgánumban is megszólalt az 1600 fős település polgármestere, Dombai Gábor, aki szomorúan konstatálta, hogy – legalább is az első körben – nálunk nem teremtődik egyetlen munkahely sem, és egyelőre nem várható semmilyen adóbevétel a 2009. február eleji pályázaton nyertes Gyrotech Kft., illetve áttételesen az állam jóvoltából.
Már, ha lesz az egészből valami.
Mert az is kérdéses, hogy mi és mikor.
Még az ominózus EU pályázat előtt, 2008-ban a Gyrotech Kft. székhelyet váltott a fővárosban. A korábbi III. kerületi Rozália utcai címről július 29-én átjelentette magát a IV. kerületi Váci út 51-be. Budáról Pestre. Ennek megfelelően elég nehéz telefonon a cég nyomára jutni. A vezető képviselőkhöz pedig reménytelen. Van ugyan nevük, lehet is – újságíróként a hozzájuk való kapcsolást kérni – de a telefonközpontos (aki egyébként a Zone Center néven bejelentkező automata monológjának kivárása után veszi fel a kagylót) csupán egy állateledel értékesítéssel foglalkozó kolléga nevét és mobilját hajlandó megadni.
Kurys Anita saját elmondása szerint kutatásfejlesztéssel foglalkozik az új projektben, amiről nem mondható el több mint ami a Lajosmizse.lap.hu oldalon megjelent. Egyelőre ugyanis a kutatás zajlik. Az meg ugyebár titkos. Nem tartozik a közönségre. Vegyük át az ott megjelenteket, ha akarjuk.
A hölgy annyit megígér, hogy nevünket, mobilszámunkat megadja a menedzsmentnek (feltehetően Kis Balázs ügyvezetőnek is), és majd hívnak, ha akarnak. Illetve, ha megküldeném a cikket, az jó lenne.
Furcsa megoldás.
Az egész magyar sajtó - s immár a szaklap is - őket keresi, de a Gyrotech titkolódzik, bujkál, s egyedül a még csak nem is Nógrád megyei Lajosmizse.lap.hu-t méltatja válaszra. Mégpedig csupán e-mailben. Több mint a semmi, de messze nem pótolja a beszélgetést. Mi ez utóbbira várunk. Addig is, amíg nem sikerült a cég illetékesével személyesen is kapcsolatba kerülni kényszerűségből maradunk az adathalászatnál. Az is elmond ezt-azt.

Aki nem tud arabusul

A Gyrotech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről (adószáma:13356105-2-41) az 1990-ben létrehozott HBI Company Data Kft. adatbázisa szerint (ez a cég egyébként a svéd Bisnode csoport tagjaként Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója) megtudható, hogy 2004. szeptember 1-jén létesítették, mégpedig 3 millió forintos jegyzett tőkével. A cég fő tevékenysége - 2008. május 18-a óta - csomagküldő, internetes kiskereskedelem. Ezen kívül legalább ötven tevékenységet bejegyeztettek.
Érdekes, ezen céges tevékenységek körét épp a közelmúltban bővítették. Hogy mivel? Nos, meglepő módon mindazzal, ami az új pályázati projekthez nélkülözhetetlen: orvosi eszközök gyártása, biotechnológiai kutatások, állategészségügyi ellátás, gyógyszerkészítmények gyártása, könyv- és folyóirat kiadás, satöbbi.
Mindez a 2009. január 22-i Cégközlönyben jelent meg. Pontosan 11 nappal a 2009. február 2-i NFÜ döntés előtt. De jócskán a pályázati határidőt - 2008. augusztus 15-től 2008. október 13-ig – követően.
Azaz, azt mindenképpen leszögezhetjük, a pályázat benyújtásakor a cég olyasmire kért pénzt, ami nem tartozott a tevékenységi körébe!

Kétszer ad, ki gyorsan ad

További furcsaság, hogy a projekt támogatási szerződése csak 2009. április 23-án lépett hatályba – az EU-s pályázatok körüli bürokrácia dacára – egy hónapon belül, 2009. május 22-én a megítélt 111 879 000 forintból 44 751 600 forintot ki is fizettek a cégnek. Gyorsan ment. Ahhoz képest még inkább, hogy majd egy hónap hátra volt még a projekt tervezett kezdetéig (2009. június 15.).
Ráadásul, ahogy azt a polgármester elmondta, a használaton kívüli, ajtó nélküli, törött ablaküvegű drégelypalánki volt tsz-majorban lévő épületre is csak júliusban kértek tetőtér ráépítési engedélyt.
Nem siették el a dolgot, az szent. Igaz, a „világszínvonalú Állat Egészségügyi Centrum” (idézet a Gyrotech projekt leírásából, lsd. keretesünket) csak a közép- és hosszú távú terveikben szerepel. Addig is - a cég nevében nyilatkozó, egyedül elérhető Kurys Anitát idézve - zajlik a kutatásfejlesztés.

Csak tiszta forrásból!

A világ más tájain már ismert és bevett, kutyák fittségét megőrző eljárások felkutatásában egyébként lapunk szívesen segít. Hiszen a pályázatnyertes cég által továbbfejleszteni kívánt hidroterápiás futópad nem ismeretlen az állatok rehabilitációjában és egészségmegőrzésében (tegyük hozzá, ezt ők se állították). E cikk szerzője pedig személyesen is megtapasztalta az aquabike-nak nevezett aerobik módit, ami valójában mellkasig érő vízben való kerékpározást jelent. (Jó szórakozás és komoly testedzés.)
Visszakanyarodva a négylábúakhoz, az elmúlt esztendő egyik szenzációja épp az volt, hogy a magyar színekben versenyző versenyló, Overdose patasérülését is úsztatással kezelték az angliai Pulborough-ban. A hidroterápiás tréninget – az emberen kívül – először lovakon alkalmazták, úgy a XIX. század közepétől. Aztán az ugyancsak versenyző agarak edzésére és gyógykezelésére is kiterjesztették a módszert, amelynek mára elég tekintélyes szakirodalma lett.
Nagy-Britanniában külön szövetsége van az eljárást alkalmazó állatorvosoknak (Canine Hydrotherapy Association, CHA), és mindazon országokban ahol a felelős állattartást ismerik, találni olyan központokat, ahol használnak ilyen speciális, gépparkkal kellőn felszerelt medencéket. Érdemes megnézni például a Los Angelesi K9-es központ weblapját, ahol nemcsak kozmetikai kezelésekre, oktatásra és panzióztatásra lehet befizetni az ebet, de különféle wellness órákra is a masszázstól a reikin át az úszásig, vízi terápiáig. Ezen oldalakon tekintélyes mennyiségű adatot lehet gyűjteni arról, hogy milyen hőfokú vízben, netán áramoltatással szemben hány perces foglalkozások ésszerűek a kutyák számára. Vannak olyan oldalak, ahol akár videón is megnézhető egy-egy kutya vízi tréningje, s a fotógalériákból jól látszik, milyen kiegészítőket, vízen úszó játékokat, hevedereket igényel az eszközcsalád. Ha a cég most ezeket kutatja a felvett sok milliós előlegért, akkor nincs nehéz dolga. De ha egyszer belekezdenek a márkafelépítésbe, marketingtevékenységbe – amely 18 százalékban része a pályázatnak – akkor jó, ha szembenéznek vele, hogy jelen magatartásukkal milliókban mérhető negatív kampányt sikerült tető alá hozniuk. Nulla ráfordítással.
(Lapunk változatlanul nyitott a személyes találkozásra a cég vezetőivel és a kutatást végzőkkel. Lapzártáig nem sikerült kapcsolatba lépni velük.)


Morvai Katalin

Forrás: http://emir.nfu.hu/nd/umft/index_TamProj.php?id=19931&tipus=2
(Ezen az oldalon a projekt tervezett befejezése már 2011. 03. 31. – nem úgy, mint a HBI Company Data Kft. adatbázisában, ahol is 2010. 07. 31.)

fotó: www.animalphoto.hu
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)